Festivalul Antic Tomis 2016, pe ultima sută de metri!

Aşa cum ne-am obişnuit de câţiva ani încoace, luna august ne aşteaptă în Constanţa cu un eveniment cultural-istoric major, Festivalul Antic Tomis.

Evenimentul, ajuns anul acesta la a cincea ediţie, se va desfăşura în perioada 26-28 august 2016 în Parcul Tăbăcărie, cu participarea dacilor, romanilor şi gladiatorilor de la asociaţiile de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Asociaţia Culturală Tomis (Constanţa), Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova (Iaşi) şi Geto-Dacii Sudcarpatici (Piteşti).

FAT_flyer_2016_sm

Festivalul va demara vineri, 26 august, la ora 12.00, în Parcul Tăbăcărie cu ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, teatru pentru copii şi alte manifestări, urmate de parada trupelor militare şi civile pe traseul: Parcul Arheologic Constanta (intrarea de pe Bd. Ferdinand) – Prefectura Constanţa – Bd. Tomis – Statuia “Lupoaica” – Piaţa Ovidiu, începând cu ora 17.00. La ora 17.30 va avea loc Ceremonia de deschidere în Piaţa Ovidiu, iar la ora 19.00 Parcul Tăbăcărie va fi scena reconstituirii unei bătălii între daci şi romani.

A doua zi, sâmbătă, 27 august, de la ora 10.00, avem ocazia de a participa iar la atelierele de reconstituire istorică din Parcul Tăbăcărie. Intre orele 15.00-16.00 va avea loc un spectacol de teatru pentru copii, urmat de demonstraţii tactice şi antrenamente militare cu public. La ora 19.30 se va desfăşura o paradă antică în staţiunea Mamaia, pe traseul Piaţeta Cazino – Piaţeta Perla. Pe scena din Piaţeta Perla vom avea pregatită o surpriză pentru public.

Ziua a treia, duminică, 28 august, va începe la ora 10:00, cu atelierele de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public. La ora 15.00 va avea loc ceremonia de închidere, după care se vor continua atelierele de reconstituire istorică, până la ora 21. Toate activităţile ce au loc duminică se vor desfăşura în Parcul Tăbăcărie.

Pentru al 5-lea an la rând, readucem în lumină istoria antică a cetăţii Tomis, prin cel mai aşteptat şi iubit festival cultural al Constanţei, Festivalul Antic Tomis. A fost un proiect iniţiat şi propus de către Dan Frigioiu – agenţia de publicitate Groove Hour, pentru care am luptat să găsim finanţare şi să îl transformăm în realitate în 2012, atunci când ne-a fost propus. Nimeni până atunci nu îşi asumase realizarea unui asemenea eveniment istoric la Constanţa. Ma bucur nespus că am reusit să facem din acest Festival un eveniment care reuneşte zeci de mii de fani şi sustinători şi care atrage atât de multă simpatie şi interes din partea turiştilor şi constănţenilor. Pentru ultima dată, o readucem din legende şi istorie pe cea pe care Herodot, Iordannes, Voltaire, Shakespeare, Mircea Eliade, Mihai Eminescu şi alti istorici sau scriitori o evocă în paginile şi scrierile lor. In acest an, publicul are ocazia să îşi ia Rămas bun de la Tomiris, ea se întoarce în legendă şi lasă ca misiune, comunităţii oraşului şi conducătorilor săi, continuarea organizării Festivalului Antic Tomis, peste timp. Trebuie să învăţăm să ne cunoaştem şi preţuim istoria, pentru a ne putea construi viitorul. VIVAT TOMIS! a declarat Corina Martin, Preşedinte al Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa. Informaţii suplimentare despre Festivalul Antic Tomis şi galerii foto sunt disponibile aici şi aici.

Ca partener media la Festivalul Antic Tomis 2016, vă invit să nu ratați acest eveniment interesant! De asemenea, odată ce sunteți în Constanța, vă recomand să vizitați Catedrala Episcopală,  care se află în imediata apropiere a complexului arheologic ce dovedește începuturile și continuitatea orașului Tomis.

FAT_poster A3_2016_mic

Sponsori ai Festivalului Antic Tomis:

Carrefour Constanta, Dobrogea Grup, Coca Cola, Chateau Vartely, Ferma Stoian,   Iowemed Medical Center, Restaurant Dorna Mamaia, Casa de modă Licor, Marc Yaacoub Beauty Salon

Parteneri:

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Primăria Municipiului Constanţa, Cercetasii Marini, RATC, jurnalistul Cristian Cealera

Parteneri media:

Agerpres, Telegraf, Replica de Constanta, Atac de Constanta, Radio Constanta, Constanta News, Constanteanul, PovestiDeCalatorie.ro, Info Travel Romania, Best Event, Lumea Presei, Info Press, Media TV Cernavodă, Radio Orion, Cernavodă Express.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture