Catedrala episcopală din Constanţa, primul lăcaș de cult ortodox din Dobrogea

Indreptandu-ne catre Cazino-ul din Constanta pentru a gusta din plin o plimbare pe faleza din zona Cazino-ului, ne-am oprit la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului, cum i se mai spune Catedralei ortodoxe ce poarta hramul Sfintilor apostoli Petru si Pavel, ce se afla chiar in Piata Ovidiu, in imediata apropiere a complexului arheologic ce dovedeste “inceputurile si continuitatea orasului Tomis”, cum scrie pe un indicator aflat in faca acestuia.

IMG_1518

Biserica zidita din caramida presata a fost primul lacas de cult ortodox din Dobrogea, avand o vechime de peste 100 de ani.

IMG_1525

Arhitectura sa poarta amprenta marelui arhitect Ion Mincu, biserica fiind de o frumusete robitoare, in interior mobilierul din lemn de stejar adus de la Paris fiind cel original, de la strane si catapeteasma, pana la sfesnice si candelabre.

IMG_1532

Cand intri in biserica stralucirea orbitoare a mobilierului aurit si incrustat cu pietre semipretioase te fascineaza, acesta pastrand elementele gandite de celebrul architect, fiind executat dupa schitele acestuia.

IMG_1527
Lacasul a fost sfiintit in 1895, dar a fost distrus partial in cel de-al doilea Razboi Mondial, din cauza unui bombardament aerian. Cu ocazia restaurarii sale in 1951 s-a refacut si pictura in stil neobizantin, cea initiala nascand controverse la vremea ei, datorita faptului ca fetele sfintilor ilustrau chipuri ale vremii.

IMG_1533 Biserica adaposteste icoane vechi, evanghelii si alte obiecte de cult pretioase, una dintre icoanele Maicii Domnului fiind facatoare de minuni. Credinciosii se pot ruga si la racla ce contine moastele a trei sfinti (moastele Sfantului Pantelimon, parti din Moastele Sfintiilor Cuviosi Axentiu si Simeon Stalpnicul si Moastele Sfintilor Epictet si Astion).

IMG_1539 Am vizitat multe biserici, catedrale si bazilici prin calatoriile mele si pot spune ca aceasta catedrala m-a impresionat in mod deosebit!

IMG_1534IMG_1531IMG_1528IMG_1526IMG_1524IMG_1540IMG_1542

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 23 August, 2015

    […] ce sunteți în Constanța vă recomand să vizitați și Catedrala Episcopală,  ce se află în imediata apropiere a complexului arheologic care dovedește începuturile și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture