Cum trebuie să fie bagajul de mână în avion?

În ultima vreme am început să călătorim des cu avionul. Nu numai că biletele au devenit mai accesibile, dar suntem doritori de noi destinaţii, iar avionul ne ajută să ajungem repede în locul mult visat.

Poate că biletele de avion sunt mai ieftine, dar bagajul de cală nu este tocmai accesibil şi putem să facem economie mulţumindu-ne numai cu un bagaj de mână, mai ales dacă mergem într-un city-break şi nu avem nevoie de prea multe lucruri.

Mai mult decât atât, experienţa deselor călătorii ne-a făcut să învăţăm de ce lucruri avem strict nevoie în vacanţă şi să nu mai cărăm cu noi obiecte inutile, mai ales dacă facem şi escale, deja un bagaj mare devine greoi.

Potrivit noilor recomandări ale Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), bagajele de mână permise la bordul aeronavelor au dimensiuni de 55 cm x 35 cm x 20 cm, dar companiile aeriene sunt libere să le ignore sau să le modifice, astfel că fiecare companie are propriile reguli cu privire la bagajele de mână şi este posibil ca o dimensiune de bagaj să fie acceptată la o companie şi refuzată la alta, deşi diferenţele sunt aproape nesemnificative. Majoritatea sunt de 55 x 40 x 20cm (lungime x lăţime x înălţime). Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roţi, mânere, buzunare exterioare etc.) aşa că cel mai bine este să nu plecăm de acasă fără a ne măsura şi cântări bagajul. Altfel va fi trimis la cală contra unei sume mult mai mari decât dacă am fi achiziţionat de la început un astfel de bagaj.

Orice bagaj de mână care conține dispozitive mobile și aparate electronice (laptopuri, tablete, telefoane mobile, camere foto, baterii externe) sunt inspectate separat (le scoateţi din bagaj şi le puneţi în tavă, la vedere).

Ce dimensiuni de bagaje de mână sunt acceptate, în funcţie de compania aeriană?

 • Ryanair:  un bagaj de mână de maxim 10 kg de 55 x 40 x 20 cm. Puteţi avea şi o geantă mică – bagaj gratuit (poşetă sau de laptop) care să se încadreze în: 35 x 20 x 20 cm. Precizări: ”Neconformarea va rezulta în plata unei taxe €50 per articol la poarta de îmbarcare și poate duce la întârzieri pentru toți pasagerii de la bord.” ”Al doilea bagaj de mână trebuie să îndeplinească cerințele de dimensiune specificate mai sus. Aducerea a două bagaje de mână este interzisă și va determina taxe suplimentare.” Acesta trebuie să aibă loc sub scaunul din faţa noastră. ”Din Ianuarie 2018 vom aplica noua politică privind bagajele de mână. Numai clienţii cu Priority Boarding, Plus, Flexi Plus, sau Family Plus vor putea lua două bagaje de mână la bord. Toţi ceilalţi clienţi vor putea lua la bord un singur bagaj mai mic, iar cel de-al doilea bagaj mai mare trebuie plasat la cală la poarta de îmbarcare (gratis).” ”Din cauza spaţiului limitat din cabină, aici pot fi transportate doar 90 de bagaje de mână de dimensiuni mari (55 cm x 40 cm x 20 cm), bagajele de mână rămase vor fi transportate gratuit la cală.”
 • Tarom: un bagaj de mână de maxim 10 kg ce nu trebuie să depăşească: 55 x 40 x 20 cm, în cazul în care călătoriţi la bordul unei aeronave de tip Boeing şi Airbus. În cazul în care călătoriţi la bordul unei aeronave de tip ATR 42 / ATR 72, bagajul transportat în cabină trebuie să fie de maxim de: 35 x 30 x 20 cm. Puteţi avea şi o geantă, o servietă, o geantă camera foto/video, un laptop.
 • Blue Air: un bagaj de mână de maxim 10 kg şi de 55 x 40 x 20 cm mărime. Poşeta / borseta şi aparatura electronică (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse în acest bagaj. Excepţie fac produsele cumpărate din magazinele Duty Free din aeroport care vor fi prezentate la îmbarcare şi vor fi acceptate separat. Precizări Blue Air: ”Te rugam sa fii pregătit pentru că dacă bagajul tău nu se încadrează în limita de greutate sau mărime atunci vei fi nevoit sa plătești o taxă de procesare în regim de urgență de 65 € per bagaj, iar acesta va fi transferat la cală. Spațiul de depozitare poate fi limitat pe zborurile pline, și de aceea este posibil ca bagajul tău de mana sa fie pus in cala. Dacă se întâmpla acest lucru noi vom avea grijă de bagajul tău fără a percepe alte taxe suplimentare. ”
 • Wizz Air: un singur bagaj de mână de maxim 10 kg ce nu trebuie să fie mai mare de: 55 x 40 x 23 cm (update 2017). Pasagerii cu îmbarcare prioritară pot avea un bagaj personal suplimentar, precum o geantă de umăr, o geantă de laptop sau o geantă de aparat foto, care să nu depăşească dimensiunile maxime de 40 x 30 x 18 cm. Acesta trebuie să aibă loc sub scaunul din faţa noastră. Precizări Wizz Air: ”Din cauza faptului că spațiul de la bordul avionului este limitat, nu vă garantăm că veți putea călători cu bagajul de mână în aeronavă. Dacă vor fi prea multe bagaje, este posibil ca bagajul dumneavoastră să fie transportat la cală. În acest caz, vă recomandăm să scoateți din bagaj toate obiectele de valoare.” si ”Lichidele pot fi luate la bord numai dacă se află într-un recipient de maximum 100 ml, ambalat într-o pungă de plastic de 1 litru, transparentă și resigilabilă, cu dimensiunea de 20 x 20 cm. Bagajul va fi verificat la aeroport.”
 • Airberlin: un bagaj de mână de maxim 8 kg cu dimensiunile: 55 x 40 x 23 cm +2 kg pentru laptop.
 • Easy Jet: un bagaj de mână de 56 x 45 x 25 cm, indiferent de greutate acestuia, dar şi o geantă de mână, o servietă sau un laptop.  În cazul în care zborul este plin, bagajul de mână va fi preluat la poarta de îmbarcare și dus la cala avionului făra a plăti nici o taxă pentru asta. Şi la Ryanair mi-au luat bagajul de mână încă de la check in, gratuit.
 • Pegasus Airlines: un singur bagaj de mână de 20 cm x 40 cm x 55 cm şi o greutate de cel mult 8 kg.
 • Air France: un bagaj de mână de maxim 12 kg cu următoarele dimensiuni: 55 x 35 x 25 cm.
 • KLM: pasagerii Economy Class au dreptul la un bagaj de mână de 55 x 25 x 35 cm, până la 12 kg. Pasagerii Business Class pot transporta 2 bagaje de mână cu dimensiuni de 55 x 25 x 35 cm și 45 x 20 x 35 cm până la 18 kg. Toți pasagerii pot lua în cabină un laptop, o servietă sau o geantă.
 • Alitalia: un bagaj de mână de maxim 8 kg de 55 x 35 x 25 cm. De asemenea, se permite, la alegere, un accesoriu dintre un laptop, o servietă sau o geantă.
 • Lufthansa: un singur bagaj de mână de maxim 8 kg de 55 x 40 x 23 cm. Două bagaje sunt premise dacă se călătoreşte la clasa I sau la Business Class.
 • Tap Portugal: un bagaj de mână de maxim 8 kg cu următoarele dimensiuni: 55 x 40 x 20 cm. Două bagaje sunt premise dacă se călătoreşte la Executive Class (16 kg împreună). De asemenea, se permite, la alegere, un accesoriu dintre un laptop, o servietă sau o geantă de umăr (40 x 30 x 10 cm).
 • Turkish Airlines: un singur bagaj de mână de maxim 8 kg cu mărimea de 55 x 40 x 23 cm, dar şi o geantă de umăr, un laptop, umbrelă, tabletă, cameră video sau aparat foto, la alegere. Două bagaje sunt premise dacă se călătoreşte la Business Class.
 • Germanwings: un bagaj de mână de maxim 8 kg (55 x 40 x 20 cm).
 • British Airways: un bagaj, nu mai mare de 56 x 45 x 25 cm, care să nu cântărească mai mult de 23 kg şi să poată fi aşezat în compartimentul de deasupra capului. În plus, poate fi transportată o geantă de mărimea unui laptop, ale cărei dimensiuni să nu depăşească 45 x 36 x 20 cm.
 • Fly Dubai: Bagajul de mână nu trebuie să depăşească 7 kg şi dimensiunile de 56 x 45 x 25 cm. Pasagerul poate aduce în cabină şi un laptop sau o geantă de mână.

Sfatul meu este să aveţi acasă un bagaj de mână care să se încadreze în dimensiunile cele mai mici acceptate, astfel ştiţi că îl puteţi lua cu voi în cabină indiferent cu ce companie zburaţi, iar dacă aţi reuşit să cumpăraţi bilete de avion ieftine, atunci aţi redus considerabil costul transportului, prin eliminarea bagajului de cală.

Țineți cont că politica bagajelor se poate schimba, astfel că vă recomand să consultați site-urile companiilor respective înainte să plecați.

Nu îmi rămâne decât să vă doresc călătorii plăcute şi dacă vă gândiţi la un city-break pentru primăvara asta, pe Bileteavion.ro găsiţi oferte pentru majoritatea oraşelor care merită văzute din Europa.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

31 Responses

 1. Sergiu says:

  IATA impune un bagaj de mina cudimensiunea de 115 (L + l + H) … angajatii companiilor LowCost fiind incapabili sa masoare si sa adune, au decis aparitiq unor sabloane pentru o dimensiune proprie fiecarei companii incadrindu-se recomandarilor IATA.
  Acum citiva ani TOATE companiile se incadrau in faimosii 115 cm, mai nou companiile au preferat sa economiseasca in salariile angajatilor, agajind persoane subcalificate

  • Cine stie ce va mai fi in viitor. Era bine sa fie respectate niste standarde pentru ca nu putem avea in casa valize pentru fiecare companie… Eu de aceea am un troller cu cea mai mica dimensiune acceptata ca bagaj de mana.

 2. Foarte util articol, Monica. Trebuie pastrat la indemana , pentru referinta.

 3. corina says:

  buna. daca am un troler pt wizz de 42x32x25cm, pot sa il iau si pe ryanair, la ei am vazut ca cer 55x40x20?

  • In general, este bine sa avem un troler cu dimensiunile cele mai mici acceptate de o companie aeriana, uneori diferenta de dimensiuni fiind de ordinul a catorva centrimetri.Daca nu respecta in intregime dimensiunile, atunci nu se incadreaza, depasind cu 5 cm. cea mai mica latura. Ideea e sa intre in suportul de bagaje, ca nu sta nimeni sa masoare si daca nu e burdusit nu bate la ochi si nu se cere sa fie bagat in suport.
   Eu folosesc un truc cand merg cu el spre control, check in ori la poarta. Il intorc cu spatele spre cei din fata mea, cu cativa metri inainte de a ajunge, impingandu-l usor. Partea din spate pare foarte mica fara buzunare, fermoare, etc. si creaza senzatia ca e mai mic.
   Daca stii ca nu respecta dimensiunile si diferenta e nesemnificativa, foloseste trucul de mai sus 🙂 .
   Ca o nota, eu mereu am avut dimensiunile corecte, doar ca am avut 1-2 kilograme in plus, pregatita psihic sa arunc ceva din el la nevoie (la bagajul de mana, care nu mi-a fost cantarit la check in).

  • Vei ca Ryanair accepta si un rucsac in plus, pe langa trolerul de cabina.

 4. Maria says:

  Cite kg poate cintari maxim un bagaj de mina de 56-45-25 la care am platit 10€ cu compania Wizzair

  • Pe site-ul Wizz nu se specifica o limita de greutate la un astfel de bagaj. Ideea e ca, fizic, nu poate depasi 10-12 kilograme ca nu ii permite dimensiunea. Sincer, eu stiam ca trebuie sa fie de maxim 10 kilograme la majoritatea companiilor, eu nu am depasit greutatea asta nici la wizz, dar nici nu mi s-a cantarit.

 5. Roxana says:

  Buna ! eu am o poseta cu la un lantisor in loc de curea normala,credeti ca e o problema sa nu am voi sa urc cu ea la bord?

  • Nu cred sa fie, deoarece poti urca la bordul aeronavelor cu cablurile pentru telefoane, laptopuri, etc. Ca si lantul, precum si cureaua de la pantaloni sau o curea normala de poseta…

 6. Diana says:

  Buna am cumparat bilete la blue air si nu am stiut sa bifez pentru bagaj de mina si cind mi-au timid email cu biletele la bagaj de mine scrie fara .As vrea sa stiut daca am voie sa i-au sau nu bagaj de mina? Multumesc

  • Monica says:

   Din cate stiu, poti intra pe rezervare si adauga servicii, gen bagaje, asigurari. Insa nu cred ca va mai fi acelasi pret ca atunci cand puteai bifa impreuna cu biletul de avion, uneori preturile sunt mai reduse la bagaje daca le adaugi cand cumperi si biletul.
   Incearca sa intri pe rezervare in site. Posibil si cand faci check-inul sa ai posibilitatea de a adauga servicii, fiecare companie are sistemul propriu. Nu pot face o simulare acum, pentru ca nu am bilet cumparat ca sa iti pot spune pasii de urmat. Daca nu te descurci, intreaba aici: http://www.blueairweb.com/contact-ro/ . Daca nu reusesti, spune-mi si intreb personal pe cineva de la Blue Air.
   Vezi si aici: https://www.blueairweb.com/oferte-speciale/192_modifica-ti-biletul-blue-air-fara-restrictii

  • Monica says:

   Am gasit exact: ”pentru a adăuga bagajul trebuie să intrați pe http://www.blueairweb.com la rubrica Caută Rezervare, treceți datele rezervării, alegeți “Modificare servicii” și adăugați bagajul pentru pasagerul și zborurile dorite. Plata se face online, trebuie să apasați pe butonul din stânga “Finalizare” sau ne furnizați prin intermediul unui mesaj privat codul de rezervare și vi-l adăugăm noi”. Detalii aici si poti pune si intrebari la subiect: https://www.facebook.com/BlueAirSmartFlying/posts/10153813327632654
   Te rog sa imi spui daca ai rezolvat.

 7. Sebastian says:

  Peste două săptămâni urmează să am și eu prima călotorie cu avionul, spre Londra. Așa că am o nelămurire. Am luat bilet de WizzAir cu bagaj de mână mare (56 X 45 X 25 CM) și mă întrebam dacă am voie pe lângă bagaju’ ăla și cu un rucsac mic de laptop în spate? Sau e nevoie să-l bag în bagajul de mână?

 8. Sorina says:

  Am luat bilet de WizzAir cu bagaj de mână mare (56 X 45 X 25 CM) și mă întrebam dacă depășește 7 cm, trebuie sa platesc?

  • Daca nu respecta dimensiunile cerute si nu intra in suport, vi se va trimite la cala contra cost la tariful de aeroport. Daca nu e burdusit, s-ar putea sa nu va ceara sa il puneti in suport si scapati.

 9. Lavinia says:

  Am voie cu bateria externa in bagajul de mana la wizz?

 10. Simona says:

  La Ryanair admit o gentuță de 35x20x20,dar eu nu găsesc nicio geanta /rucsacel sub 25 cm.E posibil sa nu mă lase cu acesta?

 11. Gabriela G says:

  Interesant articolul dar la una din companii tin sa va contrazic si anume Pegasus. In afara de bagajul de mana, eu am mai avut posta personala, aparatul foto ( intr-o geanta separata) plus laptopul ( in alta geanta).

  • Monica says:

   Informatiile actualizate le gasiti la politica de bagaje a companiilor aeriene respective, deoarece acestea se pot modifica in timp. Pe masura ce aflu si eu noutati, actualizez, insa eu sunt un turist ca si voi…Pe de alta parte, unele companii pot trece cu vederea o poseta, de exemplu sau un aparat foto, mai ales daca bagajul de mana nu e plin si se presupune ca ar incapea inauntru.

 12. Ilie Larisa says:

  Buna tuturor. Urmeaza sa zbor cu turkish airlines iar bagajul meu de mana are 55x41x21,5
  Cei de la turkish acceptand 55x40x23
  Sa fie vreo problema? Multumesc

 13. Gavaza Elena says:

  Nu reușesc sa contactez reprezentanta KLM din București ! Merg US via Amsterdam si nu stiu daca in bagajul de mana pot duce o sticla de cristal (goala ) si un platou de cobalt ! Sunt cadouri pentru familia fiului.meu ! Fiind obiecte fragile , prefer sa le duc an mana , dar , repet nu stiu daca am voie ! Poate cineva sa ma lămurească , va rog !!

  • Nu stiu exact, dar dupa cum se precizeaza pe site-ul KLM, e posibil sa vi se refuze. Ramane la latitudinea lor…Cel mai bine ajungeti din timp la aeroport si solicitati asistenta la check-in, intrebati.
   ARTICOLUL 10: BAGAJ
   10.1 Prevederi Generale
   10.1.1 Obligațiile Pasagerului
   0.1.2 Articole interzise
   Pasagerii nu vor introduce în Bagajul lor niciun articol al cărui transport este interzis sau restricţionat de reglementările aplicabile şi de legislaţia în vigoare în orice Stat de plecare, de sosire sau de tranzit sau în orice Stat deasupra căruia zboară aeronava, incluzând în special:
   (a) Articole care sunt de natură să pună în pericol aeronava, persoanele sau bunurile aflate la bord, cum sunt cele prevăzute în Regulamentul Bunurilor Periculoase al Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) şi al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA) şi în reglementările Transportatorului, după caz (informaţii suplimentare pot fi obţinute la cerere de la Transportator); aceste articole includ, în special, dar nu se limitează la, azbest, explozivi, gaz sub presiune, substanţe oxidante, radioactive sau magnetizate, substanţe inflamabile, toxice sau corozive, articole, lichide sau alte substanţe care pot prezenta un risc semnificativ pentru sănătate, siguranţă sau proprietate atunci când sunt transportate pe calea aerului.
   (b) Articole care, în opinia rezonabilă a Transportatorului, sunt improprii pentru Transport datorită greutăţii, dimensiunii, mirosului neplăcut, configuraţiei sau naturii fragile sau perisabile, le fac nepotrivite pentru Transport, în special ţinând cont de tipul de aeronavă folosită. Informaţii cu privire la aceste articole vor fi oferite Pasagerilor la cerere.

  • In orice caz, e bine sa o ambalati corect, sa nu existe dubii ca s-ar putea sparge.

 14. Cristina says:

  Buna, il legatura cu produsele in recipiente de 50,100ml pt bagajul de mana, nu prea gasesc informatii?In cazul in care cumpar cateva creme in ambalajul original, sigilate, 1-2 parfumuri toate fiind cadouri, in aeroport mi se verifica exact cantitatea? Sa stiu daca ma risc sa bag cateva cadouri sau le arunc prin aeroport

  • Le puneti intr-o punguta transparenta – exista in magazine, din acelea sigilabile – si le puneti in tavita la check in. Daca le puneti in bagaj le vad la camera si va desface bagajul. Pe ambalaj scrie cantitatea, nu le cantareste nimeni.

 1. 21 February, 2016

  […] – fiecare companie are anumite standarde de marime si greutate a bagajelor, nu mai zic de costuri, astfel incat este bine sa verificam aceste informatii pe site-urile […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *