Cum trebuie să fie bagajul de mână în avion?

În ultima vreme am început să călătorim des cu avionul. Nu numai că biletele au devenit mai accesibile, dar suntem doritori de noi destinaţii, iar avionul ne ajută să ajungem repede în locul mult visat.

Poate că biletele de avion sunt mai ieftine, dar bagajul de cală nu este tocmai accesibil şi putem să facem economie mulţumindu-ne numai cu un bagaj de mână, mai ales dacă mergem într-un city-break şi nu avem nevoie de prea multe lucruri.

Mai mult decât atât, experienţa deselor călătorii ne-a făcut să învăţăm de ce lucruri avem strict nevoie în vacanţă şi să nu mai cărăm cu noi obiecte inutile, mai ales dacă facem şi escale, deja un bagaj mare devine greoi.

Potrivit noilor recomandări ale Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), bagajele de mână permise la bordul aeronavelor au dimensiuni de 55 cm x 35 cm x 20 cm, dar companiile aeriene sunt libere să le ignore sau să le modifice, astfel că fiecare companie are propriile reguli cu privire la bagajele de mână şi este posibil ca o dimensiune de bagaj să fie acceptată la o companie şi refuzată la alta, deşi diferenţele sunt aproape nesemnificative. Majoritatea sunt de 55 x 40 x 20cm (lungime x lăţime x înălţime). Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roţi, mânere, buzunare exterioare etc.) aşa că cel mai bine este să nu plecăm de acasă fără a ne măsura şi cântări bagajul. Altfel va fi trimis la cală contra unei sume mult mai mari decât dacă am fi achiziţionat de la început un astfel de bagaj.

Orice bagaj de mână care conține dispozitive mobile și aparate electronice (laptopuri, tablete, telefoane mobile, camere foto, baterii externe) sunt inspectate separat (le scoateţi din bagaj şi le puneţi în tavă, la vedere).

Ce dimensiuni de bagaje de mână sunt acceptate, în funcţie de compania aeriană?

 • Ryanair: un bagaj de mână care sa încapă sub scaunul din față și care sa aibă dimensiunile 40 x 20 x 25 cm. La îmbarcarea prioritară se mai acceptă un bagaj de mână de maxim 10 kg de 55 x 40 x 20 cm. ”Din cauza spațiului limitat din cabină, aici pot fi transportate doar 90 de bagaje de mână de dimensiuni mari (55 cm x 40 cm x 20 cm), bagajele de mână rămase vor fi transportate gratuit la cală.”
 • Tarom: un bagaj de mână de maxim 10 kg ce nu trebuie să depăşească: 55 x 40 x 20 cm, în cazul în care călătoriţi la bordul unei aeronave de tip Boeing şi Airbus. În cazul în care călătoriţi la bordul unei aeronave de tip ATR 42 / ATR 72, bagajul transportat în cabină trebuie să fie de maxim de: 35 x 30 x 20 cm. Puteţi avea şi o geantă, o servietă, o geantă camera foto/video, un laptop.
 • Blue Air: un bagaj de mână de maxim 10 kg şi de 55 x 40 x 20 cm mărime. Poşeta / borseta şi aparatura electronică (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse în acest bagaj. Excepţie fac produsele cumpărate din magazinele Duty Free din aeroport care vor fi prezentate la îmbarcare şi vor fi acceptate separat. Precizări Blue Air: ”Te rugam sa fii pregătit pentru că dacă bagajul tău nu se încadrează în limita de greutate sau mărime atunci vei fi nevoit sa plătești o taxă de procesare în regim de urgență de 65 € per bagaj, iar acesta va fi transferat la cală. Spațiul de depozitare poate fi limitat pe zborurile pline, și de aceea este posibil ca bagajul tău de mana sa fie pus in cala. Dacă se întâmpla acest lucru noi vom avea grijă de bagajul tău fără a percepe alte taxe suplimentare. ”
 • Wizz Air: un bagaj de mână gratuit, cu dimensiunea de până la 40 × 30 × 20 cm, care trebuie așezat sub scaunul din față, de maxim 10 kg. Pasagerii care au achiziționat WIZZ Priority vor avea permisiunea de a aduce un troller suplimentar, cu dimensiunea maximă de 55 × 40 × 23 cm. În plus, Wizz Air implementează un nou tip de bagaj de cală cu o greutate maximă de 10 kg, pe lângă opțiunile de 20 kg și 32 kg existente. Se mai pot lua la bord articole duty-free achiziționate din aeroport, după verificările de securitate. Precizări Wizz Air: ”Din cauza faptului că spațiul de la bordul avionului este limitat, nu vă garantăm că veți putea călători cu bagajul de mână în aeronavă. Dacă vor fi prea multe bagaje, este posibil ca bagajul dumneavoastră să fie transportat la cală. În acest caz, vă recomandăm să scoateți din bagaj toate obiectele de valoare.” si ”Lichidele pot fi luate la bord numai dacă se află într-un recipient de maximum 100 ml, ambalat într-o pungă de plastic de 1 litru, transparentă și resigilabilă, cu dimensiunea de 20 x 20 cm. Bagajul va fi verificat la aeroport.”
 • Airberlin: un bagaj de mână de maxim 8 kg cu dimensiunile: 55 x 40 x 23 cm +2 kg pentru laptop.
 • Easy Jet: un bagaj de mână de 56 x 45 x 25 cm, indiferent de greutate acestuia, dar şi o geantă de mână, o servietă sau un laptop.  În cazul în care zborul este plin, bagajul de mână va fi preluat la poarta de îmbarcare și dus la cala avionului făra a plăti nici o taxă pentru asta. Şi la Ryanair mi-au luat bagajul de mână încă de la check in, gratuit.
 • Pegasus Airlines: un singur bagaj de mână de 20 cm x 40 cm x 55 cm şi o greutate de cel mult 8 kg.
 • Air France: un bagaj de mână de maxim 12 kg cu următoarele dimensiuni: 55 x 35 x 25 cm.
 • KLM: pasagerii Economy Class au dreptul la un bagaj de mână de 55 x 25 x 35 cm, până la 12 kg. Pasagerii Business Class pot transporta 2 bagaje de mână cu dimensiuni de 55 x 25 x 35 cm și 45 x 20 x 35 cm până la 18 kg. Toți pasagerii pot lua în cabină un laptop, o servietă sau o geantă.
 • Alitalia: un bagaj de mână de maxim 8 kg de 55 x 35 x 25 cm. De asemenea, se permite, la alegere, un accesoriu dintre un laptop, o servietă sau o geantă.
 • Lufthansa: un singur bagaj de mână de maxim 8 kg de 55 x 40 x 23 cm. Două bagaje sunt premise dacă se călătoreşte la clasa I sau la Business Class.
 • Tap Portugal: un bagaj de mână de maxim 8 kg cu următoarele dimensiuni: 55 x 40 x 20 cm. Două bagaje sunt premise dacă se călătoreşte la Executive Class (16 kg împreună). De asemenea, se permite, la alegere, un accesoriu dintre un laptop, o servietă sau o geantă de umăr (40 x 30 x 10 cm).
 • Turkish Airlines: un singur bagaj de mână de maxim 8 kg cu mărimea de 55 x 40 x 23 cm, dar şi o geantă de umăr, un laptop, umbrelă, tabletă, cameră video sau aparat foto, la alegere. Două bagaje sunt premise dacă se călătoreşte la Business Class.
 • Germanwings: un bagaj de mână de maxim 8 kg (55 x 40 x 20 cm).
 • British Airways: un bagaj, nu mai mare de 56 x 45 x 25 cm, care să nu cântărească mai mult de 23 kg şi să poată fi aşezat în compartimentul de deasupra capului. În plus, poate fi transportată o geantă de mărimea unui laptop, ale cărei dimensiuni să nu depăşească 45 x 36 x 20 cm.
 • Fly Dubai: Bagajul de mână nu trebuie să depăşească 7 kg şi dimensiunile de 56 x 45 x 25 cm. Pasagerul poate aduce în cabină şi un laptop sau o geantă de mână.

Sfatul meu este să aveţi acasă un bagaj de mână care să se încadreze în dimensiunile cele mai mici acceptate, astfel ştiţi că îl puteţi lua cu voi în cabină indiferent cu ce companie zburaţi, iar dacă aţi reuşit să cumpăraţi bilete de avion ieftine, atunci aţi redus considerabil costul transportului, prin eliminarea bagajului de cală.

Țineți cont că politica bagajelor se poate schimba, astfel că vă recomand să consultați site-urile companiilor respective înainte să plecați.

Nu îmi rămâne decât să vă doresc călătorii plăcute şi dacă vă gândiţi la un city-break pentru primăvara asta, pe Bileteavion.ro găsiţi oferte pentru majoritatea oraşelor care merită văzute din Europa.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

90 Responses

 1. Sergiu says:

  IATA impune un bagaj de mina cudimensiunea de 115 (L + l + H) … angajatii companiilor LowCost fiind incapabili sa masoare si sa adune, au decis aparitiq unor sabloane pentru o dimensiune proprie fiecarei companii incadrindu-se recomandarilor IATA.
  Acum citiva ani TOATE companiile se incadrau in faimosii 115 cm, mai nou companiile au preferat sa economiseasca in salariile angajatilor, agajind persoane subcalificate

  • Cine stie ce va mai fi in viitor. Era bine sa fie respectate niste standarde pentru ca nu putem avea in casa valize pentru fiecare companie… Eu de aceea am un troller cu cea mai mica dimensiune acceptata ca bagaj de mana.

 2. Foarte util articol, Monica. Trebuie pastrat la indemana , pentru referinta.

 3. corina says:

  buna. daca am un troler pt wizz de 42x32x25cm, pot sa il iau si pe ryanair, la ei am vazut ca cer 55x40x20?

  • In general, este bine sa avem un troler cu dimensiunile cele mai mici acceptate de o companie aeriana, uneori diferenta de dimensiuni fiind de ordinul a catorva centrimetri.Daca nu respecta in intregime dimensiunile, atunci nu se incadreaza, depasind cu 5 cm. cea mai mica latura. Ideea e sa intre in suportul de bagaje, ca nu sta nimeni sa masoare si daca nu e burdusit nu bate la ochi si nu se cere sa fie bagat in suport.
   Eu folosesc un truc cand merg cu el spre control, check in ori la poarta. Il intorc cu spatele spre cei din fata mea, cu cativa metri inainte de a ajunge, impingandu-l usor. Partea din spate pare foarte mica fara buzunare, fermoare, etc. si creaza senzatia ca e mai mic.
   Daca stii ca nu respecta dimensiunile si diferenta e nesemnificativa, foloseste trucul de mai sus 🙂 .
   Ca o nota, eu mereu am avut dimensiunile corecte, doar ca am avut 1-2 kilograme in plus, pregatita psihic sa arunc ceva din el la nevoie (la bagajul de mana, care nu mi-a fost cantarit la check in).

  • Vei ca Ryanair accepta si un rucsac in plus, pe langa trolerul de cabina.

 4. Maria says:

  Cite kg poate cintari maxim un bagaj de mina de 56-45-25 la care am platit 10€ cu compania Wizzair

  • Pe site-ul Wizz nu se specifica o limita de greutate la un astfel de bagaj. Ideea e ca, fizic, nu poate depasi 10-12 kilograme ca nu ii permite dimensiunea. Sincer, eu stiam ca trebuie sa fie de maxim 10 kilograme la majoritatea companiilor, eu nu am depasit greutatea asta nici la wizz, dar nici nu mi s-a cantarit.

 5. Roxana says:

  Buna ! eu am o poseta cu la un lantisor in loc de curea normala,credeti ca e o problema sa nu am voi sa urc cu ea la bord?

  • Nu cred sa fie, deoarece poti urca la bordul aeronavelor cu cablurile pentru telefoane, laptopuri, etc. Ca si lantul, precum si cureaua de la pantaloni sau o curea normala de poseta…

 6. Diana says:

  Buna am cumparat bilete la blue air si nu am stiut sa bifez pentru bagaj de mina si cind mi-au timid email cu biletele la bagaj de mine scrie fara .As vrea sa stiut daca am voie sa i-au sau nu bagaj de mina? Multumesc

  • Monica says:

   Din cate stiu, poti intra pe rezervare si adauga servicii, gen bagaje, asigurari. Insa nu cred ca va mai fi acelasi pret ca atunci cand puteai bifa impreuna cu biletul de avion, uneori preturile sunt mai reduse la bagaje daca le adaugi cand cumperi si biletul.
   Incearca sa intri pe rezervare in site. Posibil si cand faci check-inul sa ai posibilitatea de a adauga servicii, fiecare companie are sistemul propriu. Nu pot face o simulare acum, pentru ca nu am bilet cumparat ca sa iti pot spune pasii de urmat. Daca nu te descurci, intreaba aici: http://www.blueairweb.com/contact-ro/ . Daca nu reusesti, spune-mi si intreb personal pe cineva de la Blue Air.
   Vezi si aici: https://www.blueairweb.com/oferte-speciale/192_modifica-ti-biletul-blue-air-fara-restrictii

  • Monica says:

   Am gasit exact: ”pentru a adăuga bagajul trebuie să intrați pe http://www.blueairweb.com la rubrica Caută Rezervare, treceți datele rezervării, alegeți “Modificare servicii” și adăugați bagajul pentru pasagerul și zborurile dorite. Plata se face online, trebuie să apasați pe butonul din stânga “Finalizare” sau ne furnizați prin intermediul unui mesaj privat codul de rezervare și vi-l adăugăm noi”. Detalii aici si poti pune si intrebari la subiect: https://www.facebook.com/BlueAirSmartFlying/posts/10153813327632654
   Te rog sa imi spui daca ai rezolvat.

  • Toderascu says:

   Bună ziua. Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Am un zbor cu WizzAir și am ca și bagaj de mana un rucsac, pe lângă acest rucsac, as avea voie cu o gentuta mica cât un telefon? (sau se va pune și aceasta ca bagaj de mana)

 7. Sebastian says:

  Peste două săptămâni urmează să am și eu prima călotorie cu avionul, spre Londra. Așa că am o nelămurire. Am luat bilet de WizzAir cu bagaj de mână mare (56 X 45 X 25 CM) și mă întrebam dacă am voie pe lângă bagaju’ ăla și cu un rucsac mic de laptop în spate? Sau e nevoie să-l bag în bagajul de mână?

 8. Sorina says:

  Am luat bilet de WizzAir cu bagaj de mână mare (56 X 45 X 25 CM) și mă întrebam dacă depășește 7 cm, trebuie sa platesc?

  • Daca nu respecta dimensiunile cerute si nu intra in suport, vi se va trimite la cala contra cost la tariful de aeroport. Daca nu e burdusit, s-ar putea sa nu va ceara sa il puneti in suport si scapati.

 9. Lavinia says:

  Am voie cu bateria externa in bagajul de mana la wizz?

 10. Simona says:

  La Ryanair admit o gentuță de 35x20x20,dar eu nu găsesc nicio geanta /rucsacel sub 25 cm.E posibil sa nu mă lase cu acesta?

 11. Gabriela G says:

  Interesant articolul dar la una din companii tin sa va contrazic si anume Pegasus. In afara de bagajul de mana, eu am mai avut posta personala, aparatul foto ( intr-o geanta separata) plus laptopul ( in alta geanta).

  • Monica says:

   Informatiile actualizate le gasiti la politica de bagaje a companiilor aeriene respective, deoarece acestea se pot modifica in timp. Pe masura ce aflu si eu noutati, actualizez, insa eu sunt un turist ca si voi…Pe de alta parte, unele companii pot trece cu vederea o poseta, de exemplu sau un aparat foto, mai ales daca bagajul de mana nu e plin si se presupune ca ar incapea inauntru.

 12. Ilie Larisa says:

  Buna tuturor. Urmeaza sa zbor cu turkish airlines iar bagajul meu de mana are 55x41x21,5
  Cei de la turkish acceptand 55x40x23
  Sa fie vreo problema? Multumesc

 13. Gavaza Elena says:

  Nu reușesc sa contactez reprezentanta KLM din București ! Merg US via Amsterdam si nu stiu daca in bagajul de mana pot duce o sticla de cristal (goala ) si un platou de cobalt ! Sunt cadouri pentru familia fiului.meu ! Fiind obiecte fragile , prefer sa le duc an mana , dar , repet nu stiu daca am voie ! Poate cineva sa ma lămurească , va rog !!

  • Nu stiu exact, dar dupa cum se precizeaza pe site-ul KLM, e posibil sa vi se refuze. Ramane la latitudinea lor…Cel mai bine ajungeti din timp la aeroport si solicitati asistenta la check-in, intrebati.
   ARTICOLUL 10: BAGAJ
   10.1 Prevederi Generale
   10.1.1 Obligațiile Pasagerului
   0.1.2 Articole interzise
   Pasagerii nu vor introduce în Bagajul lor niciun articol al cărui transport este interzis sau restricţionat de reglementările aplicabile şi de legislaţia în vigoare în orice Stat de plecare, de sosire sau de tranzit sau în orice Stat deasupra căruia zboară aeronava, incluzând în special:
   (a) Articole care sunt de natură să pună în pericol aeronava, persoanele sau bunurile aflate la bord, cum sunt cele prevăzute în Regulamentul Bunurilor Periculoase al Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) şi al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA) şi în reglementările Transportatorului, după caz (informaţii suplimentare pot fi obţinute la cerere de la Transportator); aceste articole includ, în special, dar nu se limitează la, azbest, explozivi, gaz sub presiune, substanţe oxidante, radioactive sau magnetizate, substanţe inflamabile, toxice sau corozive, articole, lichide sau alte substanţe care pot prezenta un risc semnificativ pentru sănătate, siguranţă sau proprietate atunci când sunt transportate pe calea aerului.
   (b) Articole care, în opinia rezonabilă a Transportatorului, sunt improprii pentru Transport datorită greutăţii, dimensiunii, mirosului neplăcut, configuraţiei sau naturii fragile sau perisabile, le fac nepotrivite pentru Transport, în special ţinând cont de tipul de aeronavă folosită. Informaţii cu privire la aceste articole vor fi oferite Pasagerilor la cerere.

  • In orice caz, e bine sa o ambalati corect, sa nu existe dubii ca s-ar putea sparge.

 14. Cristina says:

  Buna, il legatura cu produsele in recipiente de 50,100ml pt bagajul de mana, nu prea gasesc informatii?In cazul in care cumpar cateva creme in ambalajul original, sigilate, 1-2 parfumuri toate fiind cadouri, in aeroport mi se verifica exact cantitatea? Sa stiu daca ma risc sa bag cateva cadouri sau le arunc prin aeroport

  • Le puneti intr-o punguta transparenta – exista in magazine, din acelea sigilabile – si le puneti in tavita la check in. Daca le puneti in bagaj le vad la camera si va desface bagajul. Pe ambalaj scrie cantitatea, nu le cantareste nimeni.

 15. Mari says:

  Am voie sa iau la bagaj de mina ceasuri de buzunar (de colectie )si daca pot sa stiu care este locul meu in avion la compania de zbor turceasca.calatoresc de la Bucuresti la Montreal cu escala la Istambul si am rezervat deja bilete pentru 15 mai 2018.multumesc anticipat.

 16. George says:

  Am voie la bord cu camera video sau foto fara sa le bag in bagajul de mana la wizz si Ryan ?

 17. Condruz Denisa says:

  am voi sa iau pe langa bagaju de mana geanta cu letopul la Ryanair

  • Nu. Un bagaj mic sau o geanta cu laptop. Ori geanta cu laptop si bagajul al doilea va fi dus gratuit la cala.
   ”Dacă nu ai achiziționat Prioritate și 2 bagaje de mână, îți este permis să transporți 1 bagaj mic la bord. Bagajul tău mai mare de 10kg (al 2-lea) va fi înregistrat și trimis la cala pentru bagaje, în mod gratuit.
   Bagajul mic (ex. Geantă de mână, pentru laptop, etc) nu poate depăși 35x20x20cm și trebuie să intre ușor sub scaunul din fața ta.
   Al 2-lea bagaj de 10kg nu poate depăși 55x40x20cm și trebuie să se încadreze în măsurătorul de la poarta de îmbarcare, înainte de a fi înregistrat și trimis la cala de bagaje în mod gratuit.
   Neconformarea va rezulta în plata unei taxe de 50 € per articol la poarta de îmbarcare și poate duce la întârzieri pentru toți pasagerii de la ”
   Vezi: politica bagajelor de mana Ryanair.
   Daca achitati taxa de prioritate mai aveti dreptul la un bagaj mic si aveti prioritate la imbarcare: https://www.ryanair.com/ro/ro/planifica-calatoria/oferte-suplimentare-de-calatorie/imbarcare-prioritara .

 18. Victoria says:

  Buna! Voi zbura in curand cu tap portugal,am voie cu geanta de umar?

 19. Eva says:

  Bună, voi călători cu Ryanair, dar rucsacelul de spate depășește la baza 5 cm, in rest e cu mult sub limita admisă, exista posibilitatea sa mi-l refuze?

  • Tot ce e posibil. Totusi,nu masoara nimeni, daca nu este evident ca e mai mare. Important este sa nu fie burdusit. Sfatul meu este, insa, sa va cumparati unul care sa se incadreze in masuratori pentru ca il veti mai folosi in viitor.

 20. Radin Adina says:

  Dacă puteți să mă lămuriți și pe mine…am găsit fel de fel de variante…
  Cât este minim bagajul de cală pentru zborurile dinspre SUA?
  Și cât se plătește un bagaj de cală în plus la întoarcere, nedeclarat la cumpărarea biletelor?
  Mulțumesc mult!

 21. Victor says:

  Urmează să zbor în câteva zile și am o nelămurire inegatura cu un lanț pe care îl am legat de blugi. E cam de 1cm grosime și cam 50cm lungime. Am voie sa trec cu el în bagajul de mana?

  • Nu cred sa fie o problema, ataa vreme cat toti trecem cu curelele de brau… Probabil ca va ramane la latitudinea celui care verifica bagajul, daca il poate considera contondent. Dar ii dati eexemplul cu cureaua….

 22. Alex says:

  Bagajul meu excede dimensiunile companiei in raport cu bagajul de mana, dar nu depaseste greutatea. Ce pot sa fac?

 23. Nicoleta says:

  Bună mâine voi zbura cu wizz Air spre România am voie să iau parfum, cafea și ciocolată în bagajul de mână adică 55×40×23

  • Parfumul il scoateti afara intr-o punguta resigilabila si il puneti in tavita. Nu stiu de unde zburati, dar, in general, la ghiseele de check in sunt afise in care suntem atentionati sa scoatem lichidele in fata si sa le punem in pungute si uneori sunt si pungute.
   Cafeaua si ciocolata se permit daca aveti bon si sunt cumparate in aeroport si tot asa, le puneti in tavita in punga pe care ati primit-o. Altfel, puneti-le in bagaj, dar e posibil sa vi le confiste.

  • Fiecare pasager WIZZ poate lua la bord:
   un bagaj de mână, cu dimensiunile de maximum 55 x 40 x 23 cm și cu o greutate de maximum 10 kg.
   până la 6 bagaje de cală, fără ca acestea să depășească 32 kilograme fiecare
   articole achiziționate din magazinele duty free din aeroport, după verificările de securitate
   Lichidele pot fi luate la bord numai dacă se află într-un recipient de maximum 100 ml, ambalat într-o pungă de plastic de 1 litru, transparentă și resigilabilă, cu dimensiunea de 20 x 20 cm. Bagajul va fi verificat la aeroport.

   Lichidele din bagajele de mână vor fi supuse următoarelor restricții impuse de guvern:

   lichidul trebuie să se afle într-un recipient cu capacitate de maximum 100 ml
   toate recipientele cu lichid trebuie să încapă fără probleme într-o pungă de plastic de 1 litru, transparentă și resigilabilă, cu dimensiuni de 20 x 20 cm.
   Punga de plastic va fi prezentată separat la verificarea de securitate din aeroport.
   La serviciul de securitate al aeroportului vi se va solicita renunțarea la lichidele care nu respectă cerințele de mai sus.

 24. Maria says:

  Buna ziua. Vom pleca la Oradea cu Blue Air. Am luat biletele dus-intors, fara bagaj de cala, fiindu-ne suficient bagajul de mana, pt un weekend (55x40x32). Deunazi, am primit un email de la Blue Air ,prin care ne anunta ca la intoarcere vom veni cu un ATR 72. Cei de la Blue Air nu au pe site-ul lor vreo informatie legata de tipul aeronavelor si de marimea bagajelor corespunzatoare. Decat la Tarom exista asa ceva( pentru ATR 72), cum ca bagajul este mai mic. Vom putea lua bagajul cu noi in avion sau trebuie platit pentru a-l baga la cala? Pana acum nu ne-am mai confruntat cu asemea situatie.

  • Daca bagajul corespunde cu dimensiunile acceptate ca bagaj mare de mana, vi se ia gratuit la cala chiar in fata aeronavei, daca sunt prea multe bagaje in avion. Capacitatea bagajului de mana este subdimensionat pentru numarul de locuri. Daca ati venit printre ultimii si nu mai e loc, vi se pune un tichet pe bagaj si vi se da un stick si dvs.

 25. Maria says:

  Bună ziua. Vom merge de la București la Oradea cu Blue Air iar pentru cursa de intoarcere am fost anunțată ca avionul va fi un ATR 72. Întrebarea mea este legată de bagajul de mână, pentru acest tip de avion. Stiu ca Tarom permite un mic bagaj de mână (35x30x20),dar nu am găsit informații despre Blue Air. Am întrebat la o agenție Blue Air din zonă si au zis ca totul merge la cală. Sa înțeleg ca trebuie sa îmi bag telefonul, banii, cheile la bagajul de cală ?

  • Va luati o mica posetuta gen portofel mai mare cu bretea subtire in care puneti valorile. Nu se leaga nimeni de ea pentru ca practic poate intra in bagaj, dar teoretic nu va puteti lasa acolo valorile. Eu asa am.

 26. Elena says:

  Buna, zbor peste o saptamana catre Hurghada , cu Blue Air, nu stiu nimic despre politica bagajelor ! Ma poti ajuta ? Am voie cu baterie externa?

  • Pe site-ul blue air se specifica daca aveti voie la ceea ce este permis in avion. De exemplu, la wizz nu se permite sa ai baterii externe cu litiu. De aceea nu am luat cu mine la ultimul zbor, desi luasem mereu. In practica se mai inchid ochii la “fleacuri”.

 27. Maria says:

  Buna tuturor ! Intrebare : voi zbura cu KLM din Amsterdam spre Bucuresti si am bagajul de mana -12 kg inclus. Bagajul meu are dimensiunile perfecte doar ca am cu 1kg -2 mai mult decat kg’le admise. Stiti cumva daca se cantaresc de obicei bagajele de mana ?

  • Nu se cantaresc…Nu trebuie sa fie burdusit sa nu bata la ochi. In cel mai rau caz, daca li se pare prea burdusit, il pot pune in suport la check-in. La nevoie, se poate scoate din el un pulover de pus peste 🙂 .

 28. Carmen says:

  Buna! Voi zbura din Frankfurt – Fort Myers cu American Airlines. Am voie cu tigara electronica si lichid pt aceasta? Incarcator pt telefon? O sa am doar bagajul de mana, fara bagaj de cala. Multumesc! 🙂

 29. Iuliana says:

  Zbor cu bluze Air,pe lângă bagajul de mână,pot avea și poșetă?Am văzut în aeroport câteva doamne care aveau,eu am citit că nu se accepta.Se leagă cineva de asta??

  • Conform conditiilor companiei, bagajul de mana este unul singur, in dimensiunile acceptate. Doamnele respective poate ca aveau alte conditii de calatorie, ori posetele erau mici si puteau fi introduse in bagajul de mana. Eu merg cu bagaj de mana si o gentuta foarte mica in care intra actele, banii si telefonul. E ca un portofel putin mai mare ca cel al barbatilor si trec asa, insa pot face dovada ca intra in bagaj, am loc pentru ea. E cu snur inalt si o am la gat si cade pe langa corp, nici macar nu e vizibila cu haina pe mine. Daca poseta dvs e micuta, cat sa poata intra in bagaj, atunci fie nu se ia nimeni de ea, fie faceti dovada ca va intra in bagaj, la check in.
   “Aveți dreptul la un singur bagaj de mana care nu poate depasi 10 Kg si dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm. Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roti, manere, buzunare exterioare etc). Poseta/borseta si aparatura electronica (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse in acest bagaj. Exceptie fac produsele cumparate din magazinele Duty Free din aeroport care vor fi prezentate la imbarcare si vor fi acceptate separat.”

 30. Maria says:

  O sa zbor pentru prima data cu avionul (Lufthansa) si am cateva nelamuriri 🙂 Check-in online se poate face doar cu 23 de ore inainte de plecare sau pot sa fac si mai repede? In cazul de fata, nici nu stiu la cine sa fac check-in, in primul rand, pentru ca apare ca este operat de Air Baltic. Dupa aia, am vazut ca difera dimensiunile permise la bagajele de mana, in functie de tipul de geanta/valiza. Adica ori valiza tip troller, ori geanta pliabala pentru haine sau ceva de genul (foldable garment bag). Eu nu o sa am nici una, nici alta, nici sport. O sa fie o geanta textil mai mare cu dimensiunea 37x38x16 cm si nu stiu daca asta ar constitui o problema? Nu stiu daca trebuie sa urmaresc Lufthansa ori Air Baltic, in ceea ce priveste check-in online si regulile impuse la bagajele de mana?

  • Unele companii percep taxa pentru check in mai devreme. Cautati info pe site-ul companiei. Va puteti lamuri si incercand sa il faceti mai devreme. Fie va scrie pe ecran ca se face doar cu 23 de ore inainte, fie va cere sa platiti. La check in vi se cer datele zborului si cand le treceti veti vedea ca e in regula cand apar informatiile dvs.
   In privinta bagajului, luati cu dvs dimensiunea cea mai mica acceptata dintre cele doua companii. Nu conteaza materialul, doar dimensiunile.

  • Am vazut ca airBaltic zboara pentru Lufthansa, deci, va uitati la compania Lufthansa.

 31. Dorin says:

  Urmeaza sa zbor cu EMIRATES ,pot sa iau ca bagaj de mana un rucsac(ca acela cum au scolarii)? Eu nu am alt bagaj de mana, doar acel rucsac!

  • Nu conteaza materialul din care e confectionat bagajul, acesta trebuie sa se incadreze in dimensiunile agreate de companie, mentionate pe site-ul oficial al acesteia la politica privind bagajele.

 32. Dorin says:

  Multumesc pentru raspuns!

 33. Cătălin says:

  Bună! Nu am zburat de foarte multe ori, asa ca am o mica nelămurire. Știu ca dimensiunile bagajului mic Ryanair e 40x20x25. Reprezinta o problema majora o dimensiune cu 5 cm mai mare în lățime? 40x20x30 (rucsac) ? Se verifica strict undeva dimensiunea?

 34. Sava Laura says:

  Buna ! Peste o luna voi zbura pentru prima data si am ales Blue Air . Am bagajul de mana cu dimensiunile 55X40X20. Este vreo problema daca voi cumpara troler cu dimensiunile 55,5X37X20 ? Ma vor lasa sa trec?

  • Monica says:

   Nu cred sa fie o problema 0,5 cm. Am vazut la unele birouri de check in la unele companii ca scria +/- 2 cm. Totusi, dimensiunile bagajului de mana trebuie sa fie CU TOT CU ROTI SI MANERE. Daca e doar aceasta diferenta, nu cred sa conteze, ochiometric nici nu se observa. Important e ca latura cea mai mare sa fie cea care ramane jumatate libera in sus, vedeti desenul la politica de bagaje a companiei. Ca daca il baga in suport, si cei 0,5 cm sunt in plus pe latime, nu va intra. Si sa nu fie burdusit ca sa nu bata la ochi.

 35. Bolchis Mircea says:

  Ce produse nu e voie sa bagi in bagajul de mana ???

  • Fiecare companie prevede ce anume este interzis, la politica de bagaje. Cautati pe site-ul companiei aeriene cu care mergeti. In general, nu este voie cu obiecte ascutite, lichide, decat maxim 1000 grame in recipiente de maxim 100 grame fiecare, substante inflamabile, gen acetone, mancare neambalata, adica se permit pachete originale de biscuiti, de exemplu. Lista tuturor o vedeti pe site-ul companiei cu care zburati.

 36. Petru Orzoi says:

  Buna seara. Este permis la Blue Air, in bagajul de mana, cu umbrela mica, selfie stick si baterie externa? Multumesc.

  • Eu am trecut cu toate trei puse in tavita la check in cu alte companii. Daca nu sunt trecute la obiecte interzise pe site-ul companiei, atunci puteti trece. Dar sa le puneti in tavita sa se vada ce sunt ca sa nu va puna sa scotociti prin bagaj.

 37. Anca Nicoleta says:

  Bună! Ma interesează dacă știți cumva, la wizzair la bagajul de mana este acceptat și troller în dimensiunile acelea sau doar ghiozdan? În toate pozele de pe site apare un ghiozdan și ma induce în eroare puțin..

  • Orice bagaj care are dimensiunile respective sau mai putin: rucsac, geanta, troller. Daca e un mini troller, e posibil sa vi-l duca la cala fara costuri suplimentare. Cel mai bine va imbarcati printre primii. Daca vor considera ca sunt prea multe bagaje de mana, s-ar putea sa nu va lase cu el in avion. Capacitatea pentru bagaje e mai mica decat numarul de locuri, lumea mai are si haine si sacose de la duty free. La un/o rucsac/geanta sigur va lasa cu el/ea in avion, deoarece merge pus/pusa la picioare. Indiferent de bagaj, nu lasati acte de valoare in el. Fie aveti un portofel la brau, fie o mini poseta pe care sa o puteti introduce in bagaj si scoate ulterior.

 38. Andreea Moldovan says:

  Buna! Voi zbura cu cei de la Austrian Airlines si am zis ca bagajul de mana imi este de ajuns, dar am ajuns sa intru in panica. Conform site-ului dimenisiunile unui bagaj de mana sunt 55 x 40 x 23 cm – 8kg al meu se incadreaza, dar am auzit cum ca unele companii aeriene fac “nazuri” si trimit chiar si bagajele care respecta instructiunile la cala. Ai auzit ceva despre cei de la Austrian?

  • Nu e vorba de nazuri. Companiile aeriene pot trimite bagajul la cala daca nu mai are loc in avion, fara costuri. De aceea este bine sa va imbarcati printer primii. In general, cand bagajele de mana sunt la dimensiunea maxima si mai sunt si trollere, le ochesc si le trimit la cala. In avion nu ar incapea atatea bagaje de mana cati pasageri sunt, daca toate ar fi trollere. Mergeti prima la imbarcare si daca ar vrea sa vi-l trimita la cala fara costuri, refuzati si spuneti ca aveti acte si lucruri importante. Dar sa fiti printre primii la imbarcare.

 39. Nicoleta says:

  Buna, voi zbura cu wizz. La bagajul de mana se accepta o poseta * maricica * si un rucsac?

 40. Bogdan says:

  Buna, am o calatorie in urmatoarea perioada, cu Wizz. Avem bagaje de mana priority… stiu ca va suna tampita intrebarea mea… dar chiar nu stiu ce sa fac… am voie sa pun in bagaj pe langa haine, un bax de seminte? Mentionez ca sunt sigilate si in tipla originala.

  • Am calatorit fara probleme cu produse ambalate. Nu un bax… :)) Poate ar fi bine sa le imprastiati in bagaj (in pachetele lor originale), daca arata ca un pachet mare omogen la scanare, poate trezi suspiciuni. Sau le impartiti cu partenerul de drum.

 41. Aura says:

  Pot sa iau in avion la bagajul de mana un tablou din panza

  • Bagajul de mana trebuie sa respecte dimensiunile acceptate de compania aeriana cu care calatoriti. Exista si bagaje de dimensiuni specifice, gen schiuri, instrumente muzicale, etc. Intrebati compania direct.
   In privinta tablourilor, este posibil sa aveti nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii, ca tabloul nu face parte din patrimoniul cultural. Intrebati la Ministerul Culturii. Daca mergeti printr-o agentie de turism, ar trebui sa raspunda la toate intrebarile dvs. Ei vor intreba pentru dvs.

 1. 21 February, 2016

  […] – fiecare companie are anumite standarde de marime si greutate a bagajelor, nu mai zic de costuri, astfel incat este bine sa verificam aceste informatii pe site-urile […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture