10 atracţii turistice pe care le poţi vedea într-o singură zi în Londra

Multe aş avea de povestit despre Londra, însă cu greu mă hotărăsc să aleg cu ce să va încânt mai întâi. Londra era pentru mine un must see, dar abia anul trecut am reuşit să o vizitez pentru prima dată.

Capitală a Regatului Unit al Marii Britanii, Londra reprezintă unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii, aşa că nu e de mirare fluxul mare de turişti care o vizitează anual şi nu fără motiv. Mai mult decât un oraş turistic, în Londra locuiesc unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Muzee interesante şi inedite, palate uimitoare, monumente, parcuri, o sumedenie de atracţii te-ar face să pierzi zile în şir vizitandu-le. Totuşi, la un prim impact cu capitala Angliei, putem bifa unele dintre cele mai căutate şi impozante obiective turistice cu care se mândresc englezii.

Londra nu este un oraş ieftin, iar pentru unele atracţii putem plăti destul de mult, însă am putea vizita câteva dintre ele chiar gratis, mai ales dacă avem numai o singură zi la dispoziţie şi nu vrem să pierdem timpul stand la cozile de la intrare.

Noi am pornit pe jos chiar din London Victoria, gara centrală a Londrei, spre cel mai apropiat obiectiv turistic de amploare, Palatul Buckingham, continuând plimbarea noastră prin câteva parcuri, spre Big Ben şi London Eye, ultima oprire fiind la o tură de shopping pe Oxford Street. Chiar în gară vă puteţi ”înarma” cu harta Londrei, iar la ieşire puteţi alege Hop On Hop Off London Bus, dacă vreţi să vizitaţi Londra din autobuzul roşu. Însă va previn, este foarte aglomerată şi mai lesne mergem pe jos ori putem lua metroul dacă dorim să ajungem la obiective îndepărtate unele de altele, însă este mai costisitor şi nimic nu se compară cu sentimentul pe care ţi-l oferă oraşul atunci îl descoperi pas cu pas.

London 7 (228)

Atracţii turistice de neratat în Londra

Lista atracţiilor londoneze poate fi mult mai mare, nu este, însă, decât începutul unui tur de oraş căruia merită să-i acorzi atenţie într-un city break.

1. Palatul Buckingham, care este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Londra, reşedinţa Casei Regale a Marii Britanii, a fost deschis pentru prima publicului în anul 1993. Regina Victoria a fost primul monarh care a avut reşedinţa în Palatul Buckingham. Intrarea în palat se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace, pe care am venit noi dinspre gară. Sigur nu o veţi rata, după mulţimea care se află în jur. Vara, schimbarea gărzilor se face în faţa Palatului Buckingham, o ceremonie pe care o puteţi prinde şi care atrage numeroşi turişti. Pentru a fotografia mai bine Palatul, ne-am dus chiar în dreptul Memorialului Reginei Victoria, inaugurat la începutul secolului al 20-lea, ce are o înălţime de 25 de metri, un monument construit din marmură albă.

2. Unul dintre parcurile londoneze, precum St. James’s Park, aflat aproape de Palatul Buckingham, ce a fost a două atracţie pe lista noastră, care ne-a făcut să ne bucurăm de natura londoneză, pe o zi însorită, cum rar întâlneşti în Marea Britanie. Parcul acoperă o suprafaţă de 23 de hectare. În St James’s Park au loc diferite ceremonii şi parade este cel mai vechi parc regal din Londra, datând din secolul al XIII-lea, fiind deschis de la 5:00 a.m. până la miezul nopţii. Chiar lângă Palatul Buckingham se află, însă, Green Park, devenit cunoscut sub numele de Parcul superior St James, unde putem să ajungem mai rapid spre Oxford Street, paradisul cumpărăturilor, stradă traversată zilnic de peste jumătate de milion de oameni, dacă decidem să o luăm prin parc. St. James’s Park şi  Green Park sunt două dintre cele opt parcuri regale ale Londrei. 

3. Ne-am îndreptat mai apoi spre Palatul Westminster, cu al său Big Ben, Turnul ce reprezintă un simbol al Londrei şi este construit pe malul Tamisei. Clădirea ce găzduieşte Casele Parlamentului a fost construită în stil gotic renascestist între anii 1840 şi 1888 de către Charles Barry, ce a proiectat-o astfel încât să se potrivească cu Westminster Abbey, aflată în imediată apropiere.

Citeşte şi Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Westminster, simbol al Londrei

4. Westminster Abbey, biserica cea mai cunoscută din Londra, este locul în care s-au cununat Prinţul William, Duce de Cambridge şi Catherine Middleton, în 2011. Ridicată la începutul secolului al XI-lea, a devenit mormântul majorităţii regilor şi reginelor engleze şi a multor oameni celebri, aici având loc şi aproape toate încoronările monarhilor englezi. În Westminster Abbey a avut loc şi înmormântarea prinţesei Diana. În Colţul Poeţilor se află mormântul lui Thomas Hardy, nuvelistul englez cunoscut pentru celebrul roman Tess of the d’Urbervilles.

London 7 (4075. London Eye, la câţiva paşi de Westminster Abbey şi Big Ben, este roata gigantică aflată pe malul sudic al Tamisei, ce are o structura înalta de 135 de metri. Construită din beton şi oţel, cu ocazia celebrării noului mileniu în capitala Marii Britanii, London Eye este extrem de vizitată, pur şi simplu te calci în picioare că să ajungi în dreptul Roţii, unde te poţi urca într-una dintre capsulele în care încap 25 de oameni, pentru a vedea Londra de la înălţime, beneficiind de o privelişte de 360 de grade a întregii capitale britanice. Dacă nu faci programare înainte, ai slabe şanse să apuci un bilet!

6. Lăsând în spate Podul Westminster cu atracţiile sale, am ajuns în Piaţa TrafalgarTrafalgar Square unde am văzut Coloana lui Nelson. Aici ne-am odihnit puţin la o cafea, chiar în hotelul Trafalgar. John Nash este cel care a proiectat piaţa în anii 1820, arhitect cu care ne-am mai întâlnit noi, în Brighton, fiind cel care a construit Pavilionul Regal. Construcţia pieţei a început mai târziu, prin 1829 şi a continuat până în 1840. Trafalgar Square este astăzi locul preferat pentru diferite manifestaţii sau demonstraţii.

London 7 (241)7. Galeria NaţionalăNational Gallery, ce ocupă partea de nord a Pieţei Trafalgar, poate fi vizitată gratuit şi chiar merită, găzduind una dintre cele mai mari colecţii de tablouri din lume.

8. Piccadilly Circus este o altă piaţă ce merită a fi văzută în inima Londrei, fiind una dintre cele mai aglomerate. Aceasta a devenit celebră pentru fântâna ce poate fi văzută aici, dar mai ales pentru reclamele luminoase, considerată a fi versiunea în miniatură a Times Square din New York (în această piaţă a fost montat prima dată un panou publicitar iluminat, în anul 1895). Piccadilly Circus se găseşte la intersecţia a cinci străzi principale: Regent Street, Shaftesbury Avenue, Piccadilly Street, Covent Street şi Haymarket. Piaţa a fost proiectată tot de John Nash, care şi-a pus amprenta asupra multor clădiri londoneze, un fel de Cerchez al nostru pentru Bucureşti sau Bernini pentru Roma. În centrul pieţei Piccadilly Circus este ridicată fântâna memorială Shaftesbury, în vârful căreia se află Eros.

London 7 (482)9. Chinatown, care, ca şi Piaţa Trafalgar, se găseşte la o distanţă mică de Piccadilly Circus, este locul în care puteţi mânca orice din oferta afişată, plătind până în 10 lire de persoană. Atenţie, însă, ce restaurant alegeţi, nu pe cel mai ieftin, unde mâncarea arată îndoielnic.

London 7 (506)

10. Oxford Street este cea mai circulată stradă de cumpărături din Europa, având peste 300 de magazine! Aici găsiţi şi magazinul Primark, cunoscut pentru marfă ieftină.

London 7 (550)

Eu nu zăbovesc prea mult într-un oraş şi am remarcat că o zi sau două sunt suficiente pentru a-l explora, cu condiţia să îl cutreier pe jos cel puţin 10 ore pe zi. Cel mai potrivit este un city break în Londra, pentru că şi costurile sunt mai mici şi îmi permit să vizitez mai multe oraşe pe an, decât dacă aş sta într-o vacanţă prelungită într-unul singur, iar biletele de avion sunt destul de accesibile. Londra abundă în atracţii turistice, iar pentru a ne bucura şi de altele, la fel de importante, precum Tower Bridge sau Catedrala Sf. Paul, de exemplu, ne-am mai alocat o zi din escapada noastră în Anglia…

London 7 (397

London 7 (436)

London 7 (486)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

8 Responses

 1. Georgiana says:

  Chiar mi-ai trezit amintiri frumoase! Recitind …chiar mi s-a facut dor de Londra!

 2. TripEconomy says:

  Foarte frumos, Londra este o destinatie interesanta!

 3. gabri says:

  sunt proasta

 4. Ela says:

  Clar cele din articol sunt obiectivele turistice principale, dar sunt si unele locuri mai putin stiute foarte interesante de vizitat. Am fost in Londra la inceputul lunii si am reusit sa fac si un clip cu ele: https://www.youtube.com/watch?v=Tmo01ZlTRDg

 5. Alina says:

  În ce lună ați vizitat Londra și cum a fost vremea?

 1. 10 April, 2016

  […] înalte interioare de biserici din toată Anglia, doar York Minster, Catedrala din Liverpool şi Westminster Abbey sunt mai […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture