Muzeul Ceasurilor din Viena, o călătorie prin timp

Ce putem face în zilele friguroase de iarnă într-o vacanță, dacă nu suntem împătimiți ai sporturilor specifice acestui anotimp? Poate că unii dintre voi sunteți deja în stațiunile de schi din țară ori din Bulgaria sau chiar din Austria, eu am preferat să vizitez palate și muzee, care reprezintă locurile perfecte de petrecut timpul plăcut într-un concediu iarna, când biletele de avion sunt foarte accesibile.

Așa am ajuns într-un city break în Viena, oraș pe care îl mai vizitasem cu ani în urmă, dar niciodată nu este suficient să te plimbi printr-una dintre cele mai frumoase capitale europene. De data aceasta, mi-am propus să vizitez și obiective turistice mai aparte, precum Muzeul Ceasurilor (Uhrenmuseum), aflat într-o elegantă casă vieneză care adăpostește o colecție unică de ceasuri.

Vizitând Muzeul Ceasurilor din Viena am călătorit prin timp prin intermediul a câteva sute de ceasuri din întreaga lume care marchează timpul într-o clădire veche încântătoare, o bijuterie unică în inima orașului. Întinsă pe trei etaje, expoziția ne spune o poveste despre progresele științifice și precizia tehnologică în privința măsurării timpului, dar și despre transformările sociale și tendințele de design în artele decorative.

Ceasuri cu imagini jucăușe, cu cadrane ascunse ori încastrate în tablouri, ceasuri astronomice fascinante, ceasuri bijuterii cu pandantive de lux, ceasuri artistice din epoca Biedermeier și Belle Époque, ceasuri de buzunar și de mână, toate acestea se pot studia în cele 15 încăperi ale muzeului care se află la doar 15 minute de mers pe jos de Palatul Hofburg, reședința de iarnă a Casei de Habsbourg pe vremea Imperiului Austriac.

 

Pe timpuri, ceasurile de perete sau de masă bogat ornamentate atestau statutul social al proprietarilor lor, iar ceea ce am văzut în muzeu, efectiv m-a impresionat. Colecția include ceasuri cu perete pendular ce redau arta ceasornicarilor vienezi, ceasuri muzicale, dar și ceasuri de masă în miniatură, unele suficient de mici pentru a încăpea într-un degetar, precum celebrul Zappler. Veți găsi în muzeu și mecanismul ceasului care a fost instalat inițial în turnul sudic al Catedralei Sfântul Ștefan, în 1699, care cântărește aproape o tonă.

Una dintre cele mai faimoase piese expuse este, însă, „ceasul Cajetano”, un ceas astronomic proiectat în secolul al XVIII-lea de către călugărul cu același nume. O sută cincizeci de roți și angrenaje se reunesc cu o precizie exemplară pentru a arăta nu numai momentul zilei în diferite locuri, ci și mișcarea planetelor și chiar eclipsele solare și lunare.

Colecția originală datează din 1917 și provine, în mare parte, din două colecții private. Prima a fost realizată de Rudolf Kaftan, primul director al muzeului. Scriitoarea Marie von Ebner-Eschen bach a completat faimoasa colecție cu ceasuri de buzunar prețioase. Vă puteți imagina cu ușurință că pentru a le studia pe îndelete o să vă ia cel puțin două ore prin acest muzeu pentru care veți plati 8 euro intrarea și în care veți avea posibilitatea să ascultați și ceasurile muzicale prin scanarea codurilor QR.

Prezentând până la 700 de ceasuri din întreaga lume, subliniind realizările științifice, dinamica socială și perfecțiunea tehnologică, Muzeul Ceasului din Viena deține printre cele mai importante colecții de ceasuri din Europa, astfel că merită să vă faceți timp să îl vizitați.

Foarte aproape se află și Muzeul Iluziilor, plin de holograme, stereograme și iluzii optice, dar și Muzeul Globurilor, dedicat globurilor pământești, precum și celor lunare și planetare, alte două muzee cel puțin la fel de inedite și interesante!

De reținut:

  • Adresa: Schulhof 2, 1010 Vienna
  • Program:
    • marți – duminică, 10:00 – 18:00
    • sărbători legale, 10:00 – 18:00
  • Site oficial: http://www.wienmuseum.at

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture