Herculaneum și Pompeii, două situri arheologice care fascinează și astăzi

Italia a reprezentat mereu o destinație de vacanță spectaculoasă, acum un an fiind vizitată de peste 55 de milioane de turiști, conform statisticilor oficiale. Roma, Veneția și Milano sunt printre cele mai vizitate orașe. În top 10 se numără și Napoli ori Sorrento, orașe aflate în sudul Italiei, din care putem ajunge în câteva situri arheologice care fascinează și astăzi… Nu puteam rata ocazia de a face o escapadă în adâncurile istoriei odată ce am ajuns în Napoli, deoarece la numai 12 kilometri distanță se ajunge în Ercolano, celebru pentru situl arheologic care vă va dezvălui istoria sa de acum aproape 2000 de ani.

Citește și Domul din Milano – catedrala în care Napoleon a fost încoronat rege al Italiei

Câteva motive ca să vizitezi Herculaneum

Denumit Herculaneum în greacă și Ercolano în italiană, acesta a fost un oraș roman antic, situat în regiunea Campania din Italia de Sud care a fost distrus în anul 79 d.Hr., la fel că și localitățile învecinate Pompeii și Stabiae, din cauza erupției vulcanului Vezuviu. În muzeul de lângă ruinele conservate de lavă vulcanică puteți afla ce s-a întâmplat în ultimele momente dinaintea distrugerii sale. Cei mai mulți dintre ocupanții romani ai acestuia au fost condamnați în momentul în care Muntele Vezuviu a erupt și numai în câteva ore, norul de cenușă vulcanică fierbinte care a coborât pe malul faimosului vulcan italian a înăbușit orașul. Doar 1.000 de oameni din locuitorii Herculaneumului au supraviețuit erupției și au fost relocați în Napoli și Cumae.

Astăzi, putem descoperi care a fost viața orașului de atunci, printre ruinele rămase… La fel ca și Pompeii, Herculaneum este renumit ca unul dintre puținele orașe antice care au fost păstrate aproape intacte, deoarece cenușa care l-a acoperit l-a protejat împotriva jafurilor și a intemperiilor. Deși mai puțin cunoscut decât Pompeii, Herculaneum a fost primul și, multă vreme, singurul oraș vezuvian descoperit, un oraș bogat, cu case la malul mării pentru elita romană, așa cum se reflectă în densitatea extraordinară a caselor luxoase, în care s-a folosit din abundență placarea cu marmură colorată. Clădirile orașului antic includ și așa-numitele „case cu bărci”, unde au fost găsite scheletele a cel puțîn 300 de oameni, așa cum au fost prinse de lava Vezuviului, fiind răpuși de cenușa fierbinte, gazele toxice și de căldură.

Se poate vizita doar o parte din situl antic ce a fost adus la lumină de sub orașul actual, având în vedere că accentul s-a pus pe conservarea porțiunilor deja excavate ale acestuia. Spre deosebire de Pompeii, care este cel mai mare dintre cele două situri arheologice și este vizitat de peste 3,5 milioane de turiști anual, fiind nevoie de mult mai mult timp pentru a-l explora în întregime, Herculaneum poate fi descoperit lejer într-o jumătate de zi, fară a fi nevoie de o rezervare anterioară.

În orașul nou, puteți admira Basilica Santa Maria a Pugliano, cea mai veche din zona vezuviana, dar și cele mai frumoase și mai somptuoase vile proiectate de cei mai buni arhitecți ai vremii și construite în secolul al XVIII-lea de către familiile nobile din Regatul Napoli. Cele mai cunoscute sunt Villa Campolieto, Villa Favorita și Villa Aprile. În 1997, aceste vile ce fac parte din Miglio d’Oro, odinioară drumul regal al Calabriei, împreună cu Muntele Vezuviu, au fost incluse în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei UNESCO, evident, motive suficiente pentru a ajunge în această destinație spectaculoasă.

Pompeii versus Herculaneum

Spre deosebire de Herculaneum, însă, care era locuit de 5.000 de oameni, Pompeii, care este cel mai mare dintre cele două situri arheologice și este vizitat de peste 3,5 milioane de turiști anual, numără 12.000 de locuitori. Un oraș prosper, în care se găseau temple, vile luxoase, teatre, bai publice și taveerne, Pompei a fost acoperit de cenușa vulcanică care a distrus tot ce a găsit în cale. Lava ce ajungea și la 400 de grade Celsius a fost suficientă pentru a ucide orice forma de viață, instantaneu, oamenii fiind răpuși de cenușa fierbinte, gazele toxice și de căldură.

După erupție, orașul antic Pompei a rămas îngropat sub un strat de șase metri de cenușă și lavă. Uitat de secole, a fost redescoperit prin secolul al XVIII-lea, iar arheologii au scos la iveală nu numai clădiri, diferite obiecte, mozaicuri, picturi ori inscripții, ci și alimente conservate instant la acea vreme, datorită lipsei umidității și a aerului. Vizitând Pompei, vei descoperi care a fost viața orașului de atunci, istoria și cultura acestuia, printre ruinele rămase ce au fost aduse la lumină, care iți vor oferi o oglindă a comunităților complexe și dinamice social, dovezi ale modurilor de viață tipice în societatea romană în secolul I d.Hr. Pompeii, cu clădirile sale bine conservate într-o zonă săpată de 44 de hectare, este singurul sit arheologic din lume care oferă o imagine completă a unui vechi oraș roman. Forumul principal este flancat de o serie de clădiri publice impunătoare, cum ar fi Capitoliul, Bazilica și templele, iar în oraș există și multe complexe de băi publice, două teatre și un amfiteatru. O caracteristică specială a orașului Pompei este bogăția de graffiti de pe pereții clădirilor sale.

Pentru a vizita Pompei și Vezuviu, este nevoie de o rezervare făcută în prealabil, datorită numărului mare de vizitatori, fascinați de acest sit arheologic de importanta mondiala, în care puteți să admirați frumusețea artei și arhitecturii romane, săpăturile arheologice dezvaluindu-ți o imagine de ansamblu a vieții cotidiene din epoca romana. Un adevărat muzeu în aer liber, Pompei cu ruinele sale a fost inclus în Patrimoniul Mondial Unesco, alături de Herculaneum.

Activitate vulcanică recentă în zonă

La circa 20 km vest de Vezuviu se află și Campi Flegrei, o zonă cu activitate vulcanică ridicată. În adâncime adăpostește un vulcan activ, care amenință în ultima perioadă Italia. Ultima sa erupție a avut loc în anul 1538. Câmpiile Flegree se întind pe o suprafață de peste 150 km² și încep la periferia vestică a orașului Napoli, continuând de-a lungul coastei Mării Mediterane în Golful Napoli. Se extind sub mare, incluzând și zona insulelor Ischia, Procida și Nisida. Caldeira vulcanului se află două treimi sub apă și reprezintă unul dintre cei 20 de supervulcani de pe pământ. Nevado del Ruiz (Columbia), Mont Pelée (Martinică), Unzen (Japonia), Tambora (Indonezia), Yellowstone (UȘA), Toba (Sumatra) și Krakatau (Indonezia) sunt alte exemple de supervulcani.

Potrivit CNN, un cutremur produs la inceputul lui octombrie la sud de Napoli la doar câteva zile după ce regiunea vulcanică a înregistrat cel mai puternic seism din ultimii 40 de ani, a ridicat temeri că „supervulcanul” aflat în apropierea orașului ar putea erupe, iar efectele ar fi destul de severe…

Dar, să ne gandim pozitiv, partea de sud a Italiei este extrem de frumoasă si bineînțeles că am vizitat și unele dintre cele mai vizitate orașe de pe coasta amalfitană, respectiv Sorrento, Amalfi și Positano, suficitent cât să îmi doresc să revin nu o dată, ci de mai multe ori!

Citește și Veneția și Milano în două zile

De reținut:

  • Pentru a ajunge în ambele destinații, puteți lua trenul din Napoli, din Gara Centrală. Neapărat să vă asigurați la ce linie este tras trenul, deoarece nouă ni s-au dat informații eronate de la Biroul de Informații. Am urmărit tabelul afișat, ca să fim siguri. Trenurile spre aceste destinații sunt cam antice, par niste garnituri de metrou părăsite, dar vă duc la destinație. Sfatul meu este să luati bilet dus-întors și să notați / fotografiezi orarul trenurilor.
  • Puteți consulta acest site pentru a cumpăra bilete online: https://www.pompeii-tickets.com/ .
  • Evitați lunile de vară, deoarece este extrem de cald printre ruine, chiar și peste 40 de grade Celsius.


povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

3 Responses

  1. Iulian Ciolan says:

    Foarte utile informațiile ! Puteti sa spuneti ceva despre cardurile Campania? Dar despre costurile unei escapade spre Venetia ?

  2. Iulian Ciolan says:

    Foarte utile informațiile ! Puteti sa spuneti ceva despre cardurile Campania? Dar despre costurile unei escapade spre Venetia ? Mulțumesc !

    • Pe site gasiti multe info despre Venetia. Costurile difera, in primul rand, incepand cu biletele de avion pe care le puteti lua de la 50 de lei/sens la sute de lei. O cazare este minim 75 de euro / camera dubla in Mestre, Venetia e foarte scumpa, dar din Mestre se ajunge in cateva statii cu tramvaiul. De exemplu, la Hotelul Venetia din Mestre, care este localizat la 2 minute de statia de tramvai spre Mestre.
      Venetia e scumpa, laguna. O cafea poate fi si 15 euro. Eu recomand cazarea, masa, cumparaturile in Mestre. In Venetia mergeti sa vizitati, sa luati ceva gustari, sunt magazine, daca va permiteti si restaurant, e in functie de bugetul fiecaruia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture