Festivalul Cetăţilor Dacice 2017 are loc în Cetatea dacică de la Căpâlna, Săsciori!

Lupte între daci şi romani, întreceri dacice, tabere antice, concert TALISMAN – ingrediente pentru a petrece două zile „ca pe vremea dacilor” la Săsciori (Cetatea Căpâlna), între 24 – 25 iunie 2017

Cetatea dacică de la Căpâlna din comuna Săsciori se întoarce în timp, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, pe vremea când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri… Cum este posibil? Simplu! Localitatea va găzdui în perioada 24 – 25 iunie 2017, a XI-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacicecel mai important şi mai mare festival dacic din România. Povestea dacilor de pe aceste meleaguri va fi spusă într-un mod unic şi inedit de cei aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori care vor reînvia istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba. Festivalul cuprinde luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor şi muzică uşoară, invitată specială fiind formaţia TALISMAN.

Festivalul Cetăţilor Dacice ne ofera un program variat care cuprinde nu numai evenimente culturale, dar şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba, astfel:

Sâmbătă 24 iunie, evenimentul debutează cu întrecerile generaţiei „pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevi de la şcolile din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. Programul va continua cu o expoziţie de fotografie intitulată „Emoții străvechi” semnată de Vasile Sârb şi elevii din cadrul clasei de artă fotografică a Centrului de Cultură „Augustin Bena Alba”. La amiază vor fi deschise taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori. La activităţile din tabăra dacică dar şi la spectacolele de reenactement istoric participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Geto-Dacii din Moldova – Iași, Geto-Dacii Subcarpatici – Pitești, Nimfele Daciei – Zalău. Pe parcursul zilei vor avea loc şi demonstraţii de luptă,  dansuri antice, lupte de gladiatori dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane. În cursul serii este programată marea bătălie dintre daci şi romani care se va desfăşura ca un asediu al Cetăţii Căpâlna, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică prezente la festival. Seara se va încheia cu un recital de muzică uşoară cu Ana Maria Oltean, Martina Huter, Bianca Chiorean dar şi un concert susţinut de trupa TALISMAN. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.

Duminică, 25 iunieevenimentul cuprinde noi activităţi în tabăra antică, demonstraţii de luptă şi militare, precum şi Decathlonul Dacic – un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. Probele de concurs sunt extrem de inedite respectiv: „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu mielul, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere. Festivalul Cetăţilor Dacice se va încheia, duminică seara, cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena”.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a ConsiliuluiJudeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Sărbătoarea de Sânziene este și o sărbătoare a dragostei și fertilității, un prilej de întâlnire a tinerilor ce doresc să își unească destinele, fiind întâmpinată cu cântece și voie bună. Se spune că Sânzienele sunt niște fete frumoase ce trăiesc prin păduri sau pe câmpii, prinzându-se în horă într-un dans care transmite puteri de leac plantelor pentru a ne vindeca de boli… Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

Cetatea Dacică de la Căpâlna (comuna Săsciori) este una dintre cel mai bine conservate cetăţi dacice din România, istorici spunând că probabil a fost înălţată de Burebista şi a  durat până la cucerirea romană fiind reşedinţa unui nobil dac şi având scop militar. Cetatea este poziţionată strategic la o altitudine de aproape 650 de metri având o poziţie dominantă pe Valea Sebeşului. Fortificaţia avea ziduri de piatră, însă istoricii care au cercetat-o spun că nu era foarte bine fortificată şi apărată astfel încât romanii au asediat-o în ambele războaie. În urma celui de-al doilea război, romanii au incendiat cetatea, care a fost distrusă în totalitate de flăcări. Ceatatea dacică de la Căpâlna a fost cercetată amplu în perioada 1982 – 1983 descoperindu-se aici numeroase artefacte din periaoda dacică precum unelte de fier, obiecte de podoabă, ceramică sau chiar monezi romane.

 Iată programul Festivalului Cetăților Dacice 2017

Săsciori, 24 – 25 iunie 2017

Sâmbătă, 24 iunie

  • ora 10.00, Concursul de istorie pentru copii „Pui de dac”
  • ora 11.30, Vernisajul expoziției de artă fotografică „Emoții străvechi” semnată de Vasile Sârb și elevii săi
  • ora 12.00, Deschiderea Taberei antice, Prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică, Ateliere meșteșugărești (prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, machete, scriptoria, fierărie, metaloplastie, antrenamente soldați, antrenamente gladiatori). Participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Geto-Dacii din Moldova – Iași, Geto-Dacii subcarpatici – Pitești, Nimfele Daciei – Zalău
  • Ora 18.00, Dansuri antice cu Nimfele Daciei
  • Ora 18.30, Lupte de gladiatori (Ludus Apulensis – Alba Iulia și Ludus Ursus – Cluj-Napoca)
  • Ora 18.50, Dansuri antice cu Magna Nemesis
  • Ora 19.00, Marea bătălie dintre Daci și Romani
  • Ora 20.00, Recital muzică ușoară (Ana Maria Oltean, Martina Huter, Bianca Chiorean)
  • Ora 20.30, Concert extraordinar al trupei Talisman
  • Ora 22.00, Rugul lui Zamolxe și ritualul de incinerare al unui soldat dac

Duminică, 25 iunie

  • Ora 10.00, Tabăra antică și ateliere meșteșugărești
  • Ora 15.00, Decathlon Dacic (Arcul viteazului – tir cu arcul, Rapid și puternic – transport 25 kg de nisip, Sulițașul Cetății – aruncarea suliței la distanță, Cel mai iute de picior – ștafetă, alergare cu mielul, Brațul de fier – skandenberg, Să ne unim forțele – tras cu frânghia, Luptător dac – luptă pe butuci, Voinicul din Cetate – aruncarea bolovanului, Îndemânare și curaj – cățăratul pe catarg, Cărăușii Cetății – transport apă)
  • Ora 18.00, Spectacol folcloric (Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba alături de Roxana Reche, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga, Bogdan Toma, Ansamblul de dansuri populare coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală – Alexandru Pal).

Eu am participat la ediția Festivalului Cetăților Dacice care a avut loc la Cricău și pot spune că a fost o experiență inedită, pe care vă invit să o încercați și voi!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture