Domul din Milano – catedrala în care Napoleon a fost încoronat rege al Italiei

Italia mă fascinează tot timpul și este aproape imposibil să nu o includ pe lista destinațiilor de vizitat ori de câte ori am ocazia. Mi s-a făcut iarăși dor de ea și am ales, de data această, Milano. Îmi doream de multă vreme să văd Domul din Milano – Catedrala Santa Maria Nascente, a treia biserică romano-catolică după Bazilica San Pietro din Vatican și Catedrala Sânta Maria din Florența, pe care le vizitasem anterior. Ai sta ore în șir să îi admiri fiecare detaliu. Câtă muncă și imaginație, dar și câtă răbdare pentru milanezi să asiste la construcția grandiosului edificiu care s-a întins pe durata a peste șase secole.

Pentru capitala Lombardiei se impunea o astfel de catedrală care domină astăzi piața centrală din Milano. Domul are o lungime de 158 de metri, o înălțime de 108 metri, o lărgime de 92 de metri, 40 de coloane, 135 de turle, 5 uși imense din bronz, iar fațada este decorată cu peste 2000 de statui. Turnul principal a fost împodobit în anul 1762 cu o statuie policromă a Fecioarei Maria, înaltă de 4 metri. Interiorul catedralei este format din 5 nave imense separate de stâlpi sculptați, iar fereastra mijlocie a acesteia este una dintre cele mai mari ferestre de absidă din lume.

Acuratețea detaliilor statuilor sculptate care îmbogățesc Domul este uimitoare și îți crează senzația că prind viață. Sunt acolo, alături de tine când le privești, încercând să îți spună povestea lor. Scene uimitoare se petrec sub ochii noștri. Să admiri catedrala numai în ansamblul ei, înseamnă să îi pierzi esența. Fiecare scenă este magnifică. Pe alocuri, personajele biblice întruchipate sunt lucioase, semn că cei care le admiră îndeaproape, le ating în rugăciune. Mă întreb dacă așa erau atunci când au fost realizate…Cu greu mi-aș putea închipui o strălucire atât de orbitoare a întregii catedrale. Ceva mă face să cred că tot așa va fi și peste 500 de ani.

Ridicarea catedralei care se întinde astăzi pe o suprafață de 11.700 metri pătrați a început din ordinul Episcopului Antonio da Saluzzo, pe un teren pe care fusese anterior o bazilică distrusă de un incendiu. Cărămida, piatra și, ulterior, marmura au reprezentat materialele de construcție care au fost utilizate pentru înălțarea acesteia.

Cu surprindere am aflat că în interior se află expus un cui de la răstignirea lui Isus Hristos, dar și că primul lift din Milano a fost inventat de Leonardo da Vinci pentru a fi utilizat în catedrală. Construit în anii 1600, acest “lift” denumit “Nivola” are forma unui nor împodobit de heruvimi și îngeri. Este incă folosit în zilele noastre pentru a ajunge la cuiul sfânt. O dată pe an, la sărbătoarea Inăltării Crucii, pe 14 septembrie, cardinalul din Milano urcă la bordul Nivolei și este ridicat patruzeci de metri deasupra mulțimii pentru a prelua relicva sfantă.

Fațada catedralei a fost dusă la bun sfârșit chiar din ordinul lui Napoleon și este în stil baroc până la primul rând de ferestre, apoi se continuă în stil neo-gotic. Însuși Napoleon a fost încoronat aici în anul 1805 ca împărat al Italiei, după ce fusese încoronat împărat al Franței cu un an înainte, în catedrala Nôtre Dame de Paris.

De pe terasele Catedralei, la care se poate ajunge pe scări sau cu liftul, avem ocazia să admirăm orașul în toată splendoarea sa, iar în zilele senine, chiar și Munții Alpi. În același timp, putem surprinde de foarte aproape arhitectura splendidă a acesteia.

Domul din Milano impresionează nu numai prin mărime și frumusețe, dar și prin complexitatea construcției sale și este principalul punct de atracție al capitalei Lombardiei.

De reținut:

  • Adresă: Piazza del Duomo
  • Program: Zilnic de la 8:00 a.m. la 7:00 p.m. Turiștii pot urca pe acoperișul Catedralei din Milano de la 9 AM la 4:15 PM în perioada noiembrie – februarie și de la 9:00 AM la 5:45 PM în perioadă martie-octombrie.
  • Cum ajungi:
    • Metrou: stația Duomo;
    • Autobuz: 54;
    • Tramvaie: 1,2,3,12,20,23,24,27.
  • Tarife: Intrarea în biserică e 3 euro. Urcarea pe acoperișul Catedralei din Milano costă 5 euro (inclusă în City Pass) pe scări și 7 euro cu liftul. Pentru mai multe tipuri de acces intrați pe site-ul oficial https://www.duomomilano.it/en/ .  Cu o oră înaintea închiderii, intrarea în Dom este liberă.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture