20 de recomandări de călătorie

Călătoriile dese mi-au îmbogățit experiența de viață și m-au determinat să fac alegeri mult mai inspirate de fiecare dată.

Când îmi aduc aminte de primele călătorii, îmi vin în minte bagaje multe, timp pierdut inutil, aparate foto pierdute, stricate sau uitate acasă, cazări mai puțin inspirate, adică tot feluri de lucruri care ar fi putut fi evitate dacă m-aș fi pregătit sau informat mai bine.

Tocmai de aceea m-am gândit să vă sugerez câteva sfaturi care să vă ajute în planificarea unei vacanțe reușite:

  1. Pentru vacanțele care nu depășesc trei nopți, luați cu voi doar un bagaj mic de mână, sub formă unui rucsac. Vă asigur că încape în el cel puțin un schimb pe zi plus alte lucruri necesare. Când mă gândesc acum cum cărăm după mine o valiză mare indiferent de numărul de zile pe care îl petreceam într-o vacanță, nu îmi vine să cred. Chiar nu vom folosi toate hainele dintr-un bagaj mare, pentru că oricum plecăm dimineață la plimbare și ne întoarcem seara la hotel. În afară de asta, cu un rucsac în spate îți permiți să umbli lejer peste tot, să te plimbi chiar și în ziua plecării, înainte să ajungi la aeroport pentru zborul de întoarcere. De la un rucsac negru pe care îl foloseam de obicei și care uneori nu se potrivea deloc cu ținuta, am început să folosesc un rucsac multicolor, care merge cu absolut orice și este foarte rezistent și vesel. Un rucsac îți permite să te miști lejer și sigur te vei uita cu compasiune la cei care se plimbă cu mini trollerele după ei pe la obiectivele turistice căutate de prin marile orașe. Nu mai spun că un bagaj mare este destul de dificil de manevrat prin autobuze, trenuri și alte mijloace de legătură. Mai multe despre bagaje, am scris aici. Eu mi-am asortat și o gentuță pe care o folosesc și separat, tot de la brandul Pina Calin, perfectă pentru o sticlă de apă și o gustare, pe lângă actele și banii care încap fără probleme.
  2. Cumpărați biletele de avion în avans cu câteva luni bune, de preferință în luna ianuarie a anului în curs, când se știe că sunt cele mai ieftine.
  3. Alegeți ca perioade de vacanță pentru city-break-uri sau ieșiri de weekend, care implică zboruri, primul trimestru al anului, deoarece biletele de avion sunt mai ieftine. Începând cu martie-aprilie, biletele de avion se scumpesc și le veți găsi mai ieftin doar când sunt diferite promoții. Puteți zbura, de exemplu, cu 50 de lei pe segment în Italia în primul trimestru al anului, dar să plătiți și 100 de euro pe segment începând cu luna aprilie.
  4. Când alegeți hotelul, fie că rezervați camera direct de pe site-ul hotelului, fie de pe un portal de rezervări, culegeți informații despre hotel înainte, de la cei care au fost acolo, nota acordată pe trip advisor, de exemplu, fiind un bun reper. O cazare proastă vă va ruina vacanța.
  5. Alegeți un hotel cât mai aproape de centru. Dacă până nu demult nu mă deranja distanța față de centru, am tras concluzia că mai bine tai o zi din vacanță și plătești mai mult pentru un hotel mai bun și care te poate scuti de timp pierdut prin mijloacele de transport pentru a ajunge la cele mai importante obiective turistice din oraș. Un hotel mai bun, înseamnă un mic dejun mai bun și mai bogat, o priveliște mai bună, un cartier mai stilat și poți face oricând o plimbare pe jos până în centru la orice oră. Mai mult decât atât, un hotel mai bun te va scuti de niște probleme. La hotelul din Milano în care am stat în acest an, mi-au blocat banii pentru o noapte de cazare chiar înainte de check-in și m-au pus să plătesc și cazarea. Plus că am plătit la check-in și în viața mea nu am plătit un hotel când am făcut cazarea, doar la ieșire. A trebuit să sun la bancă și să îi pun să vorbească cu banca mea să îmi deblocheze noaptea de cazare. În Mestre, nu mi-au blocat nicio sumă și am plătit la ieșire, dar hotelul era net superior, chiar dacă avea același tarif.
  6. Luați cu voi atât bani cash, cât și un card. E mult mai simplu să va descurcați cu bani cash și să lăsați cardul doar pentru shopping ori situații de criză. Nu puneți niciodată banii împreună cu cardul în același loc, iar bani cash este bine să aveți în două locuri.
  7. Luați cu voi mai mulți bani decât vă sunt necesari. E bine să aveți în plus pentru cel puțin un bilet de avion, o noapte de cazare și mâncare. Nu știți niciodată ce se poate întâmpla și trebuie să mai rămâneți în destinație. Pierdeți avionul ori aveți o problemă de sănătate…
  8. Când alegeți o destinație, documentați-vă înainte despre distanța de la aeroport și până în oraș. Uneori s-ar putea să fie vorba de două ore de transfer cu trenul sau autobuzul. Pentru un city-break, înseamnă pierdere de timp. Totodată, dacă veți cumpăra un bilet de avion low-cost, s-ar putea ca transferul să va ridice mult costul, astfel încât să fie mai avantajos să cumpărați bilete de avion de la o companie de linie, caz în care aeroportul pe care aterizează avioanele să fie mai aproape de oraș. Mai mult decât atât, aveți masa asigurată în avion și bagajul de cală inclus, iar dacă doriți să faceți cumpărături, în special să luați lichide, un bagaj de cală vă este util.
  9. Ajungeți în aeroportul din România, cu maxim două ore înainte, dacă ați făcut check-in-ul online. Multe companii spun să fim la aeroport cu două ore, două ore și jumătate înainte. E un timp pierdut, mai ales dacă zborul e foarte devreme și îți fură din orele de somn. Eu plec cu maxim o oră și jumătate înainte, iar o oră este suficientă pentru controlul de la aeroport și pentru îmbarcare. Dacă zborul este în timpul perioadelor aglomerate, atunci plecați cu cel puțin două ore, deoarece va fi mai multă lume.
  10. Plecați cu cel puțin trei ore înainte spre aeroportul din care luați zborul de întoarcere. Aeroportul poate fi foarte mare, poți străbate mult timp până la poarta de îmbarcare, uneori să iei chiar și un tren intern. Vă poate lua și jumătate de oră de la control și până la poarta de îmbarcare.
  11. În aeroport, fiți mereu cu ochii pe monitoarele care anunța poarta de îmbarcare. Aceasta se poate schimba! Nouă ni s-a întâmplat să ajungem la poartă și să vedem apoi pe monitor că era altă poartă alocată în capătul celălalt al aeroportului…
  12. Cumpărați-vă asigurare de călătorie, chiar dacă mergeți până la vecinii bulgari. Noi exact când nu am luat am avut o problemă, iar pentru consultul medical cereau 70 de euro…
  13. Dacă mergeți însoțiți de familie și luați bagaj de cală sau chiar bagaj mare de mână, amestecați lucrurile în bagaje de la unul la altul. Există posibilitatea pierderii bagajului și nu cred că veți fi confortabili fără o haină de schimb. Iată un caz, în care e bine să aveți ceva bani în plus, însă dacă aveți bagaje personale la partener, ați rezolvați situația, până se rezolvă și cu bagajul pierdut.
  14. Nu puneți în bagajul mare de mână lucruri de valoare. Dacă nu urcați printre primii în avion, riscați ca bagajul mare de mână să fie dus la cală, astfel apare și riscul de a fi pierdut. În avion există o anumită capacitate pentru bagajele de mână mari, tot ce depășește se duce gratuit la cală.
  15. Dacă vacanța voastră în străinătate implică și deplasări cu trenul pe distanțe mai lungi, cumpărați biletele de tren dinainte, de pe site-urile de profil, precum www.omio.com, www.thetrainline.com. Veți cumpăra chiar și cu jumătate de preț mai ieftin decât din gară, de la fața locului, plus că vă poate aștepta o coadă de zile mari în gară. Noi am plătit 30 de euro/2 adulți pe distanța Mestre – Milano cu o lună înainte, iar din gară ne-ar fi costat 50 de euro. În gările din marile orașe există automate de unde îți poți printa biletul, dacă scrii codul primit pe email la cumpărare. Dacă nu mai ai timp să îl printezi, măcar să ai la îndemână rezervarea printată sau mailul, poate scana controlorul codul de bare. Valabil este și pentru biletele de autobuz, de exemplu pentru transferurile de la și spre aeroport. În același timp, alegeți un bilet dus – întors dacă aveți nevoie, s-ar putea să plătiți un preț similar cu cel pentru o singură direcție.
  16. Cumpărați city pass în orașul de destinație sau un abonament pe toate mijloacele de transport, în funcție de durata de ședere. Acestea pot fi pentru 24, 48, 72 de ore sau chiar și o săptămână. Veți economisi infinit mulți bani și veți scăpa atât de cozile de la ghișeele de bilete, cât și de stresul de a ponta mereu biletul în mijlocul de transport, e suficientă doar prima pontare. Dacă alegeți un city pass, informați-vă dinainte ce muzee gratis puteți vizita ori care au reducere. Dacă nu aveți muzee gratis incluse și nu sunt cele care vă interesează sau aveți numai niște reduceri nesemnificative, gen 20%, optați doar pentru abonamentul de transport. Dacă sunt incluse muzee importante, cu ajutorul city – pass – ului, veți evita și coada de la intrare, deoarece aveți intrare separată.
  17. Informați-vă când există o săptămână gratis a muzeelor în orașul pe care doriți să îl vizitați. Vă puteți planifica vacanța în funcție de această perioadă, fără să mai plătiți bilete de intrare, care pot fi destul de scumpe. În același timp, sunt zile sau perioade orare în care intrările sunt libere (gen prima/ultima zi din lună, cu o oră înaintea închiderii, etc.).
  18. Nu umblați haotici prin orașe. O hartă a liniei de metrou, de autobuze ori tramvaie cu menționarea în dreptul stațiilor a obiectivelor turistice pe care doriți să le vizitați, vă poate scuti de timp și nervi. Obiectivele turistice au site-uri și acolo se precizează și cum ajungeți la ele, cu ce mijloace de transport. Vă printați harta metroului ori a liniei de autobuz și notați în dreptul stației obiectivul. Astfel vă puteți planifica un circuit logic al acestora, care să vă scutească de mult timp pierdut inutil.
  19. Nu vă propuneți să vizitați totul într-o zi! Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg… (poate de aceea revin de câteva ori în același oraș 🙂 ) Veți fi furat de priveliște, de viața de acolo, de localnici, de magazine, etc. Savurați o plimbare, nu transformați vacanța într-o goană după obiective. Nu vă suprasolicitați, luați în calcul și timpii de relaxare. Nu vă simțiți în stare sau nu doriți să călătoriți pe cont propriu, alegeți o agenție de turism, vă pot face recomandări, în funcție de destinațiile în care doriți să mergeți.
  20. Nu cumpărați suveniruri din locurile aglomerate, deoarece sunt foarte scumpe, chiar de 3-4 ori. Pe străduțele din apropiere le puteți găsi la prețuri decente.

Sigur, recomandări pot fi multe și chiar mi-aș dori să citesc și de la voi sugestii care să mă ajute și pe mine în planificarea următoarelor vacanțe. Cu cât întâmpinăm mai puține probleme, cu atât vom avea parte de un concediu minunat!

Citește și 14 obiecte inutile în vacanţă

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Adina Zara says:

    Un articol foarte util! Multumesc mult Monica!

  2. Nicolae Sorii says:

    Deosebit de importante sfaturile dv. Unele îndrumări anterior le-am intuit și eu. Mai adaug. Din motve de precauție, la fiecare ieșire din țară, eu și soția, aveam fiecare asupra noastră „un fond de avarie” ca în situația de despărțire fortuită, fiecare să aibe bani pentru bilet de întoarcere cu avionul și 2-3 zile pentru cazare și hrană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture