Propuneri de weekend: 22-23 octombrie 2017

”Lasă-mi toamnă pomii verzi”…Sigur, are şi toamna farmecul ei, cromatica coloristică a naturii fiind fascinantă, însă dacă ar fi numai soare, fără ploi şi ceaţă, ar fi minunat! 🙂 Chiar şi aşa, evenimente au loc, ieşim, ne bucurăm de zilele libere din weekend, ne relaxăm şi încercăm să ne simţim bine.

slanic-moldovaSlănic Moldova găzduieşte, în acest weekend, Răvăşitul oilor, ce va avea loc la Ferma Stana Dacilor, pe Muntele Bolovanu din Masivul Nemira. La fermă se poate ajunge pe un drum de patru kilometri ce pleacă din satul Cerdac, de pe malul dreapt al Pârâului Slănic. Serbarea câmpenească include un concurs al celor mai bune preparate tradiţionale, pastramă şi brânză de oaie, o expoziţie de produse tradiţionale realizate de meşteri populari, dar şi un spectacol folcloric.

targul-de-turism-baia-mareLa Târgul de Turism din Baia Mare vom găsi oferte early booking ale agenţiilor de turism pentru vacanţele de iarnă, oferte de revelion, weekend-uri wellness, agrement şi vom afla în ce destinaţii, pensiuni şi hoteluri ne putem petrece concediile. Acesta are loc  în incinta complexului comercial Gold Plaza Baia Mare.

festival-jazz-raducanuLa Brăila ne bucurăm de jazz cu ocazia Festivalului Internaţional de Jazz Johnny Răducanu, duminică, 23 octombrie 2016, începând cu ora 19.00, având loc Gala laureaţilor a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului, ce se desfăşoară la Centrul de Creaţie Brăila. Urmăriţi programul aici.

Festivalul Măceşelor ne aşteaptă în Comuna Sâncraiu din judeţul Cluj (6 km de Huedin), cu un program bogat ce include defilarea amsamblurilor de dansuri populare, un concurs de preparat gem de măceşe, Balul măceşelor ce se desfăşoară la Căminul Cultural, precum şi prezentarea colecţiei de obiecte tradiţionale la Târgul meşteriilor populari.

Oltenii sărbătoresc de câteva zile Festivalul Zaibărului şi al Prazului, la Băileşti, acasă la Nea Marin. Trăsuri împodobite de sărbătoare se plimbă încărcate de zaibăr pe străzile oraşului, până în Piața civică din centrul orașului, unde se sărbătoreşte licoarea ce a devenit un brand pentru localnici. Produsele tradiţionale de toamnă, precum pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt şi alte bucate tradiţionale, asezonate cu zaibăr de Băileşti, se vor găsi din belşug la festival. Duminică la ora 10.00 se vizitează Casa Memorială „Amza Pellea”, iar la 10.30 are loc organizarea concursurilor: cel mai bun zaibăr, cel mai frumos stand gastronomic tradiţional, cea mai originală reţetă (Piața civică). Programul complet aici. 

comedy-cluj-2016-poster-50x70cm-00O bucurie şi pentru cinefili, în acest weekend, o reprezintă Comedy Cluj, cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa, ce se va desfăşura la Cluj-Napoca până pe 30 octombrie 2016. Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film “Comedy Cluj” aduce în sălile de proiecţie din Cluj Napoca filme de comedie din întreaga lume. Programul filmelor aici.

Muzeului Olteniei, Secţia de Etnografie – ”Casa Băniei” organizează în Piața Mihai Viteazul din Craiova, cea de-a XXXIX-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, ce va reuni, în acest an, peste 140 de olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesătoare, pielari, iconari, fierari, cofetari din peste 30 de centre meşteşugăreşti active din ţară (Maramureş, Cluj, Harghita, Odorheiu Secuiesc, Braşov, Vâlcea, Argeş, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Hunedoara, Prahova, Suceava, Sălaj, etc.). Vor fi expuse spre vânzare costume populare, ceramică, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe şi cergi ţărăneşti, piese de port, împletituri din pănuşe, coşuri de nuiele, obiecte din metal şi materiale preţioase, produse alimentare tradiţionale din zona Sibiului, Harghitei, Covasnei.

ziua-aromelor-de-toamnaDuminică, 23 octombrie, începând cu ora 13:30, suntem invitaţi să ne bucurăm de Ziua Recoltei La Conac (București), acolo unde toamna vine cu belșug, bucate tradiționale românești și multă voie bună. Denumirile preparatelor regăsite în meniul de la Ziua Recoltei sunt inspirate de cele ale bucatelor tradiționale românești, păstrate și duse mai departe de gospodinele de la țară. Astfel, vom degusta Plăcinta Domniței Ralu, o plăcintă cu carne, Urzeala Fanariotului, un mușchiuleț de porc împletit și împănat cu slănină și usturoi, Cușma haiducului, papanașii cu dulceață, precum și must proaspăt. Rezervări se pot face la 0730.630.630 sau pe mail la ziuarecoltei@residence.com.ro.

festival-du-chocolatTot în Bucureşti are loc Createur Chocolatier – Festival Du Chocolat, care se va desfăşura la Centrul Epozitional Romexpo, Pavilionul C3 şi va reuni producătorii autohtoni de ciocolată şi francizorii marilor ciocolaterii, unde avem ocazia să gustăm cele mai diversificate sortimente de ciocolată şi să aflăm informaţii interesante de la specialiştii în arta ciocolatei.

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture