Propuneri de weekend: 29-30 octombrie 2016
După o săptămână aglomerată, plină de evenimente, deoarece pentru unii weekend-ul începe de luni 🙂 , m-am gândit că acest sfârşit de săptămână nu poate fi încheiat decât tot cu câteva manifestări la care putem participa înainte că vremea nefavorabilă să ne determine să fim mai puţin dinamici. Nu uitaţi că în ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă, astfel că pe 30 octombrie 2016 şi ceasurile se vor da înapoi cu o oră.
Dacă aţi uitat, nu e bai, o să consider că aţi fost la o degustare de vinuri la Salonul VINTEST şi aţi citit câteva ”cărţi” la Biblioteca de Vinuri Autohtone, pentru că în acest weekend are loc cea de-a 6-a ediţie a Salonului VINTEST la Sala de Marmură a Casei Presei Libere din Bucureşti. În cadrul etajerelor acestei biblioteci, producătorii de vin vor avea ocazia să îşi prezinte vinurile autohtone, vinuri cu denumire de origine controlată – DOC, vinuri cu indicaţie geografică – IG, vinul varietal. Sticlele cu soiuri româneşti poziţionate în această bibliotecă vor avea povestea lor, vor constitui chiar o imagine a României viticole. Amănunte şi program în articolul dedicat.
Un eveniment la care pot participa mai ales copiii, se desfăşoară în Parcul Mogoşoaia şi mă refer aici la Poteca Dovlecilor Fermecaţi. Dovlecii abia aşteaptă să fie sculptaţi pentru a deveni fermecaţi şi aranjaţi într-o potecă magică, astfel că suntem bineveniţi cu prietenii şi familia la Atelierul de Dovlecit ce se va desfăşura sâmbătă, 29 octombrie în parcul Mogoşoaia între orele 13.00- 19.00. La ora 19.00 va avea loc aprinderea Potecii Fermecate. Accesul este gratuit. Iată cum a fost la una dintre ediţiile trecute.
Până duminică, suntem invitaţi să pătrundem în magica lume a meşteşugurilor străvechi la Muzeul Satului din Bucureşti, unde are loc Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri – Meşteşugar FEST – România Creativă, organizat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. La târg participă circa 150 de meşteşugari şi artizani din toată ţara. Târgul meşterilor populari se va desfăşura zilnic între orele 9-18.00, iar evenimentul va cuprinde workshopuri de business pentru meşteşugari, spectacole de muzică şi dans popular, ateliere pentru copii, teatru, proiecţii de film şi lansări de carte.
Piața Țărănească și Meșter(Ești) ne invită până în 30 octombrie 2016 în Cluj Napoca la Târgul “Recolte de Toamnă.” Producători și artizani, meșteri populari și tineri creatori iși dau întalnire în Piaţa Unirii pentru a ne ademeni cu plăcinte domnești cu brânză dulce și sărată, cu dovleac și mere, dar și poale-n brâu și cozonaci, prăjituri de casă, baclava, brânzeturi, cașcavaluri și preparate din carne afumate după rețete vechi, dulcețuri, zacuști, toate preparate după rețete din diverse zone gastronomice.
Tot la o …. degustare suntem bineveniţi la Sibiel, la Târgul şi degustare de mere din soiuri tradiţionale vechi, mâine, între orele 12.00 – 17.00, la Căminul Cultural din Sibiel. Astfel de soiuri de mere sunt greu de procurat organizatorii promiţându-ne că vom regăsi gustul merelor din copilărie, bucurându-ne, totodată, de un peisaj rural veritabil.
Ediţia din acest an a Festivalului Vinului de la Arad se va desfăşura în Piaţa „Avram Iancu“, eveniment la care vor participa producători din mai multe judeţe din vestul ţării. Pe lângă degustări de vinuri şi produse tradiţionale, organizatorii au pregătit şi un program artistic, care va cuprinde spectacole de muzică populară şi uşoară. Producătorii de vin din Podgoria Aradului ne aşteaptă la acest festival cu vinuri albe şi roşii, dar şi produse tradiţionale din judeţ. Sâmbătă, 29 octombrie, ora 19.00 evoluează pe scenă trupa Cargo, iar duminică, 30 octombrie, ora 18.00 – ansamblul „Doina Mureșului“, dar si ansamblul „Tradiții arădene“.
Şi la Timişoara suntem aşteptaţi la Festivalul Vinului, un festival cu preparate culinare obţinute din recolta toamnei, pe lângă vinurile din podgorii renumite ale ţării. Oferta gastronomică este completată de concerte de muzică populară. Festivalul are loc în Parcarea Iulius Mall din Timişoara, str. A. Demetriade nr. 1, între orele 11.00 şi 22.00. Pe scenă vor urcă cei mai îndrăgiţi solişti de muzică populară din Banat.
Tot in Timisoara, la Opera Națională Română Timișoara sunt programate ultimele spectacole din cadrul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală. Duminică, 30 octombrie 2016, la ora 19.00 se desfăşoară Gala de Operă şi Balet.
Serbările Toamnei ne aşteaptă la Vălenii de Munte, unde are loc Festivalul Ţuicii, ajuns la cea de a XIX – a ediţie. Sunt organizate şi concursuri de degustări unde sunt premiaţi producătorii de ţuică, dar şi un târg de produse meşteşugăreşti, precum şi un spectacol folcloric în aer liber. În Piaţa Oraşului producătorii, comercianţii şi meşteşugarii ne vor îmbia cu produsele lor. Cântecul, jocul şi voia bună vor fi încurajate prin spectacole deosebite şi jocuri de lumini.
La Castelul Bran se pregătește o petrecere pentru noaptea de 29 octombrie 2016. Organizatorii promit ca cine se încumetă să viziteze Castelul Bran în noaptea de Halloween, îl va cunoaște pe Vlad Țepeș de la care va afla ce se întâmplă în fiecare colțișor al castelului. Vizita va fi mai suportabilă în compania unui pahar de vin roșu sau a unuia de votcă neagră. Și pentru că programul începe la ora 19.00, copiii sunt bine-veniți pentru a primi dulciuri. Contele Dracula promite să fie gazdă bună și cuminte, le va spune povești până puțin după miezul nopții, la ora 00.30 fiind permis accesul ultimilor vizitatori. Amănunte despre Halloween la Castelul Bran, aici.
Un weekend minunat!