Cum şi unde putem practica echitaţia în vacanţă? Am aflat la Forumul Naţional de Turism Ecvestru!
Forumul Naţional de Turism Ecvestru, organizat de Info TravelRomania (Petre Dordea) împreună cu Equestrian Adventures (Florina Ioanid) la Hotel Ibis Gara de Nord, a reprezentat o premieră pentru România, aducând în prim plan această formă de turism, mai puţin promovată şi, poate, mai puţin cunoscută.
Îmi place să cred că, în ultimii ani, având în vedere mijloacele de informare online, mult mai la îndemână şi accesibilitatea din ce în ce mai mare a destinaţiilor, mai ales datorită companiilor aeriene low cost, am reuşit să mergem în multe locuri, să experimentăm ţări, culturi diverse, să cunoaştem şi alte orizonturi, să ne îmbogăţim sufleteşte şi să ne creionăm amintiri interesante.
Eu cred că începem să ne întoarcem la noi, adică să descoperim România şi cu alţi ochi, aceia ai turistului avizat, dornic de aventură, de nou, să căutăm altceva care ne poate fi chiar la îndemână, cu atât mai mult cu cât o parte din piaţa turistică externă pe destinaţii preferate a devenit cam instabilă (vezi Turcia – atentate, Marea Britanie – Brexit).
Cine ştie să umple acest gol şi să orienteze turistul spre destinaţii menite să stârnească interesul, nu are decât de câştigat. Pe de altă parte, sunt turişti care cunosc şi doresc să practice anumite forme de turism, dar nu s-ar fi gândit că le poate practica la el acasă, adică la noi, în România.
De exemplu, putem să ne bucurăm de o vacanţă inedită, mergând la o pensiune ecvestră, care să ne ofere trasee călare prin împrejurimi ori doar să călărim câteva ore pe zi în cadrul pensiunii.
Forumul la care am participat a strâns laolaltă oameni dedicaţi turismului care au reprezentat atât pensiuni ecvestre şi ghizi de turism specializaţi pe turismul ecvestru, cât şi agenţii de turism dornice să afle şi să includă în pachetele turistice vacanţe unde se poate face călăria.
Scopul forumului a fost să pună în evidenţă turismul ecvestru pentru a afla care sunt pensiunile care deţin cai şi au trasee ecvestre şi să dezbată subiecte precum zonele de interes unde se pot face trasee ecvestre, care pot include obiective turistice pe parcursul traseelor (biserici fortificate, muzee), pensiunile unde se poate face călărie, locurile unde se poate lua masa în timpul unui traseu.
Deşi mi-am dorit de mică să încerc experienţa unor ore de echitaţie, nu am avut ocazia încă, tocmai pentru că nu mă interesa practicarea călăriei de performanţă, ci de agrement, iar la forum am aflat că sunt pensiuni care oferă călărie de agrement, iar în primele ore învăţăm despre poziţie, echilibru şi coordonare. Este foarte important să ştim ce postură să adoptăm în şaua calului, pentru a forma acea legătură între cal şi călăreţ, dar, mai ales, pentru a nu risca să alunecăm jos din şa…
În orice caz, începătorii beneficiază de instructori care pot merge alături de ei, iar caii sunt aleşi şi în funcţie de temperamentul călăreţului, astfel încât să existe o empatie între cei doi, pentru ca, în final, să nu fie stresat nici calul şi nici călăreţul şi experienţa să fie una frumoasă.
”Noi vindem emoţii”
Când afli poveştile frumoase legate de călărie de la cei pasionaţi, cum am ascultat-o pe Alexandra Băniţa de la Tărâmul Cailor – Echitaţie Cismaşu, ce ne-a dezvăluit că ei vând emoţii turiştilor (centru ce poate oferi şi activităţi de teambuilding alături de cai) şi pe Mugur Pop (ghid şi instructor de turism ecvestru, Cluj), pe care l-am auzit deseori povestind şi de care nu m-aş mai sătura, îţi vine să te duci după ei şi să repeţi experienţă după experienţă, toate egal de interesante, pentru că fiecare oferă altceva, la fel de frunos. Dacă iubeşti muntele şi libertatea, fugi după Mugur Pop, care te şi poate scoate din orice situaţie indiferent de drum ori vreme, dacă vrei să călăreşti ca la paradă ori în manej, te duci la una sau la alta dintre pensiuni (s-a ridicat chiar problema clasificării acestora de către ANT de la 1-3 potcoave).
Citeşte şi Călare în Carpaţi – turism ecvestru
Important este că acest sport aristocrat îţi poate oferi experienţe deosebite în natură, te poate ajuta să îţi dezvolţi abilităţile de lider, dar şi echilibrul şi încrederea în sine, ca să nu mai menţionăm că ai parte de relaxare şi distracţie cu familia şi cu prietenii.
Am aflat că sunt cam 152 de pensiuni ecvestre, însă numai o treime oferă servicii de calitate (există pensiuni specializate, dar şi centre de călărie separate). Tariful pentru o plimbare călare diferă în funcţie de călăreţ (dacă e copil sau adult), de numărul de minute petrecute în şa, dar şi de traseu. De exemplu, la Centrul de Călărie Aladin (Benic, jud. Alba), tariful poate porni de la 15 lei 15 minute pentru o şedinţă de voltijă/de călărie pentru copii 2-10 ani şi poate ajunge la 45 de lei pentru adulţi, 30-40 de minute, ori chiar la 250 de lei, în funcţie de traseu, nu mai zic că plimbările pe raza judeţului Alba trebuie să fie fabuloase, eu m-am îndrăgostit iremediabil de Alba. Iar pe Oana Valea, care este manager la acest centru, dar şi la Pensiunea Moara Veche, am ascultat-o cu câtă pasiunea vorbea de tot ceea ce face (cel mai în vârstă turist călăreţ pe care l-a avut, avea 84 de ani!).
”Livrăm imaginea României ecvestre”
Până la urmă despre pasiune este vorba. A celui care doreşte să încerce o astfel de experienţă, a celui care o repetă an de an, dar mai ales a celui care se ocupă de asta şi care o face cum trebuie. ”Livrăm imaginea României ecvestre”, spunea Mugur Pop şi bine a spus-o! Cine nu vine prima dată, se uită şi la cum e dotat calul, pentru că dacă echipamentul nu este ok, îl poate afecta pe turist, iar echipamentul trebuie să fie uşor de mânuit, ca ”pâinea coaptă”.
Promovarea acestui tip de turism poate duce la creşterea numărului de turişti străini pe această nişă foarte importantă în dezvoltarea turismului românesc, astfel că agenţiile touroperatoare specializate pe incoming ar trebui să acorde importanţă şi acestui segment, mai ales că avem regiuni covărşitor de frumoase, iar mâncarea noastră tradiţională nu o poate uita nimeni care a încercat-o…
O listă a tuturor pensiunilor unde se poate practica călăria în România, dar şi apariţia a cât mai multor pachete turistice care să includă pensiunile ecvestre în oferta lor, sperăm să avem până la următoarea ediţie a Forumului Naţional de Turism Ecvestru.