Ziua Pașaportului Românesc se sărbătorește pe 19 martie!
Astăzi se împlinesc 102 ani de când s-a promulgat prima lege asupra pașapoartelor, de către regele Carol I, prin Înaltul Decret Legal, 19 martie fiind decretată Zi Aniversară a Pașaportului Românesc, începând cu anul intrării României în UE.
Pașaportul este un document general de călătorie, a cărei denumire s-a vehiculat încă din 1830, în Regulamentul Organic din Principatele Române, Țara Românească și Moldova, ca recunoaștere a libertății românilor de a călători peste granițele Dunării. Ulterior apariției legii, au apărut și pașapoartele diplomatice și cele de serviciu.
Legea nr. 248/2005 prvind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate stabilește condițiile în care noi putem să ne exercitam dreptul la libera circulație în afara granițelor țării și limitele exercitării acestui drept.
În prezent, s-a introdus pașaportul electronic care este valabil 5 ani, iar pentru minorii sub 12 ani, numai de 3 ani.
Pentru cei care doresc să își facă pașaport, trebuie să țină cont de următoarele:
- actele solicitate se depun la Serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor. Pentru București găsiți informații aici.
- termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice (mai rapid – până la 3 zile – se poate elibera un pașaport temporar valabil 12 luni, cost 232 lei, ce include și taxa de urgență).
- taxa e de 302 lei (pentru pașapoartele valabile 5 ani) și 276 lei (pentru pașapoartele valabile 3 ani), costurile includ taxa consulară.
Pentru orice informații aveți nevoie cu privire la documentele care se depun, eliberarea pașapoartelor, inclusiv în cazul furtului sau deteriorării ori eliberarea pașapoartelor pentru minori și alte detalii accesați site-ul Prefecturii București și site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Direcția Pașapoarte. Informații la zi despre condițiile de călătorie găsiţi pe site-ul MAE.
Buna. Eu chiar am sarbatorit pentru ca lucrez in cadrul Directiei Generale de Pasapoarte 🙂
Acum am pile la pasapoarte 🙂