Workshopul “Social Media şi Blogosfera de travel” – 2013

Am avut placerea de a participa la workshopul “Social Media si Blogosfera de travel. Noi oportunitati de promovare in turism”, care a avut loc la Hotel Capital Plaza. 

Ce s-a discutat si care a fost scopul acestui eveniment?

IMG_3558

In prima parte a acestuia, Delia Constantinescu de la Social Media Coach a marcat importanta social media in industria de travel. In ultimii ani se remarca dorinta crescuta a turistului de a se baza pe experienta celor care au fost in destinatiile in care si el isi doreste sa mearga. “Experientele conteaza mai mult ca niciodata”, a conchis Delia. Prin urmare, tinand cont de statisticile prezentate, in care un procent crescut de turisti folosesc social media pentru a gasi inspiratie pentru vacantele lor, accentul trebuie pus pe extinderea acestei posibilitati de promovare. Avand in vedere ca “1 din 3 turisti prefera sa gaseasca inspiratie pe bloguri pentru a alege o destinatie”, nu-mi ramane decat sa recomand ca acestia sa consulte cu precadere blogurile de calatorii :), iar furnizorii de servicii turistice si agentiile de turism sa isi extinda aria promovarii si in acest domeniu.

Cert este ca atunci cand mergem in vacante ne bazam foarte mult pe experienta prietenilor nostri “fizici” as putea spune, carora le solicitam informatii cu privire la locatiile in care ei au fost inaintea noastra, precum si la atractiile turistice pe care le-au vizitat. De ce nu ne-am baza si pe prietenii virtuali? Eu personal am facut asta cativa ani pe site-uri de comunitati turistice si am cautat informatii despre locatii de la prieteni virtuali, oferind la randul meu opinii si recomandari in peste 250 de impresii de calatorie. Astazi, pe langa aceste comunitati construite in jurul unui scop comun: calatoria, in care putem interactiona cu ceilalti calatori, facebook ne pune in legatura atat cu prietenii nostri apropiati, cat si cu cei virtuali. Folosind acest canal de comunicare putem vedea unde au fost, ce le-a placut si ce nu si le putem solicita pareri si sfaturi. Vorba Deliei: “Toata lumea e acolo”! Pana la urma toti trebuie sa ajunga la consumatorul final de vacante, nu?

In a doua sesiune a workshop-ului s-au prezentat cei 16 bloggeri de calatorie inscrisi, care au discutat despre proiectele lor.

Astfel, i-am ascultat vorbind cu bucurie si pasiune pe:

1. Teodor Giurca cu Romaniawinetasting.blogspot.ro. Targetul sau il reprezinta promovarea podgoriilor romanesti printre straini, dar si a muzeelor si manastirilor noastre. Intr-un cuvant, se axeaza pe promovarea Romaniei (blogul este in limba engleza).

2. Adriana cu Viajoa.ro, cel mai bun blog de travel la Roblogfest in 2010.

3. Florin cu Drumliber.ro, care se declara “mare calator si autostopist”.

4. Catalin cu Calatorim.ro, o comunitate de calatori care impartasesc din experienta lor de calatorie.

5. Anita Panait cu Calatorii360.ro, blog de travel si de timp liber.

6. Lucian Hirsu cu Lucianhirsu.ro, “travel impressions around the world”. A fost in 44 de tari de pe 5 continente.

7. Sorin Rusi, cu AirlinesTravel.ro, care ne informeaza despre tot ce …misca in aer, mai bine zis, despre tot ce zboara si are legatura cu avioanele.

8. Petrus Lungu cu Gtd20.ro, ghid turistic digital. Blogul reprezinta unul de analiza si ne arata “tot ce trebuie sa stii despre turismul on line”.

9. Dan Chitila, ghid montan, cu Danchitila.ro, ce ne poarta in lumea minunata a drumetiilor montane.

10. Andrada Crangus cu Urbankid.ro, blog de parenting, care ne invata ca este “fun sa fii parinte”. E un blog de studiat pentru parinti, in mod sigur l-am trecut in lista mea!

11. Carmina Nitescu cu Turismmarket.com, blogul specialistilor in turism, o “platforma de comunicare ce se adreseaza specialistilor in domeniu”. Felicitari intregii echipe!

12. Elena Ciric cu Elenaciric.ro, care a fost blogger oficial al emisiunii X Factor in primul sezon.

13. Mira Balan cu Calatoriilasingular.ro, in care ne vorbeste despre pasiunea ei de a calatori si despre experientele izvorate din calatoriile ei.

14. Roxana Farca care face parte in Lumeamare.ro si ne invata ca “e important sa te lauzi cu lucrurile pe care le realizezi, asa stii ca nu ai muncit degeaba”!

15. Narcisa Suruianu cu Travelgirls.ro. Prin blogul sau si al Loredanei, ne ofera “inspiratie, motivatie, sfaturi”. Blogul a fost castigator la Roblogfest in 2012.

16. Cezar Dumitru cu Imperatortravel, ce se declara un traveloholic! Blogul a fost castigator la Roblogfest in 2011. A fost in 89 de tari in ultimii 20 de ani! Blogul contine jurnale si informatii de calatorie. Trebuie sa spun ca are o veselie molipsitoare.

Pe langa bloggeri de mai sus au fost prezente si cateva companii de turism interesate in noi modalitati de promovare, printre care si Infoturism.ro.

Workshopul s-a incheiat cu o sesiune de networking, in care am facut schimb de pareri, idei si carti de vizita, evident :), pentru a atinge si scopul pentru care ne-am intalnit. Pe viitor vom auzi, probabil, de proiecte si colaborari nascute din acest workshop, care sa intareasca convingerea ca intalnirea a meritat si ca pana la urma cei care beneficiaza suntem tot noi, in calitate de turisti, dar mai bine informati.

IMG_3563 IMG_3564tm tm2

Sursa ultimele doua fotografii: Turismmarket.com, autor fotografii – Sorin Rusi.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. 2 February, 2013

    […] Monica Anghelovici – Povestidecalatorie.ro – Workshopul Social media si blogosfera de travel 2013 […]

  2. 13 April, 2013

    […] Constantinescu (Social Media Coach) ne-a prezentat idei similare cu cele de la Workshopul “Social Media si Blogosfera de travel” – 2013, reiterand ca o experienta conteaza mai mult ca niciodata (practic, trebuie sa acordam […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture