West Sussex (1) – Worthing, unul dintre cele mai însorite orașe ale Angliei
Marea Britanie m-a fascinat întotdeauna și mereu mi-am dorit să o explorez, dar nu neapărat prin orașele sale foarte cunoscute, cât prin acele orașe mici și fermecătoare pe care le-am văzut în atâtea filme de-a lungul timpului.
Ceea ce nu am gândit și nu am crezut a fost că, odată ajunsă într-un astfel de orășel, aflat într-unul dintre fostele 39 de comitate ale Angliei, aveam să constat că am făcut o călătorie în timp, cu mai bine de 100 de ani în urmă, chiar într-unul din filmele pe care le-am urmărit! Nu mi-aș fi închipuit niciodată că un oraș poate rămâne prins în capsula timpului și să arate, mai mult sau mai puțin, exact ca în urmă cu un secol…
Film sau roman vechi, cert este că încă am senzația că citesc o poveste englezească în care eu sunt una dintre protagoniste… Abia după câteva zile de străbătut străzile orașului în care am poposit cel mai mult, Worthing, aflat pe Coasta de Sud a Angliei (în West Sussex) m-am obișnuit, deși nu am încetat să mă întreb când și care este finalul poveștii 🙂 .
Orașul a fost în trecut un sat de pescari, cum altfel, pentru orice oraș prezent care are deschidere la un râu, mare sau ocean, iar Worthing are către Canalul Englezesc (sau Mânecii), ce leagă Marea Nordului de Oceanul Atlantic, lungimea canalului fiind de 563 km, iar lățimea maximă de 248 km. În 1798, după ce Prințesa Amalia (casa de Hanover) fata regelui George al III-lea, s-a scăldat în apele oceanului, orașul a devenit treptat foarte cunoscut. În 1845 deja s-a construit și calea ferată, iar timp de 25 de ani în Worthing s-a desfășurat Campionatul Englezesc de Bowling.
Cătunul Worthing din parohia Broadwater a început să fie cunoscut sub numele de orașul Worthing, pavându-și și iluminându-și străzile, ajungând să fie vizitat de societatea londoneză pe timpul verii.
Worthing și-a început expansiunea modernă prin 1905, fiind ridicat pe unele dintre cele mai vechi terenuri boierești din Anglia, fostele conace (manors) întinzându-se la vremea aceea până în Lancing și Sompting. Ulterior, a devenit celebru prin casele georgiene atractive, hotelurile spațioase și magazinele sale.
Afaceriștii bogați ai vremii au început să se retragă în Worthing la vârsta pensionării. Sincer, nu este un oraș pentru tineret nici în ziua de azi 🙂 .
Deși Worthing este considerat o stațiune turistică, nu aș putea spune că are prea multe de oferit în acest sens și, am înțeles chiar de la englezi, că autoritățile nici nu se obosesc să atragă turiști. Worthing are o promenadă lungă de peste 5 mile (Marine Parade), iar pentru ei această faleză e maximul punct de atracție. Chiar aș fi curioasă să știu care este gradul de ocupare în hotelurile înșiruite pe această promenadă. La o discuție pe care am avut-o cu managerul unui hotel vizavi de atracțiile pe care le poate oferi orașul, acesta mi-a spus că nici el nu înțelege de ce vin turiștii aici…
Ce atracții am descoperit eu în Worthing?
Ca întotdeauna, îmi iau o hartă cu mine și străbat pe jos orașul pe care îl vizitez, în căutarea celor mai interesante atracții. Aici, însă, atracția este considerată orașul în sine, așezarea sa pe Coasta Sussex, unde oceanul este extrem de liniștit, iar faleza este considerată piesa centrală a stațiunii turistice, împânzită de prea multe hoteluri, după părerea mea, pentru ce poate oferi.
Pier & Marine Parade
Digul faimos din Worthing s-a ridicat prima dată în 1862, fiind modificat în nenumărate rânduri, până la aspectul său de astăzi, dig ce include un pavilion (suferind în timp prăbușiri datorită curenților apei și incendii), în 2008 fiind declarat Digul Anului de către Societatea Națională de Diguri din Anglia.
Pe Digul din Worthing faci un popas binemeritat după o plimbare sau puțin cross pe faleza lungă de 5 mile. În 1821 s-a construit doar o mică bucățică din ea, dar până în anul 1865 s-a extins până pe strada Heene, redenumindu-se Marine Parade, apoi și-a continuat extinderea prin 1930. Pe atunci, închiriai un șezlong și te bucurai de priveliștea oceanului. Și acum poți închiria, așezându-mă pe unul care era deja deschis, la un moment dat, a venit la mine un bătrânel mi-a cerut o liră. Poți cumpăra o înghețată la cornet la 1.5 lire, iar dacă alegi să aibă și un băț de ciocolată plătești 1.7 lire. De altfel, poți veni cu propriul șezlong, dar și grătar (se vând chiar de unică folosință la 5 lire, iar britanicii adoră să frigă carnea pe el la mal) și să te așezi pe pietriș privind oceanul la reflux.
Pe vremuri se puțeau închiria și bărci, însă acum nu mai este posibil. În 1897 s-a construit un foișor unde se țineau concerte, a fost și o piscină la un moment dat. Cred că avea mai mult farmec atunci, însă și astăzi te încântă priveliștea spre nesfârșit pe care ți-o oferă oceanul.
Arcada Royal
Arcada Regală este un pasaj similar cu Pasajul Villacroix din București și a fost construită în 1925, fiind un pasaj cu magazine cochete pentru pretențioși. Cumpărături puteți face și de la alte magazine din centru, nelipsind brandurile (e.g. H&M, Debenhans, M&S). Dar vă spun cu mâna pe inimă că nu m-au încântat hainele englezești, mi s-au părut demodate. La fel și încălțămintea. În schimb, mi-au plăcut gențile, recunosc că sunt fan genți și poșete 🙂 .
Grădinile Ambrose
Englezii au o pasiune fantastică pentru grădini. Nu prea am văzut casă care să nu fie plină de flori chiar dacă grădina aferentă are numai 2 metri pătrați! Iar dacă nu are, tot le vezi în ghivece la geam.
Mai mult decât atât, în spatele unor case aflate pe aceeași stradă există Ambrose Gardens, ce pot fi admirate de vizitatori, adevărate mini grădini botanice care îi fac să exclame permanent: gorgeous, beautiful, amazing! Unele au și o cămăruță mică unde servesc cafea acestora. Pentru a le vizita, trebuie să plătești 5 lire/persoană, dar pot fi zile când sunt vizitate gratuit.
Tocmai din acest motiv, aici încă există joburi de grădinari…Și nu numai atât, micile meșteșuguri încă supraviețuiesc și destul de bine!
Worthing, capitala kite surfing-ului
Orașul este celebru pentru sporturile pe apă, organizându-se numeroase competiții. Dintre ele menționez surfing-ul, scuba diving, plimbările cu caiacul (kite surfing, kayaking, paddle boarding, wind surfing, scuba diving, sailing). Lewes Crathern, un cunoscut campion kitesurfer consideră că Worthing oferă cele mai bune condiții din lume pentru acest sport, numind orașul capital kite surfing-ului.
Centrul Splashpoint
Dacă e urât afară sau chiar dacă este frumos, multă lume se duce la acest centru recreațional pentru întreaga familie, un complex de înot ce oferă și o panoramă superbă spre ocean.
Tom și Jerry sau Chip și Dale?
Noi vedem pe străzi câini la tot pasul. Și aici veți vedea, însă alături de stăpânii lor. Cei care umblă nestingheriți nu sunt câinii, ci pisicile care aleargă șoarecii. Mai te incurci de o veveriță, iar pescărușii te surzesc cu țipătul lor, plus că sunt foarte obraznici și golesc coșurile de gunoi lăsând mizerie dupa ciuguleala din ele.. Și dacă auziți niște zgomote ciudate, să știți că sunt vulpile…
Worthing Lions Summer Festival & Steven’s Fun Fair
Ori de câte ori aflu de un festival sau târg ce se desfășoară în weekend sunt bucuroasă să pot participa măcar la unul dintre ele și să fac o selecție de evenimente la care am putea să ne petrecem sfârșitul de săptămână prin Propunerile de weekend pe care le postez pe blog și le transmit în direct sâmbătă în emisiunea Ca pe Roate de la Radio România Actualități.
Mereu, însă, m-am gândit la festivalurile și târgurile ce se desfășoară și în afara țării și cum ar diferi de ale noastre. Ocazia a făcut ca să nimeresc aici la Worthing Lions Summer Festival 2015, un festival ce se desfășoară în fiecare an vara, în luna iulie.
Festivalul Leilor, cum s-ar traduce Worthing Lions Festival, are incluse în program câteva expoziții de mașini (Toyota și Peugeot), chiar vizavi de Hotelul Lido, dar și de mașini americane clasice, aduse de cei care le posedă (la Steyne Gardens), autobuze (între Heene Road și Grand Avenue) și scootere, precum și un bâlci (Steven’s Fun Fair) și un târg de antichități, mai bine zis un târg de caritate (Charity Market) întins de-a lungul falezei, unde sunt oferite spre vânzare tot felul de obiecte de care cei care le expun nu mai au nevoie, dar și concerte și focuri de artificii. Eu am admirat și niște taxi-uri superbe, cu ocazia altui eveniment. Oricum vezi tot felul de mașini trăznite peste tot! Ca-n filme, deh!
În Worthing mai sunt și alte festivaluri ce se desfășoară în cursul unui an ori alt gen de atracții turistice, cum ar fi Worthing International Birdman Competition, Worthing Food & Drink Festival, the Worthing & Adur Festivals, the Worthing Art Trail, căutate fiind și cele din orășelele aflate în apropiere (Shoreham – RAFA Shoreham Air Show, Marlipins Museum – ce include peste 2500 de artefacte care reflectă istoria locală, inclusiv arheologia marină; Adur – Adur Festival; Brighton, Arundel - Arundel Castle, Lancing - Lancing College Chapel, Chichester – Tangmere Military Aviation Museum), plus spectacolele de teatru ce au loc la Pavilion Theatre, Assembly Hall și Connaught Theatre. Să nu uit și de Muzeul din Worthing și Galeria de Artă.
Worthing poate fi locul perfect pentru a descoperi regiunea Sussex, plină de parcuri, muzee, galerii de artă, case istorice, grădini, castele medievale, podgorii și zone de promenadă pe malul oceanului. Coastliner-ul 700 vă plimbă pe traseul Brighton – Hove – Shoreham - Worthing – Littlehampton - Arundel. Vă sfătuiesc să cumpărați bilete dus-întors din punctul de plecare, deoarece sunt mai bune la preț.
Hotelurile nu sunt foarte ieftine (minim 80 de lire/noapte), dar puteți alege să vă cazați în casele englezilor, experimentând viața locală. Ieșiți mult mai ieftin așa și puteți sta o perioadă mai mare (minim 400 de lire/luna), iar prețurile la mâncare sunt oarecum similare cu cele de pe la noi. Evident, la restaurante prețurile sunt ca atare, dar cu 2-3 lire puteți să luați un sandwich și o cafea. Dintre cele șapte specialități culinare arhicunoscute în regiunea Saxoniei de Sud pe care le puteți încerca ar fi chefalul Arundel și homarul Chichester ori păstrăvul Amberley. Evident, nu ratați budincile și biscuiții de tot felul.
Pe site-ul orașului găsiți mai multe posibilități de cazare și amănunte cu privire la modul în care puteți petrece timpul în Worthing. Eu vă recomand cel puțin 2 săptămâni pe coasta Sussex, timp în care nu vă veți plictisi și veți pleca cu amintiri interesante!