Vulcanii Noroioşi “Pâclele Mari” – rezervaţie unică în Europa
Rezervatia geologica Vulcanii Noroiosi Paclele Mari se intinde pe o suprafata de 22 de hectare si afla in comuna Berca din judetul Buzau.
Am plecat din Bucuresti undeva in jurul orei 7.30 si am ajuns pe la ora 11.00 si asta pentru ca eram cu copiii, care au nevoie de un popas pe drum.
Nu stiam ce o sa gasesc la fata locului, astfel ca am fost destul de surprinsa sa vad cum erup micii vulcani, care au fost descoperiti in 1867, de catre Cognand, in timpul unor prospectari petroliere, dupa cum suntem informati de pe panoul de la intrare. Si daca tot veni vorba de intrarea in rezervatie, biletul costa 4 ron/adult si 1 ron/copil, ceea ce mi s-a parut destul de putin pentru un loc unic in Europa.
In lume se mai afla astfel de vulcani ce iau nastere din cauza eruptiei gazelor naturale si a miscarilor seismice, dar si a emanatiilor post vulcanice. Practic, apa si argila sunt impinse la suprafata, lasand urme pe sol si formand peretii acestora, care din cauza sulfului prezent in pamant ne ofera un aspect desertic, complet lipsit de vegetatie.
Inaintand spre craterele mai mari, calcam pe solul crapat si chel, pe langa gurile vulcanice bolborosinde ce prelingeau lava noroioasa afara, luand-o la vale si adaugand strat dupa strat pe dealul selenar.
O imagine spectaculoasa, pe care copiii o gustau cu placere, minunandu-se de fiecare vulcan, incercand sa il atinga cu degetele, tipand atunci cand lava se prelingea si parea ca le atinge picioarele…
Soarele ardea in nestire, copiii zburdau zgomotosi, lava tasnea afara si isi cauta loc printre cruste si crapaturi curgand la vale, ca o materie vie, unind uneori gurile vulcanice apropiate.
Acolo ai senzatia ca lumea s-a oprit sau ca nu a inceput, in natura aceea bizara, ce parea ca nu mai respira, dar unde pamantul urla sub tine… Acolo uiti de orice probleme, care par sa se afunde in crapaturile solului, purificandu-le, evaporandu-le, pentru a te lasa lipsit de griji, imprumutand din energia pamantului!
O priveliste unica, ce merita a fi vazuta, atunci cand e timp frumos. In orice caz, este de recomandat sa aveti schimburi la voi, inclusiv incaltaminte, pentru ca este posibil sa va murdariti, iar daca a plouat inainte sau e vremea umeda, pamantul poate fi ud si va umpleti de noroi.
La Paclele Mari era aceiași taxă de vizitare și în 2011.
Îar la Paclele Mici nici nu era taxă de vizitare. Am fost anul acesta în august -taxa este de 5 ron/adulți- și am avut o surpriză plăcută.
Terenul unde se află Paclele Mici a fost concesionat de cineva ( nu mai rețin exact) a pus paznici, nu mai au acces indivizii cu ATV–urile ce stricau formațiunile naturale. Au fost amplasate panouri cu informații despre vulcaniii noroioși, despre vegetație și floră (specii de flori unice în lume care cresc în apropierea vulcanilor noroioși) Rezervația a fost împrejmuită cu gard. Un lucru bun!!!
Asa ar trebui facut cu multe dintre atractiile noastre! De exemplu, cu Muzeul Trovantilor.
Ai nimerit Vulcanii Noroioși Pâclele Mari, dar nu fiindcă te-ai luat după indicatoarele de la fața locului, fiindcă ele sunt inversate (sau ai fost înainte să fie inversate) 🙂
Am scris despre treaba asta, aici:
http://drumliber.ro/cine-a-inversat-paclele-mari-cu-cele-mici/
Cele mari sunt cu taxă acum, așa este, concesionarul este diferit de cei cu locul “La Hangar” (și parcarea), sunt aceeași care au și Pâclele Mici în administrare. Și tot ei au ditamai construcțiile (și problemele cu apa potabilă) pe vârful dealului, la cele mici.
Ah, într-adevăr pare puțin mai curat prin rezervație, în schimb mașina paznicilor era în rezervație și cam la limită era și un nene care vindea magneți.
Nu am nimerit, am fost cu un autocar cu scoala…Ne-au dus direct acolo! 🙂 Era anul de gratie 2010…
Acum că mă gândesc mai bine, par a fi niște poze de la Pâclele Mici acolo. Cel puțin cele cu construcțiile acelea, la Pâclele Mari reale nu se vede așa ceva de la vulcani…