Vizitează Insula Wight, a șaptea destinație britanică declarată rezervație a Biosferei
Insula Wight este a doua cea mai populată insulă din nordul Europei, iar în vara acestui an a intrat în patrimonial Mondial Unesco ca rezervație a biosferei. Astfel, aceasta a devenit a șaptea destinație britanică care a primit statutul special. În pădurile insulei coexistă specii de veverițe și lilieci care nu se regăsesc împreună în același habitat în nicio altă parte a Marii Britanii, precum și plante unice. Celelalte rezervații ale Biosferei din Marea Britanie sunt: Dyfi (Țara Galilor), Brighton & Lewes Downs (Anglia), Galloway și Southern Ayrshire (Scoția), North Devon (Anglia), Wester Ross (Scoția) și Insula Man (Insulele Britanice).
Drumul cel mai scurt către insula Wight este din oraşul port la Canalul Mânecii – Portsmouth, în care s-a născut scriitorul Charles Dickens. Pe faleză, oraşul este dominat de Turnul Emirates Spinnaker, care are 170 m, adică de două ori şi jumătate mai mult decât coloana lui Nelson. Acesta este unul dintre cel mai înalte turnuri din Regatul Unit, cu un design similar cu Burj Al Arab din Dubai.
Priveliştea de sus e uimitoare, se poate vedea Insula Wight, cunoscută pentru fauna sălbatică şi carierele de fosile de dinozauri bine conservate din Europa, unde puteţi ajunge cu feribotul sau hovercraftul din Portsmouth, astăzi, o staţiune căutată.
Una dintre atracțiile insulei este Casa Osborne, o fostă reședință regală în East Cowes care a fost construită pentru Regina Victoria și prințul Albert și a avut același arhitect care a ridicat fațada principală a Palatului Buckingham.
Vă recomand să faceți apoi un efort pentru a vedea The Needles, cele trei stânci din calcar din golful Alum, înalte de circa 30 de metri și care se ridică din mare perfect aliniate, simbolul insulei Wight.
Citește și Seven Sisters, cele şapte ”surori” celebre ale Angliei!
Vizitați și Newport, reședința insulei, iar cea mai bună lună de vizitare este iunie, deoarece se desfășoară un festival de muzică pop, pe scena căruia au concertat Rolling Stones, dar și David Bowie. De aici puteți ajunge relativ repede la castelul Carisbrooke, unde a fost încarcerat Regele Charles I, înainte de a fi executat. Cu o vechime de peste 1000 de ani, Castelul reprezintă una dintre cele mai fascinante atracții ale insulei, mai ales că legenda spune că este bântuit de fiica tânără a regelui, prințesă Elisabeta care a și murit pe când era închisă în castel. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care insula Wight este considerată insula cea mai bântuită de fantome din lume. La numai 6 mile de castel se află și portul Fishbourne care vă va duce înapoi în Portsmouth în 40 de minute.
O noapte petrecută pe insulă sper să nu vă înfricoșeze, dar dacă preferați, va puteți caza în Portsmouth la un hotel bun cu doar 60 de euro. În orice caz, Insula Wight se află, la circa două – trei ore de mers cu trenul din Londra sau la maxim două ore de aeroportul Gatwick, astfel că vă puteți caza chiar în Londra și să porniți dis de dimineață cu trenul către portul Portsmouth, într-o excursie de o zi.
Cât privește mâncarea, restaurante sunt destule pe insula Wight și oferă o varietate bogată de fripturi, paște, mâncăruri vegetariene, dar și specialități marine cu diverse sosuri apetisante.
Anglia nu înseamnă doar Londra, iar cu puțină imaginație și costuri minime, vă puteți crea o vacanță unică.
Este o destinatie superba. Merita sa vizitati!