Vama Veche, o altfel de vacanță la mare

Primul meu sejur la Vama Veche la BazArt Hostel

Vama Veche….câte spirite încinge, câtă nebunie și dor de viață numai ce-i auzi numele! Eu am prins generația Vama Veche, deși nu am făcut parte din ea. Poate că mi s-a părut o stațiune prea libertină și prea zbuciumată pentru felul meu de a fi ca să o gust și, totuși, am nimerit într-o seară la un concert rock aici, nici nu mai știu când și nu mai știu ce voce m-a atras.

Pentru mine, o vacanță la mare în România a fost mereu în Neptun, stațiunea cu care m-am identificat și pe care am iubit-o profund, dar pe care o plâng acum când văd cât de mult a decăzut. Savuram plimbările pe jos până în Jupiter sau până în Olimp, mai ales când era un concert ori discotecă pe plajă.

Vama Veche (106)

A apărut mirajul litoralului bulgăresc, grecesc și turcesc și am lăsat marea noastră deoparte. Am mai avut câteva încercări timide prin Eforie Nord și Năvodari, dar nu au trezit în mine acele amintiri.

Poate din curiozitate, poate din dorința de a încerca ceva diferit am pornit spre Vama Veche pentru câteva zile la început de sezon, înainte de a mă bucura de un mini sejur în Delta Dunării.

Acum, Vama Veche, părea mai accesibilă pentru mine, știind că s-au construit câteva hosteluri, nefiind un fan al cortului. Nici la un hostel nu mai stătusem, așa că ineditul era dublu.

Ne-am cazat la Hostel BazArtîn acea atmosferă de tineret pe care nu o mai încercasem. Așezat chiar pe drumul principal spre plajă și la câțiva metri de ea mi s-a părut o excelentă poziționare. Nu mai zic că ai la îndemână câteva magazine de unde poți cumpăra ce ai nevoie.

Vama Veche (33)

Hostelul este construit în formă de han, iar camerele au intrare din exterior, fie de la parter, din grădină interioară, fie de la etaj de pe prispă/terasă. Noi am avut camera Rolling Stones, căci așa se numesc camerele, după nume impozante din muzica rock (Beatles, Eagles, BB King, Iris, Ella Fitzgerald, etc.), o cameră cu un pat matrimonial în care a fost strecurat unul suplimentar pentru fata noastră cea mare. De curiozitate, am cerut să văd și alte camere.

Vama Veche (216)

Spațiul este restrâns, dar suficient, iar baia curate și dotată cu consumabile. Prosoapele curate și lenjeria ne-au asigurat că este totul ok și am răsuflat ușurați pentru acest prim impact cu un hostel. Se pare că e bine să nu ai idei preconcepute, nu?

Pereții sunt din lemn și ai senzația că ești într-o cabană, camera fiind dotată și cu aer condiționat, plasă de țânțari la geam, minibar și TV, adică cu tot confortul necesar.

Vama Veche (26)

Mi-a plăcut la nebunie că în dreptul camerei era o băncuță cu o măsuță la care ne relaxam zărind chiar și marea ori navigând pe… internet. Ba chiar am și socializat cu doi tineri ce colindau lumea. Cum e sa intri in viață atât de umblat prin lume? I-am zarit mai apoi pe plajă cu cărți interesante pe care le savurau în dansul frenetic al valurilor mării. Dealtfel, în stațiune sunt două locuri de unde poți cumpăra foarte multe cărți, minunat!

În principal, am mâncat la Bibi Bistro, care aparține de complexul Bibi. Un loc plăcut cu câteva mese la parter și un bar și mult mai mult spațiu la etaj, unde au loc diferite concerte, inclusiv BB Jazz & Blues Festival.

Vama Veche (31)Vama Veche (123)

Vama Veche (333)

Mâncarea e chiar delicioasă și se vede după cât de multă lume mănâncă aici, deși sunt suficiente variante de a lua masa, la Bibi Bistro mi s-a părut cel mai plin. Fără să exagerez, am mâncat cea mai bună ciorbiță de legume din viața mea, iar cheese cake-ul este fabulous!! Încercați și plăcinta Tanti Mili, deja  îmi plouă în gură. 🙂

Vama Veche (119)Vama Veche (218)Vama Veche (221)Vama Veche (267)

Vama Veche (263)

Atât ziua, cât și noaptea, sub fereastră se auzeau tinerii cântând la chitară. Destul de romantic, dacă unii dintre ei nu ar fi continuat cu foc și în timpul nopții, pentru că se auzea și în cameră. Totuși, am reușit să dormim (și chiar fredonam melodiile ) în prima zi chiar dacă ne mai trezeam din când în când, dar cine vine la Vama Veche să doarmă?… A doua noapte a fost liniște și pace și am dormit buștean, trezindu-ne în acorduri de chitară, semn că fiecare noapte și zi are farmecul ei.

Seara este o plăcere să te plimbi pe lângă plajă și să te oprești la câte o terasă unde se cântă rock live: La Canapele, de exemplu, unde l-am ascultat emoționată pe Krassy Bonchev, un bulgar super talentant. Nu ratați clătita super delicioasă de aici (3 lei)! Cât privește mancarea, nu vă recomand cea de la fast food-ul lor de pe plaja, chiar lipit de restaurant.

Vama Veche (130) Vama Veche (253)

Vama Veche (175)

M-am transpus un pic în timp… Cine vine la Vama Veche încă de când plaja era toată “€œnumai a ta”, regretă acele timpuri: libertate, dragoste, descărcare de energii, căutare nebună a propriului eu, acel spirit în care simțeai că renaști. Mie mi-a plăcut, însă, Vama Veche acum, cu plaja plină de umbreluțe, cu marea mai frumoasă decât în alte stațiuni de pe litoralul nostru, cu valurile parcă mai înspumate, cu multitudinea de terase care mai de care mai inedite.

Vama Veche2 (11)Vama Veche (39)

Vama Veche (77)

Vama Veche (98)

Astăzi sunt ceva spații de cazare, vile, hosteluri și mini hoteluri cu puține etaje așezate în centru sau lângă plajă. Încă se simte acea atmosferă intimă și romantică.

O stațiune altfel, unde vin și familiști, dar tot ei, cei care veneau de tineri aici. În weekend, am înțeles, că e mai aglomerat, noi am prins o atmosferă mai liberă și liniștită.

Am plecat lăsând în urmă o amintire plăcută și mi-am promis să revin cu prietenii la un concert pe plajă. E o atmosferă unică, profundă, chiar perfectă! Abia acum am înțeles dragostea și dorul de Vama Veche…

Vama Veche (289) Vama Veche2 (14) Vama Veche2 (26) Vama Veche (41) Vama Veche (42) Vama Veche (35) Vama Veche (37)Vama Veche (257)Vama Veche (7) Vama Veche (10) Vama Veche (15)

Vama Veche (6)Vama Veche (19)Vama Veche (18)Vama Veche (94)
Vama Veche (247)

Vama Veche (244)

Vama Veche (159)Vama Veche (194)Vama Veche (197)Vama Veche (204)Vama Veche (195)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

7 Responses

 1. Monica si eu am trecut luna trecuta pe la Vama Veche, la o cafea pe plaja, la 7 dimineata! Asta dupa….nspe ani.

 2. Chantel.ro says:

  Abia aștept să se facă mai călduț să pot invada Vama Veche din nou! 🙂

 1. 9 December, 2014

  […] destul de ușor în drumul spre litoralul bulgăresc, fiind la o distanță de circa 60 km de Vama Veche, astăzi în nord estul Bulgariei, altădată aparținând […]

 2. 4 June, 2015

  […] La ora actuală, pe litoralul românesc sunt 18 hoteluri sau complexe care oferă servicii all-inclusive, dintre care 8 în Mamaia, 2 în Eforie Nord, 2 în Jupiter, 1 în Neptun, 3 în Venus, 1 în Saturn şi 1 în Vama Veche. […]

 3. 1 August, 2015

  […] vara se poartă weekend-urile la mare, vă propun să participați la Festivalul Folk For You în Vama Veche. Sâmbătă concertează Zoia Alecu, Florin Chilian si Nicu Alifantis! Intrarea la Folk You! este […]

 4. 8 August, 2015

  […] Militară Forţelor Navale, la Mangalia avem un  Târg de Antichități (pe Aleea Leilor), iar la Vama Veche ne bucuram de Festivalul Vama Veche Salsa Week & Kizomba 2015, dedicat în totalitate […]

 5. 18 March, 2017

  […] Citeşte şi Vama Veche, o altfel de vacanță la mare […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture