Valleta, una dintre cele mai mici capitale din Europa
Malta este o țară ospitalieră cu o istorie bogată, dar și cu posibilități mari de distracție. Trecutul tumultos a impregnat acestei țări influențe arabe, romane, dar și britanice.
Clădirile sunt ridicate din calcar, material care reprezentă singura sursă disponibilă pentru construcție și care conferă farmecul aparte al acesteia. Veți rămâne uimiți de domurile, catedralele și templele megalitice, până la plajele și peisajele sălbatice ori stâncile săpate în mare.
În capitala insulei, Valletta, veți avea ocazia să vizitați câteva obiective turistice cu care se mândresc maltezii: Catedrala Sf. Ioan, Bastionul Sf. Iacob, Palatul Marilor Maeștri, care găzduiește Biroul Președintelui maltez și Grădinile Barrakka. Din dreptul grădinilor veți beneficia de o panoramă spectaculoasă asupra portului. Și dacă tot ajungeți în port, ați putea să faceți un tur al acestuia pe mare.Veți putea admira Fortul Sfântul Elmo, o structură fortificată, aflată pe malul Portului Marsamxett.
Valletta este comparabilă cu Tenerife la frumusețea peisajelor, însă costul unui concediu petrecut aici este similar cu cel pentru un sejur în Turcia, Grecia sau Bulgaria. Pentru o săptămână de vacanță nu veți plăti mai mult de 600 de euro pentru un hotel de patru stele cu biletele de avion incluse.
Indiferent câte zile alegeți să stați în acest oraș fermecător, vizitați-l la pas, deoarece transportul public este foarte lent, autobuzele sunt vechi, chiar dacă funcționale.
Pe străduțele înguste ale orașului veți întâlni numeroase magazine și restaurante. Mâncarea nu este scumpă, cu 15 euro veți mânca pe săturate, iar o bere locală nu vă vă costa mai mult de 1-2 euro. Una dintre specialitățile tradiționale este iepurele gătit cu usturoi și vin, însă prețul pentru acest preparat este ceva mai scump. La un buget mult mai mic veți putea savura burgeri, paste, pizza, gogoși, precum și produse de patiserie, dintre care plăcintele cu diverse umpluturi. Încercați Timpana, un amestec de paste cu sos de carne și legume, dar și Lampuki, o plăcintă cu foi subțiri, umplută cu spanac, conopidă și alune.
Valleta face parte din patrimoniul UNESCO și a fost aleasă Capitală Culturală Europeană în 2018, o alegere pe deplin justificată. Anual, în capitala Maltei se desfășoară Festivalul Internațional Baroc și Festivalul Internațional al Artificiilor.
Având în vedere că Malta este situată pe un arhipeleag aflat la sud de Sicilia, vă recomand să vă rupeți o zi pentru a face o excursie și în cea mai mare insulă din Marea Mediterană.
Citește și Festivaluri internaționale la care să participăm în 2020
Pare genial totul 🙂
Malta este categoric o tara pe care trebuie sa o vizitati macar o data.