Valea Doftanei – la stâna de pe Vârful Negraşului

Ajungând pe Valea Doftanei vei avea parte nu numai de un peisaj relaxant, dar vei putea face și câteva trasee prin munți, după cum am povestit într-un articol precedent.

Valea Doftanei Atra (146)

Deși am fost de câteva ori în zonă, nu am urcat niciodată la stâna de pe Vârful Negraşului. Drumul până la stână se poate parcurge într-o oră cu o mașina de teren, fiind destul de dificil, dar se poate ajunge și cu ATV-ul. Evident, că și pe jos, cum altfel ar ajunge Moș Postolache, despre care am pomenit în incursiunea noastră pe Valea Doftanei când ne-am cazat la Pensiunea Atra din Teșila, de unde am și pornit spre stână.

Valea Doftanei Atra (157)

Pe drum ne-am întâlnit cu vaci, căprioare și cai sălbatici (pe platoul Golul Alpin Baiului), așa că va dați seamă ce minunăție ni s-a întins în fața ochilor noştri….

Valea Doftanei Atra (124)

N-am văzut niciodată o stână așa de curată prin prisma uneltelor folosite la prepararea brânzei, cașului și cascavelei.

Valea Doftanei Atra (148) Valea Doftanei Atra (150)

Ciobanul ne-a așteptat cu mămăligă aburindă și trebuie să recunosc că a fost prima dată când am mâncat de la o stână. Brânza de oaie era absolut delicioasă, nu se simțea niciun miros și asta pentru că vasele erau spălate de trei ori înainte de preparare, după cum ne-a povestit Mos Postolache, un om tare invatat si cu vorba iscusită.

Valea Doftanei Atra (145)

La stână sunt mai bine de 500 de oi, dar și capre și porci. Am văzut chiar și cum se mulge laptele, deși mai văzusem în copilărie la bunici, dar de la vaci.

Valea Doftanei Atra (143)Valea Doftanei Atra (156)

Locul este tare liniștit, pare o lume nesfârșită și nimic nu îți dezvăluie agitația cotidiană cu care suntem obișnuiți. Nici măcar noi care alergam ici-colo să surprindem imagini frumoase.

Valea Doftanei Atra (160)

Stâna mi-a adus aminte de locuri dragi mie si de nea Vasile, profesr de istorie la şcoala din Războieni, cel mai citit om pe care l-am cunoscut, după tata, plecat însă mult prea devreme dintre noi. Mânca numai branză de la ciobani, având stâna lui unde urca şi se reculegea. L-ai fi ascultat la nesfârşit povestind tot felul de istorioare…Cu el am prins drag de manastirile din Moldova si de locurile rupte din rai în care sunt aşezate.

Aș mai fi stat o veșnicie la stâna lui Moş Postolache sau măcar câteva ore pentru a mă hrăni cu aerul curat de munte și pentru a lua cu mine o parte din liniștea locului…Am plecat lăsând acolo o parte din amintiri şi cu sufletul răscolit.

Valea Doftanei Atra (140)Valea Doftanei Atra (154)Valea Doftanei Atra (147)Valea Doftanei Atra (163) Valea Doftanei Atra (162) Valea Doftanei Atra (151)Valea Doftanei Atra (149)Valea Doftanei Atra (144)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. Teodor says:

  Avand in vedere cele prezentate, mai mult pozele sunt de parere ca aici chiar te poti pierde in asa fel incat sa uiti de toate,asta dca ai si cateva persoane aproape ca asa… doar cu animalele e putin ciudat,

 2. Gabi Gabyy says:

  Nu sunt cai salbatici, sunt caii oamenilor din sat sau ai ciobanilor lasati pe munte la pascut

 3. Eu says:

  Cai salbatici nici la Letea nu prea mai intalnesti…din pacate sau din fericire,cal salbatic,intr o zona montana,exista doar ca pseudonim

 1. 6 January, 2014

  […] Mica excursie off road de la Pensiunea Atra din Valea Doftanei spre Stâna de pe Vârful Negraşului cu jeepul urlând pe drumuri care păreau rupte din alt univers, ca mai apoi să se întrevadă la […]

 2. 11 April, 2014

  […] la producători întărește legătura dintre venituri și peisajul tradițional. O vizită la stână, de exemplu, poate fi interesantă pentru un […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture