Un scurt popas la Muzeul Memorial “Liviu Rebreanu” din Năsăud
În timpul vieții reușim să citim ceva cărți…Nu cred să existe cineva care să nu citească o carte, fie că este de poezii, proză sau un roman. Pe mine cititul mă relaxează, rândurile dintr-o carte mă pot pune pe gânduri, îmi vin idei noi, uneori soluții la diverse situații. A te cufunda în subiectul unei cărți este ceva magic, uneori te confunzi cu unul dintre personaje, trăiești o altă viață în paginile cărții care te-a captivat…
Mi-aduc cu drag aminte de romanele pe care trebuia să le citesc în școală și care mie nu mi se păreau plictisitoare sau obligatorii, din contră. Și dacă intri în pielea personajului favorit, poate chiar a autorului, cum este să pășești în locurile de baștină ori în casa în care acesta s-a născut ori locuit, dar în special în casa în care a scris acele povești care te-au captat și care ți-au întregit, poate, caracterul și schimbat viața?
În fosta localitate Prislop (astăzi Liviu Rebreanu), la 5 km de Năsăud, componentă a acestui oraș, dinspre stradă îți va atrage privirile o casă țărănească, cu pridvor îngust, care mi-a adus aminte de casa bunicilor, casă reconstituită după vechile planuri pe locul casei părintești a scriitorului. Aceasta a fost ridicată în anul 1957, prin efortul profesorului Sever Ursa, cu ajutorul localnicilor, dar și a contribuției soției și fiicei lui Liviu Rebreanu, marele romancier care a dat literaturii romane de geniu. Astăzi, casa găzduiește Muzeul memorial al acestuia.
Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 în satul Tarlișua de la poalele Munților Tibleșului, însă viața l-a purtat prin mai multe orașe ale tării. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt ”Ion”, ”Răscoala”, ”Pădurea spânzuraților”, ”Ciuleandra”, ”Jar”. A murit la 1 septembrie 1944, la vârstă de numai 59 ani, în casa sa din localitatea Valea Mare de lângă Pitești.
În cele trei încăperi ale casei din Prislop sunt expuse de la obiecte personale ce au aparținut scriitorului la diferite ediții din opera sa apărute în țară și în străinătate. Astfel, regăsim obiecte legate chiar de începuturile activității sale de scriitor: reviste, manuale, numeroase citate despre acesta, dar și fotografii.
După ce treci de prima încăpere, ajungi, în sfârșit, în lumea romanelor lui Liviu Rebreanu, dar poți admira și costumele descrise și purtate de Ion din romanul cu același nume și de Ana, nevasta sa. Chiar dacă romanul este oarecum o ficțiune, personajele se pare că sunt reale. De asemenea, în această a doua încăpere sunt expuse obiecte legate de romanul “Răscoala”.
În a treia încăpere sunt obiecte și piese de mobilier care au aparținut lui Liviu Rebreanu, dintre care menționez: biroul de lucru, alături de obiectele de scris; un dulap, o oglindă, o canapea cu pernuțe, o masă cu patru scaune, având o tapiserie de un albastru iradiant. Pe pereții casei memoriale sunt expuse și multe tablouri de familie, iar în curte se află bustul din bronz al lui Liviu Rebreanu, împrejmuit de un gard viu.
Pe mine întotdeauna m-au fascinat casele memoriale pentru că realizez că acolo s-au născut mari opere, literare sau muzicale. Poate că locurile respective nu sunt doar simple locuri în care au trăit mari scriitori sau compozitori, ci alte lumi care inspiră, care motivează și crează povești imaginare sau reale prin care autorul își manifestă trăirea interioară tumultuoasă ce va exploda în creații minunate.
Citește și Vila Luminiş, cuibul dragostei enesciene…
„Iubirea îmi ajunge, căci ea îmbrățișează deopotrivă pe oameni și pe Dumnezeu, viața și moartea. E în mine și în afară de mine, în tot cuprinsul infinitului. Cine n-o simte nu trăiește aievea; cine o simte trăiește în eternitate. Cu iubirea în suflet poți trece pragul morții, căci ea stăpânește și dincolo, în toate lumile existențe și inexistente”, scria Rebreanu în Pădurea Spânzuraților.
Chiar dacă am poposit puțin aici, emoția care te copleșește când treci pragul casei unui mare scriitor este mai mare decât pot cuvintele să o descrie…
De reținut:
- Casa Memorială Liviu Rebreanu este o secție a Complexului muzeal Bistrița Năsăud
- Program de vizitare: Octombrie-Martie: 9.00-17.00, Aprilie-Septembrie: 10.00-18.00
- Muzeul este închis în zilele de luni și marți
- Cum se ajunge: pe drumul național 17 C, la 5 km de Năsăud, în județul Bistrița Năsăud și 18 km de Bistrița. Adresa: Năsăud nr. 126A
- Site oficial: http://complexulmuzealbn.ro/
Citește și Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” din Vânători-Neamţ, o oază de linişte pentru marele scriitor
Notă: Am vizitat acest obiectiv turistic cu Scorilo Travel Vacante!
Cate locuri frumoase de vizitat se pot gasi in Romania. Ele trebuie mai mult promovate.