Turul destinațiilor europene de excelență ale Bulgariei (5): Kazanlak – Orașul Trandafirilor
Kazanlak este recunoscut pentru Valea Trandafirilor și Mormintele Regilor Traci. Acesta se află în provincia Stara Gora, la poalele munților Balcani, la o distanță de circa 200 km atât de Sofia cât și de Burgas. Orașul a devenit celebrul datorită extragerii uleiului de trandafir.
Drumul până în Kazanlak este presărat cu câmpuri întregi de trandafiri din soiul Rosa Damascena.Trandafirul din Kazanlak a fost adus din Siria cu 400 de ani în urmă. Una dintre legende povestește cum un trandafir a înflorit în grădinile unui negustor bogat din Damasc. În fiecare dimineată, frumoasa lui fiică se ducea în grădină și săruta mugurii de trandafir, atât de drag îi era de ei. Într-o zi, un tânăr a însoțit caravanele tatălui ei și le-a păzit cu strășnicie de pericolul deșertului. Fata l-a zărit și s-a îndrăgostit pe loc de el. După ce a fost răsplătit de negustor pentru că i-a păzit marfa, tânărul s-a pregătit de plecare. Fata s-a îndreptat spre el și l-a stropit cu apa unui trandafir înmugurit pe care l-a sărutat, șoptindu-i că, astfel, îi oferă dragostea ei și că trandafirul va înflori în fiecare an pentru el. Chiar și în mitologia greacă se consideră că trandafirul este un simbol al dragostei și este asociat cu zeița frumuseții Afrodita. Tânărul l-a ascuns la piept și l-a plantat în Valea din Kazanlak. L-a udat cu dragoste, protejat fiind de munții și pârâurile din jur. Cu fiecare an, trandafirii se înmulțeau necontenit, astfel că, a denumit regiunea Valea Trandafirilor. Mireasma pătrunzătoare a florii s-a răspândit peste tot, iar Bulgaria a devenit cunoscută în lume ca Țara Trandafirilor.Din 1903, în prima săptămană din iunie, la Kazanlak se elogiază trandafirii. Urmează câteva zile de parade, spectacole, dar și concursuri la care vin vizitatori din toată lumea și nu e de mirare. Mai mult de 85 % din producția mondială de ulei de trandafiri își are originea în celebra Vale a Trandafirilor, iar uleiul este considerat ”aurul lichid”, deoarece este mai scump decât acest metal prețios.
În anul 2019 s-au sărbătorit 116 ani de la primul Festival al Trandafirilor care a avut loc în Kazanlak. Acesta se desfășoară în prima duminică a lunii iunie, deoarece atunci se încheie perioada culesului de trandafiri, dar include evenimente care se întind pe mai multe zile. Festivalul celebrează legătură poporului bulgar cu floarea de trandafir și cu darurile pe care le oferă aceasta. În timpul festivalului au loc mai multe manifestări culturale, sociale și artistice (care alegorice, personaje istorice, ansambluri folclorice). Festivalul organizat în onoarea trandafirului este bogat în ritm și culoare și relevă temperamentul și spiritul folcloric ce animă Valea. La finele acestuia se încoronează Regina Trandafirilor.
Muzeul Trandafirilor
Muzeul Trandafirilor din Kazanlak, care se află în Parcul Rosarium, ne oferă informații prețioase despre istoria producției de ulei incepută cu sute de ani în urmă. O astfel de primă expoziție a fost deschisă în anul 1967, iar în anul 1969 s-a transformat în muzeu. În anul 2016 a fost deschis și primul Rosariu, care cuprinde peste 900 de exponate. În cadrul muzeului sunt prezentate diferite colecții de obiecte, documente și fotografii care atesta istoria producției de trandafiri, precum și de apă și ulei de rose din Bulgaria.
Un kilogram de ulei de trandafir se extrage din 3000 kilograme de flori, iar fiecare floare este culeasă manual, dimineață la prima oră, când încă nu a mijit soarele, pentru că acestea să nu își piardă calitățile.
Pe pereții muzeului sunt imagini vechi cu texte care ilustrează activitatea celor implicați în culegerea petalelor de trandafiri și pentru a ne face o imagine completă, putem vedea coșurile din nuiele împletite folosite de către culegători și diferite vase pentru distilare. Întreg procesul de pregătire a uleiului și apei de trandafiri este prezentat aici, inclusiv sticluțele în care se puneau acestea.
Valea Regilor și mormintele tracilor
În Valea regiunii Kazanlak se află o concentrație mare de monumente care aparțin culturii tracice. Peste 1500 de morminte își au locul aici, dintre care au fost explorate 300. Tocmai datorită numărului impresionant de morminte, dar și faptul că aparțineau aristocrației tracice, zona a fost comparată cu Valea Regilor din Egipt.Denumirea Văii a fost data de arheologii care au descoperit necropolele, între anii 1992-1997, însă doar 100 au fost studiate. Mormintele sunt foarte variate și au o arhitectură unică. Noi am vizitat câteva dintre ele, în apropiere de orașul Shipka.
În Movila Grifonilor se află un mormânt compus dintr-un pasaj lung și două încăperi. Accesul în anticameră și în spațiul destinat mormântului propriu-zis se face prin două uși de piatră. Înălțimea sa ajunge la 11 metri, iar diametrul la 45 de metri. Podeaua este executată din dale de granit tencuite. Templul datează din secolul al IV-lea i.e.n., iar un secol mai târziu a fost transformat într-un mormânt destinat unui nobil trac. Ulterior a fost jefuit. Descoperirea sa a fost făcută în anul 1996 de catre Georgi Kirov. În anii 2016-2017 a trecut printr-un amplu proces de restaurare.
Mormântul traco-getic de la „Movila Shushmanets” reprezintă o capodoperă a arhitecturii tracice. Mormântul este construit din blocuri de piatră și a fost descoperit în anul 1996. În mijlocul încăperii circulare se află o coloană dorică.
Descoperiri arheologice remarcabile au fost făcute si in ceea ce priveste Golyama Kosmatka Tumulus, în anul 2004. Capul de bronz al unui bărbat bărbos, cu ochii făcuți din pietre semi-prețioase – o capodoperă excepțională a artei grecești antice – a fost găsit în periferia sudică a templului.
Coridorul lung de 13 metri se continuă cu trei incaperi. Prima este de formă dreptunghiulară și acoperita de o cupolă. A doua are un acoperiș în formă de Dom, ridicându-se la 4,50 de metri deasupra fundației. Intrările în cele două camere sunt blocate de ziduri de piatră. A treia incapere este deosebit de interesantă deoarece a fost săpată dintr-un bloc mare de granit, cu o greutate de peste 60 de tone. Un pat de ritual a fost sculptat tot în piatra de granit. Incaperea este acoperită de un bloc monolit cu o secțiune triunghiulară, astfel încât camera să semene cu un sarcofag.
Aici s-au descoperit obiecte din aur cu o greutate totală de 70 grame. Printre descoperiri se numără o coroană decorată cu frunze de stejar și ghinde și echipament pentru cai cu decorațiuni de animale și flori.
Mormântul din Kazanlak este, însă, cel mai faimos din Valea Regilor Traci și datează de la jumătatea secolului al III-lea dinainte de Cristos. Mormântul este compus din trei încăperi: o anticameră, un coridor și mormântul propriu-zis. Și acesta a fost jefuit în antichitate. Descoperit în anul 1944, a devenit faimos datorită picturilor de pe pereți, iar în anul 1979 a fost inclus în patrimonial mondial UNESCO. E bine să știți că se vizitează doar o copie a acestuia, care se află în apropriere, pentru conservarea originalului.
Muzeul de istorie din Kazanlak și Galeria de Artă
În afară de Muzeul Trandafirilor, se mai poate vizita Muzeul de istorie din Kazanlak, care deține nu numai artefacte importante care atestă vechimea orașului, dar și colecții de instrumente muzicale, arme, țesături, icoane, sculpturi și o galerie de pictură impresionantă.
Kazanlak este recunoscut inclusiv că Orașul Artiștilor, iar picturile prezente în muzeu sunt representative. Galeria a fost fondată în anul 1901 și conține nu numai tablouri ale unor artiști bulgari celebri, dar și tipărituri și artă decorative aplicată. Expoziția permanentă reflectă creația artiștilor bulgari din ultimii 200 de ani.
Mănăstirea Shipka
Deoarece Mănăstirea Shipka mi-a străpuns privirea atunci când ne-am îndreptat spre Valea Regilor, datorită turnulețelor aurite, am hotărât să o vizităm. Mănăstirea sau Memorialul Shipka, care se ridică deasupra satului Shipka, aflat la poalele munților centrali Balcani, a fost construită în memoria soldaților revoluționari ruși și bulgari care au murit în timpul Războiului de Independență Ruso-turc din anii 1877 – 1878, protejând trecătoarea Shipka.
Turnul central mi-a adus aminte de catedrala Sfântul Vasile din Moscova. De altfel, aduce cu stilul baroc rusesc. Interiorul a fost pictat de către zugrăvii ruși și bulgari, vreme de 57 de ani și, pe lângă scenele biblice, sunt reprezentate evenimente și figuri emblematice ale istoriei Bulgariei și Rusiei.
Biserica este construită în formă de navă cu un dom central și alte patru domuri mai mici. Clopotnița inaltă de 53 de metri, cu cele 17 clopote se ridică în apropierea fațadei de vest a bisericii.Cazare și masă în Kazanlak
În Kazanlak ne-am cazat la hotelul Palas, care se află foarte aproape de centrul orașului, la aproximativ 100 de metri. Camerele sunt spațioase și curate. Pentru prima dată mi s-a întâmplat să văd o masă și un fier de călcat puse la dispoziție, chiar în cameră, așa că i-am acordat un plus.
Pentru mesele de seară am ales restaurantul Magnolia, care ne-a uimit prin varietatea mâncării. Mai mult decât atât, servirea este foarte rapidă. Restaurantul este bine cotat pe tripadvisor și multă lume vine aici. Porțiile de mâncare sunt generoase. Pentru prima data am încercat strained yogurt (iaurt îngroșat), tipic bulgăresc și care are un gust aparte. Se poate mânca atât ca aperitiv, cât și ca desert, cum am văzut în altă parte, cu miere și dulcețuri. Iaurtul este, oricum, la mare căutare în Bulgaria și nu lipsește din meniul restaurantelor. În iulie, chiar se desfășoară un Festival al Iaurtului, în regiunea Razgrad. La Restaurantul Magnolia am luat iaurt cu miere, ca desert.
Indiferent ce alegi, masa va fi completată de o pâine pe plită cu brânză, precum o pizza. Nu am încercat și nu am știut că poate exista burtă pe grătar. Ei bine, aici am gustat! Fenomenală, iar eu nu mănânc ciorbă de burtă. Totul a fost la superlativ, inclusiv mâncarea denumită sach, despre care am vorbit pe larg aici. Mâncarea se prepară într-un vas de lut tradițional și care poate fi folosit pe foc sau în cuptor. Vasul dispune de mai multe mărimi, de la 1-6 persoane și este un fel de plită mare, rotundă și puțin adancă, asezată pe un suport din metal cu două mânere de lemn, iar mâncarea pregătită în el se menține caldă aproximativ 20-30 de minute.
În restaurantul Magnolia au de toate, inclusiv urechi de porc, limbă, ficat, pe lângă cartofi și fripturi sau brânzeturile lor delicioase.
De asemenea, am încercat și restaurantul Balgaran, care ne-a întâmpinat la intrare cu un muzeu de etnografie în miniatură. Și aici mâncarea este gustoasă. Interesant mi s-a părut sistemul de comunicare cu personalul care servește mâncarea. Pe fiecare masă există un dispozitiv în acest sens, prevăzut cu trei butoane. Pe unul, dacă îl apeși, vine chelnerul, pe altul îți face nota de plată, iar dacă apeși pe al treilea anulezi oricare dintre cele două comenzi, pe principiul că poate s-a jucat copilul la el și nu e cazul să îl chemi. Pe brățara de la mâna chelnerului apare numărul mesei la care trebuie să vină. Și vine imediat, fără să fie nevoie să aștepți.
Totul a fost la superlativ în Kazanlak, un oraș cu parfum îmbătător care a fost ales destinație de excelență EDEN a Bulgariei, o onoare pentru locuitorii acestei regiuni faimoase.
De reținut:
- Programul pentru vizitarea mormintelor din Valea Regilor: 09:00 – 17.00. Tarif 6 leva/adult și 2 leva/student.
- Distanțe rutiere: București – Kazanlak: 210 km, Kazanlak – Shipka: 12 km.
- Adresă Hotel Palas: 9 Petko Stainov Str, 6100 Kazanlak (în corpul al doilea nu există recepție, pentru a intra se folosește soneria).