Trecerea timpului în Ciuc – Cetatea Miko și Muzeul Secuiesc al Ciucului

Sunt atât de multe locuri pe care le-am vizitat în România și atât de puține! Aș vrea să vă pot povesti fiecare colțișor pe care l-am văzut și sper să reușesc, în timp, să vă fac cunoscute cele mai frumoase și interesante zone pe care le avem.

Acum câteva luni, când iarna se îngâna cu primăvara, am fost într-un infotrip prin secuime organizat de ANT (Autoritatea Națională pentru Turism) în colaborare cu asociațiile turistice din județele Covasna și Harghita și pot spune că am rămas surprinsă de toate atracțiile turistice pe care le-am văzut, dar și de oamenii pe care i-am cunoscut.

Într-una din zile am vizitat Expoziția permanentă a Muzeului Secuiesc al Ciucului, găzduită de Cetatea Miko, cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc (din 1970).

secuime3 (287)

Expoziția etnografică “Trecerea timpului în Ciuc”

Expoziția etnografică prezintă traiul țărănesc de la cumpăna secolelor XIX și XX, nu numai prin exponatele caracteristice regiunii, dar și prin personajele prin care, cei care au realizat-o, au încercat să ne introducă în atmosfera vieții rurale de zi cu zi.

Drumul expoziției începe cu activitatea de la stână, urmată de atelierele meșteșugurilor de prelucrare a lemnului precum cel al dulgherului, al tâmplarului și al rotarului. În cadrul expoziției sunt prezente articole ale gospodăriei țărănești și, ceea ce mi s-a părut cel mai interesant, interiorul familiar al unei case, unde putem identifica obiectele specifice industriei casnice populare prin prezentarea activităților legate de trei generații de femei.

secuime3 (232)

secuime3 (236) secuime3 (238)

Totul pare atât de real, încât reușești să faci abstracție de vremurile moderne în care trăim și să te transpui în povestea autentică a vieții satului. Aș putea spune că este cea mai frumoasă și mai interesantă expoziție etnografică pe care am văzut-o din România.

secuime3 (244)

Castelul Mikó

Pe lângă această expoziție, se pot vizita și celelalte săli ale Castelului Mikó, ce a fost ridicat în stilul renașterii târzii în anul 1631 de către Ferenc Hidvégi Mikó (1585-1635), consilier al principelui Gabriel Bethlen.

Acesta are o suprafată de 75 x 70 metri și patru bastioane italienești. Castelul a fost, însă, refăcut din ruine între 1714 și 1716, după ce fusese incendiat în 1661 de hoardele turco-tătare.

secuime3 (271)

Castelul Miko a reprezentat un punct strategic cheie la granița de răsărit a Imperiului Habsburgic, fiind destul de bine fortificat.

secuime3 (227)

Muzeul ne trece prin decursul a 400 de ani, printr-o expoziție ce începe cu istoria Castelului, cu prezentarea obiectelor găsite de arheologi, unele elemente arhitectonice fiind păstrate la locul original, dar și cu materiale video. Scurt-metrajele de epocă pe care le-am văzut noi au fost destul de captivante, unul dintre ele oferindu-ne istoria fântânii ce se păstrează in situ, în puțul fântânii fiind descoperite mai multe obiecte, aceasta având adâncimea de 10,7 metri.

secuime3 (259)

Cel mai mult mi-a plăcut Sala Bucătăriei cu soba și cuptorul, ce au fost reconstruite după amprenta găsită la baza pilaștrilor hornului deschis și care ne ademenește cu tot felul de cărnuri puse la afumat ori uscat.

secuime3 (262) secuime3 (264) secuime3 (266)

În Bastion, putem descoperi istoria militară, cu arme și replici fidele, cu care ne-am și fotografiat spre amuzamentul nostru. Pentru copii este ca o lecție deschisă de istorie.

secuime3 (276)

secuime3 (269)

Muzeul cuprinde cu totul piese de istorie și arheologie, precum: tezaurul dacic de argint descoperit la Sancăieni-Ciuc, iar etnografic: port popular, țesături, cusături, ceramică, artă: sculpturi și picturi medievale, desene și acuarele. În muzeu se găsește și colecția de carte veche, ce provine de la Biblioteca Franciscană din Șumuleu-Ciuc.

În curtea Muzeului (pe terenul din spatele Cetătii Mikó), se află o secție în aer liber, înființată în 1972, ce cuprinde șase case țărănesti din Ciuc-Sângiorgiu, Cozmeni, Plăieșii de Sus, Joseni, Sân-Simion și Corund, o fântână, un hambar și 16 porți secuiești din toate zonele etnografice din județul Harghita (Poarta Mare, Poarta Mică, diferite simboluri precum soarele și luna, copacul vieții, dar și flori).

secuime3 (280) secuime3 (278)

Fostă fortăreață, Cetatea Miko este un simbol al secuilor din oraș, fără de care nu poți înțelege pe deplin istoria acestor locuri, așa că nu îmi rămâne decât să vă fac invitația de a nu o ocoli când drumurile vă poartă prin secuime…

secuime3 (228)

De reținut:

  • adresa: Miercurea Ciuc, Piața Cetãții nr.2 , Jud. Harghita, România
  • site oficial: http://www.csikimuzeum.ro/?l=ro&m=&sm= (răgasiți orarul de vizitare, tarife actualizate)

secuime3 (274)secuime3 (279)secuime3 (281) secuime3 (265) secuime3 (260)secuime3 (251) secuime3 (248) secuime3 (245) secuime3 (243)secuime3 (240) secuime3 (284)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture