Templul Baha’i și Grădinile suspendate din Haifa – exotism, culoare și eleganță

Ca să ajungeți în Israel și să nu vizitați Grădinile suspendate din Haifa și Templul Baha’i ar fi de neconceput. Haifa este al treilea oraș ca mărime din Israel și unul din cele două mari porturi comerciale ale acestui stat. Port cu o istorie îndelungată, este menționat pentru prima dată în documente care datează din secolul al III-lea dinaintea erei creștine, însă orașul modern a fost fondat în anul 1761.

După ce am vizitat o parte dintre atracțiile turistice aflate în zone cu adevarat deșertice, Haifa mi s-a părut un adevarat rai.

Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, a devenit în scurt timp una dintre principalele atracții turistice din Haifa, oraș recunoscut centrul religiei Baha’i, o religie relativ nouă, monoteistă, apărută în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Inclus în patrimoniul mondial UNESCO, Templul Baha’i a fost ridicat pe muntele Carmel și măsoară 40 de metri înălțime, cele 9 fațade ale sale ilustrând 9 dintre religiile lumii.

Locația aleasă pentru ridicarea templului nu este întâmplătoare. Haifa beneficiază de o așezare la Marea Mediterană care îți taie respirația, un oraș multicultural, care ne oferă multe muzee și situri arheologice. Templul este înconjurat de grădini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase grădini din lume, datorită arhitecturii diverse și simetriei perfecte, dar și unicității acestora, o parte din grădini fiind suspendate peste șoseaua Haziyonuth.

Grădinile Baha’i se împart în trei secțiuni: partea inferioară cu deschiderea spre Colonia germană; partea mijlocie cu grădinile din jurul Sanctuarului lui Bab, unde sunt ținute rămășitele profetului și partea superioară, lângă Promenada Louis și poarta principală de unde încep tururile. Distanța de la cea mai mică poartă de la Colonia germană pană la cea principală de sus este de un kilometru.

Sanctuarul lui Bab este considerat al doilea cel mai sfânt loc de pe pământ pentru Baha’i, după Altarul lui Bahá’u’lláh din Bahji, aflat în apropiere de orașul Acra din nordul Israelului, unde s-a stins din viață fondatorul credinței Baha’i. Mausoleul din piatră respectă arhitectura orientală și a fost ridicat în anul 1909. Acesta a fost completat în anii următori cu o structură suprapusă din marmură și granit ridicată în stil neoclasic cu influențe orientale și a fost finalizat în anul 1953 prin împodobirea cu un dom aurit, rezultând ceea ce se numește astăzi Templul Baha’i.

Amenajate în trepte pe versantul nordic al muntelui Carmel, grădinile Baha’i sunt formate din 18 terase dispuse în 9 cercuri concentrice care înconjoară Templul Baha’i și care reprezintă cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Împreună cu terasa Altarului, grădinile însumează 19 terase, număr care are o semnificație deosebită în religia Baha’i.

Alei de promenadă realizate din pietre de diferite culori, decorate cu sculpturi din fier forjat și piatră, fântâni, cascade, pomi fructiferi, chiparoși, palmieri, cactuși și bogăția de flori înmiresmate atrag sute de mii de turiști anual. Arhitectul care și-a pus amprenta asupra grădinilor este Fariborz Sahba. Designul acestora a fost inspirat de religie, respectiv de doctrina și credința Baha’i, influențele persane fiind vizibile, mai ales în dispunerea copacilor care crează zone umbroase de relaxare în zilele toride.

Vizitarea grădinilor din Haifa, începe de pe creasta Muntelui Carmel până la Templul lui Bab și șoseaua Haziyonuth.

Cu un farmec aparte, pline de exotism, culoare și eleganță, Grădinile Baha’i invită la contemplare și rugăciune, îmbogățind spiritual sufletul oricui venit să le admire…

De reținut:

  • Grădinile interioare din apropierea Altarului se pot vizita între orele 09.00-12.00, iar cele exterioare între orele 09.00-17.00, în fiecare zi, mai puțin în zilele ploioase și în zilele sfinte Baha’i, când sunt închise.
  • Turul durează aproximativ o oră, iar intrarea este liberă și nu necesită rezervare, decât pentru grupuri ce depășesc 25 de persoane. În zilele de miercuri nu se organizează tururi de vizitare.
  • Site oficial: http://www.ganbahai.org.il/en/
  • Grădinile suspendate din Haifa pot fi vizitate într-un circuit în Țara Sfântă, care include vizitarea celor mai însemnate locuri de pelerinaj ale creștinilor. Pentru a afla circuitele disponibile și pentru înscrieri, vă rog să lăsați un comentariu ori să trimiteți o solicitare pe adresa manoliumiki@yahoo.com.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture