Târgul Național de Turism Rural de la Albac – zece ani de tradiție

Încă din 2005, în Albac, se ține Târgul Național de Turism Rural, un eveniment organizat de Consiliul Județean Alba și Primăria comunei Albac, în parteneriat cu ANTREC Alba, târg ce are că scop promovarea turismului rural și a culturii tradiționale din România.

Targul National de Turism Rural Albac (258)

Targul National de Turism Rural Albac (458)

La un astfel de târg am participat în 2013, când am revenit pentru a doua oară pe plaiuri apusene, ediție ce a avut loc între 7-9 septembrie. Încă de la primele ore ale dimineții de 8 septembrie a avut loc un concurs de pescuit (manșa a doua, prima manșă având loc chiar în prima zi), urmat de dezvelirea oficială a busturilor martirilor Horea, Cloșca și Crișan, conducători ai Răscoalei de la 1784.

Albac (36)

Targul National de Turism Rural Albac (538) Targul National de Turism Rural Albac (550) Targul National de Turism Rural Albac (544) Targul National de Turism Rural Albac (558)

După deschiderea oficială a Târgului, am avut parte de un fulminant concurs gastronomic care a incitat simțurile celor prezenți, urmat de a treia manșă a concursului de pescuit, Cupa Aventuri în Apuseni.

garda2 (113) garda2 (108) garda2 (107)

Prima zi s-a încheiat cu un spectacol de tineret și cu un minunat foc de tabără însoțit de artificii. A fost cel mai mare foc de tabără pe care l-am văzut în viață mea! Degaja atâta căldură, încât trebuia să stai la distanță destul de mare pentru a nu fi sufocat de căldura sa. În orice caz, era bine, în septembrie fiind destul de răcoare seara, uneori, temperatura coborând foarte jos noaptea.

Targul National de Turism Rural Albac (132)

Targul National de Turism Rural Albac (88)

A fost o zi plină, o zi frumoasă, în care am stat în mijlocul inimoșilor moți, în care ne-am bucurat de ospitalitatea acestora și de minunile care ies din mâna lor, la târgul meșterilor populari. Astfel, artizani veniți din mai multe sate apusene (și nu numai) și-au prezentat obiectele realizate manual, de la obiecte cioplite din lemn (blide, linguri, statuete), tablouri, goblenuri, opinci din piele, traiste croșetate, ii, oale, gablonțuri, covorașe și fețe de masă, vaze și alte obiecte decorative din sticlă și până la produse apicole, gemuri și dulcețuri.

Targul National de Turism Rural Albac (31) Targul National de Turism Rural Albac (37)

Targul National de Turism Rural Albac (284)

Targul National de Turism Rural Albac (332)

Targul National de Turism Rural Albac (376)

Targul National de Turism Rural Albac (623)

În ultima zi de târg au fost anunțați norocoșii câștigători la concursurile de pescuit și gastronomic, după care ne-am delectat cu un spectacol folcloric în încheierea ediției din 2013.

Targul National de Turism Rural Albac (603) Targul National de Turism Rural Albac (580)

Separat de târgul meșteșugarilor, dar parte integrantă a evenimentului, a fost târgul de turism în care s-au prezentat ofertele turistice ale pensiunile din zonă.

Targul National de Turism Rural Albac (361)

Anul acesta, târgul se va ține în perioada 6-7 septembrie 2014 și cred că de la an la an acesta va crește în popularitate, judecând după mulțimea venită anul trecut din toate colțurile.

Programul târgului din acest an este următorul:

Sâmbătă, 6 septembrie 2014

  • 11.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac – ediţia a X-a; Vizitarea stand-urilor
  • 12.30 Vernisajul expoziţiei – proiecte concurs de arhitectură – Amenajare camping: – Luncile Prigoanei, Şugag; Rimetea; Arhitectură Contemporană în Ţara Moţilor: Pensiune turistică; Locuinţă.
  • 14.00  Seminarii
  • 15.00  Vizită la pensiuni
  • 22.00  Spectacol pentru tineret. Foc de tabără și artificii.

Duminică, 7 septembrie 2014

  • 12:00 Vizită la pensiuni
  • 14.30 Spectacol folcloric

Programul mai cuprinde și demonstraţii mountain bike, lansări de carte, precum și ateliere etnografice.

Targul National de Turism Rural Albac (579)

Odată ajunși în Albac, aveți ce vedea. De la frumuseți naturale și până la adevărate locuri încărcate de istorie. Nu trebuie decât să străbateți câțiva kilometri în aval sau amonte de Arieș și să explorați acest ținut apusean atât de frumos. Eu va recomand:

Targul National de Turism Rural Albac (269)

Nu ratați nici Târgul de Fete de pe Muntele Găina ori alte festivaluri care au loc în cursul anului, precum Festivalul Secerișului ori Fășngii de la Cetea.

Multă lume afirmă că se face prea puțin pentru promovarea țării noastre, însă lucrurile chiar se îndreaptă în această direcție, depinde numai de noi dacă dorim să îmbrățișăm tradițiile și să pornim într-o vacanță prin România…

Targul National de Turism Rural Albac (282)garda2 (124)Targul National de Turism Rural Albac (687)Targul National de Turism Rural Albac (446)Targul National de Turism Rural Albac (709)Targul National de Turism Rural Albac (699)Targul National de Turism Rural Albac (496) Targul National de Turism Rural Albac (491)

Targul National de Turism Rural Albac (537)
Targul National de Turism Rural Albac (469)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 19 November, 2015

    […] – Festivalul AlbaJazz, Festivalul cetăţilor Dacice, Târgul de Fete de pe Muntele Găina şi Târgul de Turism Rural de la Albac, toate mărci înregistrate ale Consiliului Judeţean Alba organizate în acest an prin intermediul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture