Târgul de Turism al Românei, prima ediţie din 2017

Târgul de Turism al Românei a fost organizat în perioada 16-19 februarie 2017, în Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti

Asociaţia Litoral – Delta Dunării a deschis în forţă prima zi de târg la stand prin prezentarea noului film de promovare a staţiunii Mamaia. Pentru prima dată au fost prezente în stand  destinaţiile Vama Veche şi Jurilovca (Destinaţie Europeană de Excepţie din judeţul Tulcea), unde am fost invitaţi să descoperim tradiţiile culinare şi vinurile dobrogene, în acorduri de muzică tradiţională lipovenească şi atmosferă de vacanţă, prin demonstraţiile de la cocktail-barul Vama Veche.

De fiecare dată când ajung la Târgul de Turism al României sunt interesată de noutăţile cu care vin Asociaţiile de promovare turistică a unei regiuni ori consiliile judeţene pentru că îmi doresc să descopăr locuri noi în România, mai puţin cunoscute ori vizitate. Aşa am aflat de Muzeul Timpul Omului din comuna Mânzaleşti, localizat în apropierea Pietrei Albe de la Grunj, comună în care se află şi Tabăra de Sculptură în lemn de la Meledic, dar şi de Muzeul 7 locuri de poveste, ambele în judeţul Buzău, la acesta din urmă fiind invitaţi pentru a cunoaşte 7 locuri din Ţinutul Buzăului care au inspirat de-alungul timpului poveşti cu balauri, căpcăuni, pietre magice şi leacuri nemaivăzute.

Dacă vă programaţi o vizită la aceste muzee, o puteţi face în timpul evenimentului Buzău Fest ce se va ţine în Sărata Monteoru, în perioada 2-4 iunie 2017, staţiune balneoclimaterică situată la aproximativ 20 de km de centrul Buzăului, într-o zona foarte frumoasă, în care eu mi-am petrecut numeroase vacanţe când eram mică.

Celor care iubesc România şi doresc să îşi petreacă vacanţele în ţară le recomad să viziteze de fiecare dată Târgul de Turism deoarece pot culege informaţii valoroase de la oamenii direct implicaţi, şi în acelaşi timp, pot să îşi procure broşuri interesante şi hărţi cu zonele respective, inclusiv hărţi etnografice ale unor judeţe, care se dovedesc utile la drum.

O vizită la Târgul de Turism din februarie s-a lăsat şi cu câteva degustări de vin… Vinurile de Măcin ce provin din viţa de vie poziţionată în zona Cerna şi de pe Dealul Carcaliu, precum şi vinurile moldoveneşti de calitate Château Vartely au făcut deliciul vizitatorilor. Nu am ratat gama Individo, cum a fost Feteasca Regală, un vin fin şi elegant.

Oraşul – staţiune Buziaş, Asociaţia Viţi-Pomicolă Brun-El Silagiu Buziaş şi VINVEST, au  promovat la TTR campania  “Misterul ce învăluie destinaţia turistică Buziaş sub formă gustului al mirosului şi al privirii ochilor!”, acesta fiind primul pre-evenimet organizat în colaborare cu VINVEST – Salonul Internaţional de Vinuri, care va avea loc la Timişoara în perioada 31 martie – 2 aprilie 2017. Şi pentru că am menţionat de VINVEST, alături de vinul producătorilor şi degustările tematice, în cadrul Salonului VINVEST 2017 vor fi prezente şi utilajele de vinificatie, accesoriile necesare pentru obţinerea produsului finit, oferte şi pachete de turism vitivinicol.

Anul acesta mi-am propus să fac un circuit prin România, în care să includ şi Hunedoara, pentru că nu am reuşit să vizitez decât Castelul Corvinilor şi cum judeţul era foarte bine reprezentat la târg, prin Agenţia de Dezvoltare Economico- Socială Hunedoara, mi-am notat nişte obiective interesante pe lângă Cetatea Devei: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Aurului şi Biserica din Densuş.

Citeşte şi Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania și din lume

De la reprezentanţii judeţului Bistriţa Năsăud am aflat de Peştera Tausoare sau Izvorul Tausoarelor, ce ascunde galarii ce se întind pe o lungime de 17.000 de metri, fiind peştera cu cea mai mare lungime a galeriilor din Carpaţii Orientali. Nu ştiam nici de faptul că oraşul Bistriţa are cele mai multe pasaje medievale din Transilvania, în număr de 23, legând arterele principale între ele.

Şi Băile Herculane, dar şi Clujul mi-am propus să îl vizitez în acest an, motiv pentru care am vorbit cu reprezentanţii judeţului pentru câteva recomandări. Cu siguranţă nu voi rata Castelul Banffy.

Citeşte şi Băile Herculane, renașterea unei stațiuni

La Târgul de Turism au fost prezenţi reprezentanţii Tour N’ Cure, specializaţi pe turismul medical în Egipt, oferind oportunitatea de a trata hepatita C pacienţilor din întreaga lume cu un tratament complet ce include cazarea în hoteluri de 5 stele în Cairo şi Sharm El-Sheikh. În timpul unui program ce se întinde pe durata unei săptămâni, pacienţii sunt văzuţi de doctori hepatologi şi fac toate investigaţiile necesare pentru aplicarea celui mai bun tratament. În acelaşi timp, aceştia vizitează şi oraşele respective. La întoarcerea acasă vor urma tratamentul prescris timp de 3-6 luni şi vor face o evaluare pentru a fi confirmată eradicarea virusului.

În Egipt există peste 100 de centre dedicate vindecării hepatitei C, ce includ şi 18 spitale universitare. Programul egiptean de vindecare a hepatitei C a dus la vindecarea a 830.000 de pacienţi în ultimul an. Un astfel de program include zborul internaţional, 7 nopţi de cazare, transfer aeroport şi clinici, analizele şi investigaţiile medicale, medicaţia, monitorizarea pacientului şi tururi de vizitare. Cred că reprezintă o alternativă de tratament pentru cei care au acest virus, iar combinaţia cu factorul de turism nu poate fi decât benefică, pentru ca insuflă optimism şi poftă de viaţă.

Şi chiar dacă nu prea ajung pe la agenţiile de turism, de la J’ Info Tours am aflat că se fac vacanţe prin Caraibe pentru reînoirea jurămintelor, aşa că mai avem un motiv să ne bucurăm de o vacanţă extrem de romantică, pe lângă cele cu tematica lunii de miere.

De la BIBI Touring am reuşit să îmi procur „Enciclopedia Vacanţelor în România”, o publicaţie de peste 600 de pagini cu destinaţii de vacanţă în toate cele opt regiuni turistice ale ţării, varianta în limba engleză – „The Big Book of Romanian Travel”, cu 700 de pagini în care se regăsesc ”1000 de hoteluri, în 100 de staţiuni, pentru 10000 de vacanţe”, asa ca voi avea un ghid util pentru vacanţele in Romania.

Târgul de turism de la Romexpo a atras şi de data această vizitatori, peste 10.000 de persoane trecând pragul târgului, în căutare de reduceri, vacanţe şi oferte cât mai bune, interesul cel mai mare fiind pentru vacanţa de Paşti, şi vacanţa de vară. Totuşi, cei mai mulţi dintre cei care vizitează târgul sunt în căutare de reduceri la vacanţele în străinătate, iar standurile unde reducerile erau semnificative, cu circa 30%, erau cele mai aglomerate.

Ajuns la cea de-a XXXVII-a ediţie, Târgul de Turism al României rămâne, până la urmă, locul ideal de prezentare e ofertelor şi atracţiilor turistice, atât interne, cât şi externe, oferte ce includ turismul cultural, rural, medical sau de business, destinaţiile exotice, croazierele şi turismul de aventură, iar o vizită la târg ne poate aduce în buzunar vacanţe mai ieftine, datorită reducerilor practicate pe perioada târgului.

Sper, însă, la revigorarea acestui târg, atât prin modul de organizare, cât şi de prezentare, care nu ţine pasul cu vremurile în care trăim. Mai mult decât atât, organizarea Târgului de Turism la jumătatea lunii februarie nu mi se pare oportună, mai ales că ediţia din toamnă s-a ţinut în noiembrie, distanţa dintre cele două târguri fiind de doar 3 luni, ca şi când ar fi două târguri de iarnă. Cred că o mai bună cunoaştere a pieţei internaţionale de turism şi a modului de organizare a unor astfel de târguri ar fi de bun augur pentru ca pe viitor Târgul de Turism al României să devină mai atrăgător şi mai dinamic.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture