Străbătând Platoul Bucegilor pe Drumul Babelor

După Transfăgărăşan şi Transalpina, am mai adăugat acum câţiva ani o nouă şosea spectaculoasă: Transbucegi. Cunoscută ca DJ713, aceasta traversează Bucegii, pe drumul dinspre Sinaia spre Târgovişte, făcând legătura dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa.

Lungimea noii şosele aflată la o altitudine de 1925 de m este de 20 km (din care 17 asfaltaţi), pe traseul Sinaia-Cabana Cuibul Dorului-Şaua Dichiului-Cabana Babele, ducându-ne destul de aproape de monumentele naturale Babele şi Sfinxul, la care ajungem pe jos.

Şoseaua care şerpuieşte printre brazii şi platoul acoperit cu iarbă şi muşchi, te invită la visare. Am pătruns deja în Parcul Natural Bucegi, arie naturală protejată, cu o floră bogată şi o faună diversificată.

Noi am urcat pe Drumul Babelor, aşa cum mai este este botezată şoseaua, dinspre Sinaia, iar după ce am trecut de indicatorul “Cabana Cuibul Dorului” am străpuns pădurea deasă de brazi. Acum câţiva ani şoseaua era în lucru la capitolul parapeţi, aşa că am mers pe riscul nostru.

Am lăsat în stânga indicatorul de Cabana Padina şi Lacul Bolboci – un superb lac de baraj natural, pe care l-am zărit din depărtare ceva mai sus şi am alergat pe serpentinele care duc spre Piatra Arsă. Brazii se înălţau maiestuos, oxigenându-ne creierii la maxim.

Drumul lasă frâu liber imaginaţiei, mai ales că pe unele porţiuni părea să nu depăşească 3 metri lăţime şi nu avea parapeţi. Dar, scria “accesul interzis tuturor vehiculelor”, aşa că nu aveam de ce să ne plângem…

Ajunşi sus, pe platoul Bucegilor, aproape de Piatra Arsă, chiar în locul în care se termină şoseaua, am scrutat orizontul cu privirea să vedem Crucea, însă am fost inundaţi de ceaţă. Frigul îşi făcea şi el simţit prezenţa în acele zile de octombrie, dar, ne-am încăpăţânat să admirăm peisajul la 2000 de metri înălţime.

Momentele în care vom vedea case de vacanţă şi complexe turistice nu cred să fie la mare distanţă, mai ales că am văzut un panou publicitar cu “teren de vânzare”. Ce urme vor lăsa asupra zonelor protejate?

Tremurând de frig, ne-am grăbit să beneficiem de căldura maşinii, semn că “civilizaţia” ne face să ne simţitm bine. Pe parcursul drumului de întoarcere, am mai făcut o oprire şi am străbătut zeci de metri prin platou până am zărit lacul Bolboci în depărtare.

Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial pe răul Ialomiţa, aflat la o distanţă de 8 km de Sinaia şi la 10 km de Peştera Ialomiţei, aşa că o drumeţie spre aceste atracţii uimitoare este minunată în zilele însorite. De la lacul Bolboci se fac mai multe trasee la pas sau cu bicicleta.

Chiar şi numai o plimbare de câteva ore pe Transbucegi este revigorantă. O zona încă virgină, care ne dezvăluie o parte din bogăţiile naturale de care dispune. Un loc de meditaţie, mai departe de “lumea dezlănţuită” şi mai aproape de cer….

De reţinut:

  • Drumul Babelor începe în imediata apropiere a staţiunii Sinaia, la circa 130 de kilometri de Bucureşti
  • Deşi o şosea controversată, Transbucegiul rămâne o alternativă mult mai accesibilă decât coada interminabilă de la telecabina din Buşteni pentru a ajunge la Babele
  • Cum se ajunge de la Piatra Arsă la Cabana Babele: marcaj: banda galbenă, durată traseu: 1 oră. De aici se pot admira Babele şi Sfinxul, dar se poate ajunge şi la Crucea Caraimanunele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bucegi
  • Transbucegiul poate fi închis pe perioada anotimpului friguros

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

1 Response

  1. Mirela says:

    Arata foarte bine drumul asta, dar nu am fost niciodata pe acolo, ar fi interesant acum, toamna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture