Știri turism: sinteza lunii octombrie 2020
Agențiile de turism, nemulțumite în privința aplicației pentru granturile de lucru. Noua strategia turistică a Germaniei se axează pe turismul outdoor. Noi localitați au fost declarate stațiuni turistice. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat
- Conform Hotărârii nr. 50 din data de 26.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, din care dacă veniți în România, trebuie să intrați în carantină.
- În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, și ținând cont de potențialul turistic și de resursele naturale și antropice, Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a aprobat atestarea unei localități ca stațiune turistică de interes național (Ocna Șugatag, jud. Maramureș) și a altora 12, dar și a unei zone turistice, ca stațiuni turistice de interes local.
- Conform unui comunicat de presa ANAT, agențiile de turism, în particular, și reprezentanții industriei turistice, în general, sunt nemulțumiți în privința aplicației pentru granturile de lucru și solicită măsuri reparatorii. Pe de altă parte, ANAT propune soluții compensatorii alternative pentru agențiile de turism. Potrivit ANAT, valoarea ajutorului solicitat de către agențiile de turism se situează undeva între 50 și 70 de milioane de euro, adică cel mult la 20% din volumul fondurilor alocate pentru Măsura 2. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) atenționează că în cazul agențiilor de turism, unde există mai multe modalități de evidențiere a cifrei de afaceri, stabilirea unui unic criteriu de calcul pentru acordarea granturilor de lucru devine inechitabilă. Peste 90% dintre agențiile de turism evidențiază cifra de afaceri la valoarea marjei și nu la valoarea totală a rulajului realizat într-un exercițiu financiar. ANAT mai precizează că în cazul agențiilor de turism, ponderea costurilor cu forța de muncă este dublă față de cea din hotelărie și alimentația publică (în medie, depășind 60% din totalul cheltuielilor), ceea ce face ca impactul social al luării sau neluării la timp al oricărei măsuri de sprijin economic, să fie sensibil mai mare. Prin urmare, ANAT dorește să vină în completarea propunerii înaintate de colegii din industria turismului, cu adăugarea unui al doilea criteriu legat fie de contributivitate, fie de accesul la granturile pentru capital de lucru oferite in baza OUG 130/2020. În vederea elaborării unui model de calcul pentru o schemă de ajutor de stat personalizată pentru agențiile de turism, ANAT înaintează propunerea acordării unui sprijin care să reprezinte între 20 și 35% din diferența dintre cifra de afaceri realizată în 2019 și cifra de afaceri realizată în 2020, compusă dintr-un procent fix de 20% și unul variabil.
- Pe 19 Octombrie a avut loc prima conferință de presă a Organizației Germane pentru Turism din acest an, la care a participat Ambasada Republicii Germane la București împreună cu Organizația Germană pentru Turism. La conferința online s-au dezbătut subiecte legate de strategia turistică a Germaniei și de impactul pandemiei asupra călătoriilor românilor în Germania. Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București, împreună cu Cristian Sallai, Director de Marketing în Organizația Germană pentru Turism, au discutat despre efectul pandemiei asupra turismului în Germania, ce a însemnat adaptarea la acest nou tip de turism, care a fost ponderea turism – intern versus turism extern, care au fost naționalitățile care au continuat să călătorească în Germania în această perioadă și despre strategia Germaniei pentru anul viitor, focusul pe natură, parcuri naționale și turism outdoor.
- Pe 8 și 9 octombrie 2020 avut loc o noua editie a Webstock – cel mai longeviv, cel mai mare și cel mai apreciat eveniment de social media din România.
- În timp ce granițele către insule rămân închise pentru transportul aerian comercial și pentru traficul de croazieră în acest moment, Insulele Cayman au anunțat oficial lansarea Programului Global de Concierge pentru Cetățeni (GCCP), o inițiativă turistică concepută pentru nomazii digitali care doresc să profite de flexibilitatea oferită de munca la distanță. Cei care sunt interesați de o asemenea experiență pe termen lung, pot să aplice online pentru un astfel de certificat.