Știri turism: sinteza lunii octombrie 2016

Turismul este un domeniu activ, aproape că nu există zi să nu aibă loc un eveniment sau să nu se anunţe o ştire importantă. Începând cu luna octombrie, am selectat informaţiile şi evenimentele care mi s-au părut de interes, încercând ca, din această lună, să le prezint în timp real. Sper să fie o rubrică utilă şi binevenită 🙂 .

 • Asociaţia Litoral – Delta Dunării: Datorită Strategiei de promovare şi a calendarului de evenimente lansat pentru sezonul estival 2016, staţiunea Mamaia ocupă şi anul acesta primul loc, între staţiunile de pe litoral, fiind cea mai aleasă destinaţie de vacanţă pentru turişti, urmată de Venus, Jupiter şi Eforie Nord. Cel mai ridicat grad de ocupare al hotelurilor de pe litoral s-a înregistrat în lunile iulie şi august, turiştii petrecând, în medie, cinci zile pe litoral, o mare parte dintre ei optând pentru pachetele all inclusive, oferite, vara aceasta, de un număr de 23 de hoteluri. Creşterea vânzărilor pe litoral pentru sezonul estival 2016, în comparaţie cu 2015, este de 15%. Revelaţia sezonului 2016 este Delta Dunării, care a înregistrat o creştere de peste 25% faţă de anul precedent, turiştii alegând să petreacă aici, în medie, trei zile de vacanţă. Cele două zone din România care au introdus Taxa de Promovare în turism ( Mamaia şi Oradea-Bihor) ocupă primele locuri în Top 3 destinaţii româneşti.
 • ANT: Delta Dunării, Mamaia şi Băile Felix au fost zonele cele mai căutate de turişti în sezonul 2016, cu un grad de ocupare de aproape 100% pentru mai multe săptămâni şi pentru un număr de cel puţin trei zile de vacanţă. Per total, vânzările pentru destinaţii româneşti prin agenţiile de turism au fost mai mari, în medie, cu 15% faţă de vara trecută, datorită investiţiilor realizate în ultimii ani în structurile de cazare, zone de divertisment şi relaxare, dar şi conjuncturii internaţionale, care a determinat un număr mai mare de români să îşi petreacă vacanţa în ţara lor.
 • Cu ocazia aniversării a trei ani de la lansare, Wizz Tours, platforma de pachete de călătorii ce oferă bilete de avion + hotel, a anunţat că această companie a transportat 70.000 de pasageri în ultimele 12 luni.
 • Aeroportul Cluj a devenit membru al Asociatiei Litoral – Delta Dunarii. Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj, şi-a exprimat dorinţa de a introduce zboruri din Constanţa către destinaţii din România.
 • ANT: 1384 de agenţii de turism rămân fără licenţă de funcţionare. Motivele retragerii licenţei au fost în marea majoritate solicitări din oficiu şi cereri de radiere, apoi nerespectarea legislaţiei în vigoare ori funcţionarea fără poliţă valabilă de asigurare. Citiţi aici de ce şi cum s-a rezolvat.
 • A avut loc Forumul Naţional de Turism Ecvestru, organizat de Info TravelRomania împreună cu Equestrian Adventures la Hotel Ibis Gara de Nord, ce a reprezentat o premieră pentru România, aducând în prim plan această formă de turism, mai puţin promovată şi, poate, mai puţin cunoscută. Cum şi unde putem practica echitaţia în vacanţă vedem in articolul dedicat.
 • Trei chartere cu destinaţia Madeira, lansate de Cocktail Holidays, sunt disponibile celor care vor să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în Portugalia. Pachetele lansate în luna octombrie, care pornesc de la 716 euro/persoană, au fost rezervate deja în proporţie de o treime.
  Portugalia este în topul preferinţelor turiştilor în 2016, din datele Cocktail Holidays, care a vândut pentru sezonul estival, în premieră, pachete pentru Algarve, şi are în oferta şi circuite prin Portugalia, şi city break-uri la Lisabona.
 • În perioada 16-19 octombrie 2016, Asociaţia Litoral – Delta Dunării, Turkish Airlines şi TURSAB (patronatul agenţiilor de turism din Turcia) a organizat o vizită de documentare pentru un grup de 10 agenţi de turism din Turcia. Scopul acestei vizite de documentare a fost promovarea staţiunii Mamaia şi a Satului de Vacanţă, a oraşului Constanţa şi a zborurilor operate de Turkish Airlines, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, Constanţa. Organizarea de infotripuri în scopul promovării Staţiunii Mamaia şi a Satului de Vacanţă face parte din strategia Asociaţiei Litoral – Delta Dunării de a creşte numărul de turişti în staţiune şi în oraşul Constanţa, atât în sezonul estival, dar mai ales în extra sezon. Agentii de turism şi turoperatorii turci au vizitat obiective turistice, atractii şi hoteluri din Mamaia, Constanţa, Eforie, Năvodari, Tulcea şi Delta Dunării.
 • Cererea pentru vacanțele oferite de companii angajaților și partenerilor de afaceri a crescut cu o treime în 2016, față de anul trecut, ca destinații fiind preferate insulele din zona Caraibe, Asia, Australia, la un buget mai mare cu 15-20% faţă de 2015. În acelaşi timp, cele mai multe călătorii de afaceri au fost efectuate în 2016 în Europa de Vest şi America, iar destinaţia China înregistrează o creştere de 30% faţă de anul trecut, declară Paralela 45.
 • City break-urile în marile oraşe europene sunt tot mai căutate în această toamnă, potrivit Paravion, cea mai mare agenţie de turism online din România. Datele companiei arată că românii alocă pentru vacanţele de weekend un buget mediu de 250 de euro de persoană, numărul pachetelor vândute la nivel local fiind în creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte destinaţiile preferate toamna această, Praga, Roma, Milano, Amsterdam şi Paris au atras cei mai mulţi români amatori de city break-uri.
 • Duminică, 23 octombrie a fost Ziua Recoltei La Conac (București), sărbătorită cu bucate tradiționale românești și multă voie bună, eveniment organizat de Residence Hotels La Conac Residence, o locație perfectă pentru evenimente.
 • Asociația Națională a Agențiilor de Turism respinge modificările propuse de Ministerul Transporturilor în cazul legislației referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora, pe care le consideră aberante, întrucât cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendințelor europene de liberalizare a pieței, cât și agendei actualului Guvern de debirocratizare a aparatului public.
 • Asociaţia Litoral – Delta Dunării cu sprijinul membrilor săi, Primăria Cernavodă şi Primăria Murfatlar, a organizat o vizită de documentare pentru agenţii de turism şi reprezentanţii mass-media, pentru promovarea acestor destinaţii, care deţin atracţii unice în lume.
 • Hotelurile din România funcționează doar cu 70% din necesarul de personal. Industria românească a turismului trece printr-o lipsă acută de forță de muncă, hotelurile funcționând doar cu 70% din necesarul de personal, pe fondul unei legislații a muncii învechite și sindicalizate, potrivit unei analize a CSTHR (Comitetul Sectorial Turism, Hoteluri și Restaurante) – instituție publică de dialog social, unde Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) deține președinția.
 • eTravel Conference 2016, cel mai mare eveniment naţional de afaceri şi promovare online dedicat industriei de turism din România, a avut loc pe data de 26 octombrie la Hotel Ramada Bucharest Parc. Evenimentul a avut 3 paneluri: Noi tendințe în industria turismului online, Provocările și oportunitățile domeniului în România și două seminarii: Marketing Masterclass for HotelsMarketing Masterclass for Travel Agencies. Anna Rufo de la Tripadvisor dezvăluie că interesul arătat în căutările de pe Tripadvisor pentru România a crescut cu 48% în primele 9 luni ale lui 2016, faţă de anul 2015. S-a discutat şi despre problema terorismului, ce creează sentimentul de insecuritate printre turişti. De asemenea, despre lipsa promovării României, care dispune de un buget mult prea mic, comparativ cu bugetul unei singure  agenţii de turism mari. Ne-a fost prezentată şi povestea de succes a Hadar Chalet, situată într-un cadru natural de invidiat, punându-se accentul pe provocări şi strategii de promovare. Aici vedeţi nominalizaţii şi câştigătorii eTravel Awards 2016.
 • Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, peste trei milioane de români au ales să se mute și să lucreze în străinătate, România devenind a patra țară din UE, după numărul de emigranți. Românii de peste hotare pot trimite bani acasă în doar 30 de minute. Cu TransferGo, românii pot face transferuri internaționale de bani online rapid, în condiții de siguranță și la costuri reduse.
 • Asociaţia de Cultură şi Promovare a Vinului VINVEST a organizat în perioada 28 – 30 octombrie, cea de-a 6-a ediţie a Salonului VINTEST Bucureşti, continuând campania ”IUBESC VINUL ROMÂNESC”. Detalii aici.
 • La finele lunii, Paralela 45 a lansat charterele verii 2017. În anul următor vor fi 45 plecări săptămânale din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi spre 26 de destinaţii. Agenţia de turism oferă peste 100 de circuite pe toate continentele. De asemenea, s-au lansat pachetele early booking cu mari reduceri, până la 50%, care se desfăşoară din noiembrie până la finalul lunii martie. Pachetele pentru litoralul românesc au reduceri de până la 35%.

Nota bene:

Toate informaţiile sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus sunt cele la care am participat şi/ori am fost partener media.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

 1. 12 November, 2016

  […] Citeşte şi Știri turism: sinteza lunii octombrie 2016 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture