Știri turism: sinteza lunii noiembrie 2017

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România,16 noiembrie. Târgul de Turism al României îşi deschide porțile. Sinaia – cea mai bună stațiune de schi din România în 2017.

  1. Sinaia a câștigat, în cadrul galei World Ski Awards, trofeul și statutul de cea mai bună stațiune de schi din România în 2017, potrivit unui comunicat emis de Primăria Sinaia. World Ski Awards premiază și promovează excelența în turismul de iarnă, a V-a ediție a evenimentului având loc în perioada 17-19 noiembrie 2017 la Kitzbühel (Austria).
  2. La Târgul de Turism al României au participat peste 230 de agenții și touroperatori. ”Pentru mini-vacanţa de 1 decembrie gradul de ocupare al unităţilor pe Valea Prahovei a ajuns la peste 90%. Pentru perioada de Crăciun şi Revelion turiştii au rezervat aproape toate locurile disponibile. În Sinaia, Buşteni şi Azuga, pentru Crăciun 70% din locurile disponibile sunt rezervate, în timp ce pentru Revelion în aceleaşi staţiuni mai mult de 95% din locuri sunt deja ocupate. Şi zonele Breaza şi Campina au urcat în topul preferinţelor turiştilor, pentru minivacanţa de 1 decembrie având deja un grad de ocupare de 60%. Pentru Crăciun în Campina gradul de ocupare se ridică la 60% iar la Breaza 50%, în timp ce pentru Revelion ambele au un grad de ocupare de peste 65%. Pentru minivacanţa de 1 decembrie turiştii vor plăti în medie pentru un pachet de 4 nopţi la un hotel de 4 stele 640 lei/persoană (cu mic dejun, cină festivă, open bar şi program artistic inclus), sau 472 lei/persoană la o vilă de 3stele (cu mic dejun şi cina barbeque la foc de tabără inclus). Pentru perioada de Crăciun, un pachet de 4 nopţi la un hotel de 4 stele care include cină festivă de Crăciun vă costa aprox 1800 de lei/persoană, în timp ce la 3 stele turiştii vor achita 1300 lei/persoană pentru același tip de pachet. Pentru Revelion pachetele includ cină festivă în noaptea dintre ani, şi vor costa la un hotel de 4 stele peste 3000 lei/persoană în timp ce la 3 stele peste 2000 de lei/persoană, iar la o vilă de 3 stele – 1200 lei/persoană” (conform APDT Prahova).

  3. La data de 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, iar la cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial (2010), s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Zi a Patrimoniului Mondial. Prin Legea nr. 160/2013, a fost instituită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Prin declararea la nivel național a Zilei Patrimoniului Mondial, se promovează obiectivele culturale – elemente de patrimoniu mondial, nu numai pentru o cunoaștere a acestora, dar, mai ales, pentru a ști locul pe care îl ocupă cultura română pe scara valorilor culturale internaționale. Iata care sunt obiectivele din România incluse în patrimoniul mondial Unesco.
  4. Târgul de Turism al României, ediţia de toamnă din acest an, îşi deschide portile în perioada 16-19 noiembrie 2017, cu aceeaşi intenţie de a prezenta cele mai interesante oferte şi atracţii turistice, atât din România, cât şi din străinătate, incluzând: turismul cultural, rural sau de business, turismul de tratament, destinaţiile exotice, croazierele şi turismul de aventură. In prima zi a targului, joi 16 noiembrie 2017, in pavilionul C2, la standul 11, ora 15.30, va avea loc o prezentare gastronomica a Destinatiei EDEN Scheii Brasovului. Despre destinatiile EDEN ale Romaniei, va invit sa cititi aici.  Ministerul Turismului a desemnat Destinațiile Europene de Excelență ale României din 2017, în cadrul concursului EDEN. Tema ediției a fost turismul cultural tangibil, iar destinațiile câștigătoare au fost: locul I Municipiul Suceava, locul IIȚara Chioarului, locul III Sighetu Marmației, locul IV Colinele Transilvaniei și locul V Scheii Brașovului și Brașovechi. Cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei turismului este cu atât mai important cu cât 2017 este Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare. DealtfelMinisterul Turismului a organizat în perioada 1-2 noiembrie 2017 la Rășinari, în județul Sibiu, Întrunirea destinațiilor EDEN din România, alături de Primăria Rășinari și Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari, un eveniment la care au participat reprezentanți ai destinațiilor selectate în anii anteriori precum Mărginimea Sibiului, Municipiul Alba Iulia, Ținutul Buzăului, Colinele Transilvaniei, dar și reprezentanți ai destinațiilor selectate în 2017, ca Șcheii Brasovului și Brașovechi și Municipiul Suceava. În cadrul întrunirii a fost prezentă și doamna Helga Bauer, vicepreședinte al Asociației EDEN, asociație care reprezintă destinații EDEN din diferite țări europene. Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, invită membrii ANAT interesați la seminarul „Stațiunile balneare – cum se dezvoltă, cine investește, cine le promovează”, vineri, 17 noiembrie 2017, orele 11.00-14.30, sala Bălcescu, Romexpo.

  5. În perioada 6-8 noiembrie, s-a desfăşurat, la Londra, World Travel Market, cel mai mare târg internațional de turism din lume. Ministerul Turismului a promovat România la această a 37-a ediție a World Travel Market din Londra. Anul acesta, România a adus în atenția profesioniștilor atât destinația turistică Alba Iulia, cât și circuitele culturale, turismul în natură și cel rural, pachetele de tip city break, turismul activ şi cel de aventură, turismul balnear și cel de tip wellness. Tema standului, cu o suprafață de 238 de mp, a subliniat într-o manieră stilizată împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Acesul în cadrul standul-ului s-a făcut printr-o replică a porții III de la Cetatea Alba Carolina. La stand au fost prezenți 50 de expozanți, reprezentanți ai unor touroperatori, organizații de management a destinației, Consilii Județene, hoteluri și companii aeriene.
  6. ”IUBESC VINUL ROMÂNESC” revine in decembrie. Dacă iubim cu adevărat vinul românesc, suntem așteptați la cea de-a VII-a ediție a Salonului VINTEST – ”VIN DE CRĂCIUNVinul – Arta si design-ul sticlei și al etichetei, arhitectura cramei”. Sute de sortimente deosebite de vin, de spumante și frizante, de distilate în sticle mai mult sau mai puțin clasice, cu etichete semnate de pictori, graficieni consacrați vor fi expuse, degustate la Sala Expozițională a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu ” din București, în perioada 15-17 decembrie 2017. Cei dornici să deguste și să cumpere vin pentru Sfânta Masă de Crăciun, o pot face de vineri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 la ”IUBESC VINUL ROMÂNESC – VIN DE CRĂCIUN”. Un bilet de intrare costă 20 lei, pentru care fiecare vizitator primește câte un pahar de vin suvenir pentru multiple degustări în cadrul salonului.
  7. A fost anuntat Forumul de Incoming, editia a V-a, care va avea loc la Hotel Ramada Plaza, Bucuresti, in data de 13 decembrie 2017. Evenimentul este organizat de InfoTravelRomania.ro, iar Povestidecalatorie.ro este unul dintre partenerii media la acest forum. Așa cum am menționat și în primul articol dedicat acestui forum, incomingul se referă la turismul receptor, care reprezintă, de fapt, un export pentru ca ne vin turiștii străini în țară și acest lucru are două componente majore: ne vin bani și turiștii ne vor promova la întoarcerea în țara lor. Agențiile de turism care doresc să facă incoming au specificat acest lucru în obiectul lor de activitate, deși nu toate practică această formă de turism. Mai mult decât atât, nici nu promovează România pentru români și acest lucru l-am dezbătut pe larg în articolul Cum promoveaza agențiile de turism România.

Pe măsură ce se anunţă evenimente, articolul va fi actualizat.

Nota bene:

Toate informaţiile (plus o parte din fotografii) sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus pot fi cele la care am participat/voi participa şi/ori sunt partener media.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture