Știri turism: sinteza lunii mai 2017

Revino – Descoperă Vinurile din România, revine cu a doua ediţie. Experience Bucharest anunță organizarea conferinței ”How to promote the capital of Romania”. Începe Festivalul Luna Bucureștilor
 1. Greva generală a controlorilor de trafic ai Romatsa, anunţată pentru ziua de marţi, 30 mai, provoacă pierderi agenţiilor de turism, care vor trebui să găsească soluţii pentru reprogramarea sau compensarea călătoriilor şi vacanţelor turiştilor, clienţi de business şi leisure, care au fost programate pentru Rusalii, conform unui comunicat ANAT. Pe 30 mai 2017 sunt programate plecările în multe vacanţe individuale/de grup, pe zboruri de linie sau charter, precum şi călătorii de business spre marile oraşe ale Europei, în total peste 150 de decolări numai de pe Aeroportul International Henri Coandă. Şi tot atâtea aterizări, la Bucureşti, ale cetăţenilor români sau străini.
 2. ANTREC România și revista “Vacanţe la ţară organizează “Sărbătoarea Margaretelor” Gala decernării premiilor Margareta de Aur pentru activitatea din anul 2016 (pentru serviciile din sectorul turismului rural românesc, cât şi pentru cei implicaţi în fenomenul turistic general). Evenimentul are loc în data de 20 Mai 2017, începând cu ora 13.00, în incinta Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – Scena Dumitra. În *Gospodăria Moişeni* suntem aşteptaţi cu degustări de produse gastronomice, demonstraţii de meşteşuguri şi cu materiale de promovare ale pensiunilor ANTREC.Voia bună şi dansul vor fi asigurate de prezenţa *Ansamblurilor din Vinţu de Jos*, judeţul Alba şi *Peştişani*, judeţul Gorj promovând folclorul din zona Apusenilor şi a Olteniei. Programul va continua cu prezentarea filmului “*Experienţe de vacanţă la Domeniile Mar’tinutzi,* *Vinţu de Jos, judeţul Alba*”. Manifestarea “Sărbătoarea Margaretelor” face parte dintr-un program amplu al Muzeului Satului “Dimitrie Gusti” care sărbătoreşte 81 ani de activitate, în perioada 17-21 Mai 2017.

 3. Ryanair a anunțat că noul său serviciu Oradea – Memmingen, operat cu o frecvență de 2 zboruri săptămânale, se va lansa în septembrie datorită cererii puternice din partea clienților români și reprezintă o extindere a Calendarului Iarna 2017 Oradea. Ryanair a sărbătorit noua sa rută Oradea – Memmingen prin scoaterea la vânzare a locurilor începând de la doar 19.99€ pentru călători în septembrie și octombrie.Locurile la tarif promoțional, sunt disponibile pentru rezervări pe Ryanair.com/ro până la miezul nopții, Joi, 18 mai.

 4. Asociația ArtTourRomânia organizează la finalul acestei primăveri cea maia mplă activitate de remarcare a traseelor montane din țară, lansând un proiect ambițios: “ReMarking Romania”. Amănunte aici
 5. Ministerul Turismului va participa în perioada 10-12 mai 2017 la prima ediție a Târgul Internațional de Turism ITB Shanghai.Târgul este exclusiv de business, adresându-se doar celor din industria de turism. România va fi prezentă la ITB Shanghai cu un stand de 18 m2, in cadrul pavilionului Uniunii Europene.
 6. În fiecare primăvară, din 9 mai până pe 9 iunie, Fundaţia Calea Victoriei şi Cercul Militar Naţional ne oferă evenimente culturale diverse în cadrul Festivalului LUNA BUCUREȘTILOR, organizat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta.  În data de 10 mai, miercuri, 19.00 va avea loc o Conferinţă cu istoricul Georgeta Filitti: Personalităţi culturale din Bucureştiul interbelic, la Palatul Cercului Militar Naţional, Sala de Marmură. Intrarea este liberă.
 7.  TopHotel Tourism & Leisure Investment Conference, cel mai important eveniment dedicat industriei hoteliere, a turismului și a ospitalității din România va avea loc în perioada 25-26 mai 2017 la Hotel JW Marriott. Evenimentul reunește specialiști din domeniu, reprezentanți ai autorităților locale și manageri ai celor mai mari branduri hoteliere internaționale prezente pe piață românească. În seară primei zile, va avea loc TopHotel Awards cel mai important eveniment care premiază excelența și performanța din industria de turism și a ospitalității din România. Cei care doresc să voteze, o pot face accesând acest link. La secțiunea Hotelul anului – categoria 4 stele pentru turism de agrement, este nominalizat și Hotelul Iaki, pe care va recomand să îl votați!
 8. Experience Bucharest, cel mai mare proiect de promovare turistică a Bucureștiului, anunță organizarea conferinței ”How to promote the capital of Romania”, un eveniment dedicat celor mai bune practici de marketing online internațional în turism, la care vor participa peste 100 de invitați speciali, bloggeri, vloggeri, instagrameri, jurnaliști de travel, persoane publice pasionate de călătorii, a căror activitate este urmarită de un număr de peste 10 milioane de persoane din întreaga lume. Experience Bucharest (www.experience-bucharest.com) se va desfăsura în perioada 12-16 Mai 2017 în București. Conferința este programată pentru vineri, 12 mai 2017, între orele 10.00-15.00, la Hotel Radisson Blu din București (Calea Victoriei, nr. 63-81), iar inregistrarea participantilor se poate face accesand linkul https://travelmassive.com/events/2017/05/how-promote-capital-romania in limita a 250 de inscrieri. Conferinta se adresează creatorilor de conținut de travel, jurnaliștilor de travel, specialiștilor în social media, precum și a celor din agenții de branding și creație, profesioniștilor din turism, dar și persoanelor pasionate de călătorii.
 9. Revino – Descoperă Vinurile din România, un eveniment dedicat promovării vinurilor şi turismului viticol din România aflat la a doua ediţie, are loc în perioada 6-8 mai 2017 în Bucureşti. Iubitorii de vinuri şi persoanele interesate să le descopere vor putea degusta peste 200 vinuri premium de la cei 32 de expozanţi, crame naţionale şi internaţionale. Mai mult, ziua de 8 mai este dedicată în exclusivitate sectoarelor HoReCa şi turism. “Prima ediţie a târgului de vinuri Revino – Descoperă Vinurile din România a avut loc anul trecut şi s-a dovedit un real succes pentru crame şi vizitatori.” spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro. “Anul acesta numărul expozanţilor a crescut semnificativ, la fel cum ne aşteptăm să crească şi numărul iubitorilor de vinuri care vor fi prezenţi. Am observat în ultima vreme un interes din ce în ce mai mare acordat de bucureşteni şi nu numai vinurilor pe care le beau în anumite momente şi locurilor pe care le vizitează în weekend sau în zilele libere.”
 10. Staţiunile Mamaia şi Vama Veche, Valea Prahovei şi Băile Felix au atras cei mai mulţi turişti pentru vacanţa de 1 Mai, care au cumpărat de la agenţiile de turism pachete de două nopţi cuprinse între 135 de lei şi 800 de lei de persoană, în funcţie de hotelul ales. Datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) arată că pe litoral, unde 70-80% din hoteluri au fost deschise de 1 Mai, gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia şi Vama Veche, urmate la mare distanţă de Neptun şi Mangalia, pachetele de vacanţă fiind cumpărate într-o proporţie covârşitoare încă din momentul lansării. Vânzările pentru vacanţa de 1 Mai au fost mai mari cu 12% faţă de anul trecut. 42% dintre turiştii care au ales România pentru vacanţa de 1 Mai au cumpărat pachete pentru litoralul românesc. Per ansalmblu, prin agenţiile de turism şi individual, litoralul a atras peste 40.000 de persoane cu această ocazie. Pe segmentul balneo, staţiunea Băile Felix a înregistrat cei mai mulţi turişti, urmată de Călimăneşti-Căciulata şi de Sovata, iar pe Valea Prahovei gradul de ocupare a fost de 75-80%, turiştii preferând staţiunile Sinaia şi Buşteni. Peste 10.000 de turişti au ales staţiunile bulgăreşti, cele balneare din Ungaria sau capitalele europene, pentru vacanţe de trei-patru zile, cu o valoare cuprinsă între 120 şi 500 de euro/persoană, şi Antalya, Dubai sau Sharm El Sheikh, pentru o săptămână, începând de la 490 de euro/persoană.

Pe măsură ce se anunţă evenimente, articolul va fi actualizat.

Nota bene:

Toate informaţiile (plus o parte din fotografii) sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus pot fi cele la care am participat/voi participa şi/ori sunt partener media.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

 1. Ovidiu says:

  Probabil ca Ryanair a sărbătorit astăzi modificarea orarului de zbor de pe Oradea, dar noi nu am văzut niciun bilet de vânzare pentru septembrie și octombrie. Chiar vroiam sa-mi cumpăr astăzi doua bilete de avion pentru Oktoberfest 😀

  • Poate s-au terminat? In general, astfel de promotii se termina rapid, iar in alte situatii un comunicat poate fi dat mai repede decat momentul in care se pun in vanzare. S-a intamplat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture