Știri turism: sinteza lunii iunie 2018
S-a reluat linia turistică Bucharest City Tour. FORO se reunește la București. FlixBus lansează în iunie noi curse zilnice către litoralul bulgăresc. Eforie Aqua Park, își redeschide porțile pentru acest sezon pe 23 iunie. Încă un faliment: agenţia Terra Tourism
-
-
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunțat finalizarea procedurii de modificare a H.G. 24/2017, privind funcționarea Ministerului Turismului, care prevede inclusiv reînființarea birourilor de promovare externă ale României. Noul proiect de act normativ prevede înființarea a 20 de reprezentanțe externe în cele mai importante piețe pentru turismul românesc. Fiecare birou extern va avea câte doi angajați, atașați în turism. Proiectul prevede un număr de 40 de atașați în turism care vor lucra în străinătate.
- In perioada 25 iunie – 5 iulie 2018, are loc cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, în Bahrain, Manama. Comisia se întâlnește o data pe an și este formata din 21 de state partenere. În timpul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial, Comitetul examinează starea de conservare a siturilor Patrimoniului Mondial, inscripționează noi situri pe Lista Patrimoniului Mondial și participă la alte chestiuni implicate în implementarea Convenției Patrimoniului Mondial. Printre candidaturile avute în vedere anul acesta se numără oaza Al-Ahsa din Arabia Saudită, din Belgia şi Franţa, terenurile de vânătoare inuite Aasivissuit-Nipisat din Danemarca, dar şi peisajul minier Roşia Montană. Lista completa aici.
-
Judeţul Alba a fost invitat de onoare şi reprezentant unic al României la Serbările Consulare de la Lyon (în Franţa), in perioada 22-24 iunie 2018, eveniment la care au participat peste 45 de consulate din întreaga lume într-o prezentare a culturii, tradiţiilor şi atracţiilor turistice.
-
Încă un faliment în turism. Agenţia Terra Tourism şi-a anunţat partenerii şi clienţii pe 22.06.2018 că nu-şi mai poate onora obligaţiile faţă de aceştia şi le-a recomandat să se adreseze asiguratorului City Insurance. “Cu părere de rău vă anunţăm ca Terra Tourism este, începând de astăzi, 22.06.2018, în imposibilitatea de a mai onora angajamentele asumate. În consecinţă, vom declanşa procedura de insolvenţă. Pentru recuperarea sumelor datorate de către Terra Tourism vă rugăm să vă adresaţi asiguratorului societăţii (poliţa de insolvabilitate seria BN, Nr 000000764 încheiată la City Insurance SA ) şi să faceţi demersurile necesare pentru recuperarea sumelor. Regretăm întreaga situaţie precum şi neplăcerile cauzate. Echipa Terra Tourism”, este mesajul primit de către clienţi şi parteneri (sursa Digi24.ro).
- Organizația Mondială a Turismului, Ministerul Energiei, Turismului și Agenda Digitală a Spaniei și Principatul Asturias organizează a doua Conferință mondială UNWTO privind destinațiile inteligente (smart), care va avea loc la Oviedo (Asturias, Spania) în perioada 25-27 Iunie 2018. Amănunte aici.
- Eforie Aqua Park, primul parc acvatic din sudul litoralului românesc, își redeschide portile pentru acest sezon, sâmbătă, 23 iunie. Eforie Aqua Park este situat chiar între Plaja Belona din Eforie Nord, Hotelul Europa şi Lacul Belona.
- Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I 2018 a fost de 480,3 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1130,1 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul I 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (63,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 63,1% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (36,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (63,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități, se precizează într-un comunicat al Institutului National de Statistica. Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 52,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 30,8% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (82,2% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,7%, urmate de autocare şi autobuze cu 3,7%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.)1,4%.
-
În fiecare an peste 40% din turiştii care vin în Prahova aleg să petreacă vacanţele în perioada iunie-septembrie. În acest moment locuri de cazare se mai găsesc, gradele de ocupare variind între 70-75% pentru Azuga şi Buşteni, peste 80% pentru Sinaia şi peste 70% pentru Breaza şi Câmpina. Preţurile pentru cazare variază de la 250 de lei/ noapte pentru 2 adulţi şi un copil într-o vilă de 3 stele, la 400 de lei/ noapte pentru 2 adulţi şi un copil la un hotel de 4 stele şi pot depăşi 600 de lei /noapte pentru 2 adulţi şi un copil la un hotel de 5 stele, conform unui comunicat APDTP. Special pentru juniori, se pot găsi în Câmpina o serie de ateliere de creaţie dedicate copiilor organizate în cadrul Casei de Cultură din Câmpina, în timp ce parcurile de distracţie din judeţ (Fun Park Kalinderu, Parcul Cumpătu, Escapade Adventure Park etc) se pregătesc de vacanţa copiilor şi începând cu data de 18 iunie vor avea deschis în fiecare zi.
- Peste 1 milion de vouchere de vacanță au fost emise pe hârtie și pe suport electronic între ianuarie și aprilie 2018, cu o valoare de 12,5 milioane de euro, suma fiind de trei ori mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut și de aproape nouă ori mai mare față de primele patru luni din 2016, conform informațiilor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
- FlixBus lansează începând cu 14 iunie, noi curse directe din București, Ploiești și Brașov către litoralul bulgăresc. Varna, Obzor, Burgas și Sunny Beach vor putea fi vizitate cu ajutorul autocarelor verzi FlixBus șapte zile pe săptămână. Prețurile sunt de 9,99 euro/persoana pentru luna iunie.
- FORO 2018 va reuni pe 8 iunie, la Athénée Palace Hilton Bucharest Hotel, lideri și investitori din industria ospitalității, manageri și proprietari ai principalelor hoteluri de 4* și 5* și restaurante din România, chefi, specialiști și speakeri internaționali, arhitecți și designeri de interior, companii cu soluții.
- In data de 6 iunie 20018, începând cu ora 11.00 la Muzeul Satului din București – Casa Săsească, va avea loc Conferința de presă ce precede cel mai important festival dedicat culturii săsești din Romania, Săptămâna Haferland.
- În acest an, Muzeul Bucovinei și-a depus candidatura pentru premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA), categoria premiul DASA. În perioada 4 – 6 iunie a.c., un reprezentat al juriului EMA, dr. Karl Borromäus Murr, membru al conducerii EMA, Director al Muzeului de Stat al Industriei și Textilelor, din Augsburg Germania, a fost într-o vizită oficială la Muzeul Bucovinei. În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a devenit candidat confirmat pentru Premiile EMA. Anunțarea câștigătorilor va avea loc în luna septembrie a.c., la Aarhus – Danemarca, la întâlnirea EMA, unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe (sursa www.svnews.ro).
- RATB a reluat de la 1 iunie 2018, serviciul liniei turistice Bucharest City Tour (tip Hop-On-Hop-Off) cu patru autobuze double-decker. Autobuzele vor circula zilnic, la intervale de 20-25 de minute, pe traseul cuprins între Piața Presei şi Piața Unirii. Autobuzele vor fi la dispoziţia turiştilor între orele 10:00 – 21:00. Acest serviciu va funcționa până la 15 octombrie 2018. Traseul este următorul: Piața Presei, Arcul de Triumf, Șoseaua Kiseleff, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Palatul CEC, Palatul Parlamentului, cu revenire prin Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Muzeul Satului, Piața Presei. Cardul de călătorie poate fi procurat direct din autobuz, la preţul de 25 lei. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani, preţul acestuia este 10 lei (pentru cei cu vârsta de până la 7 ani, transportul este gratuit). Cardul este valabil 24 de ore de la prima validare.
Pe măsură ce se anunţă evenimente, articolul va fi actualizat.
Nota bene:
Toate informaţiile (plus o parte din fotografii) sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus pot fi cele la care am participat/voi participa şi/ori sunt partener media.