Staţiunea turistică Albac ne aşteaptă la cel mai important târg de turism rural din România!

Târgul Naţional de Turism Rural Albac – cel mai important târg de turism rural din România

Nu ştiu câţi dintre voi aţi auzit de Albac, o localitate pitorească aflată în inima Munţilor Apuseni, ce găzduieşte an de an unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai important din ţară. Târgul Naţional de Turism Rural Albac, ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie, va reuni, în perioada 3 – 4 septembrie 2016, cererea şi oferta din turismul rural, dar îşi propune în acelaşi timp să promoveze şi gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic.

DSC_0598

Dumnezeu ne-a hărăzit să trăim într-o zonă minunată şi binecuvântată, un adevărat colţ de rai. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac şi-a propus încă de la prima ediţie să promoveze în ţară şi străinătate Valea Arieşului, tradiţiile şi obiceiurile moţeşti, mâncărurile noastre gustoase şi delicioase. La cea de-a XII-a ediţie considerăm că târgul şi-a atins scopul deoarece numărul de turişti a crescut în Munţii Apuseni, iar turismul a devenit o alternativă economică viabilă pentru oamenii de pe aceste meleaguri moţeşti. Ca de fiecare dată invitaţia noastră este să vizitaţi Valea Arieşului unde veţi avea parte de locuri minunate şi oameni ospitalieri, a declarat primarul comunei Albac Tiberiu Todea.

Iată şi programul Târgului Naţional de Turism Rural

Ediţia din 2016 a Târgului Naţional de Turism Rural va debuta, sâmbătă, la ora 10,00 cu o slujbă TE DEUM, urmată de un recital al Fanfarei „Augustin Bena”, iar la ora 10,30 târgul va fi deschis oficial. La ora 11,00 participanţii vor fi invitaţi la vernisajul expoziţiilor din cadrul târgului: expoziţia agenţiilor de turism, expoziţia meşterilor populari şi o expoziţie de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb. Seara, începând cu ora 20,00, este programat un spectacol folcloric în care vor evolua Grupul de tulnicărese ,,Moaţele” – Casa de Cultură ,,Avram Iancu” din Câmpeni, Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, Ansamblul Folcloric ,,Doina Moţului” al Casei de Cultură ,,Avram Iancu”  Câmpeni şi Ansamblul Folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni. Programul va continua cu un recital de muzică uşoară susţinut de clasa de canto a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Prima zi a târgului se va încheia târziu în noapte cu focuri de artificii şi cu o petrecere tradiţională în jurul unui imens foc de tabără, atmosfera fiind întreţinută de trupele Re Born și Millenium C.

Ziua de duminică este dedicată gastronomiei, meşteşugurilor tradiţionale şi folclorului, iar organizatorii au pregătit un concurs gastronomic, demonstraţii de măiestrie meşteşugărească în arta lemnului, o paradă a portului popular autentic şi un spectacol de folclor. Manifestările vor debuta în jurul orei 11,00 cu un concurs gastronomic în cadrul căruia mai multe echipe vor fi provocate să gătească în aer liber mâncare tradiţională la ceaun. În paralel meşterii iscusiţi veniţi din întreaga ţară sunt provocaţi să îşi demonstreze măiestria cioplind în lemn obiecte de artizanat. La ora 14,00 va începe parada portului popular care va continua cu un spectacol folcloric extraordinar cu o durată  de peste 6 ore. Iubitorii muzicii populare vor fi încântaţi de evoluţiile ansamblurilor folclorice: ,,Brădeana” din Sohodol, ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, ,,Câmpul pâinii” din Vinerea, ,,Vinţana” din Vinţu de Jos. Programul va continua cu Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Paşca şi Dorel Banci. Seara se va încheia cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” a Județului Alba.

Am participat şi eu la una dintre ediţiile Târgului Naţional de Turism Rural şi am rămas plăcut impresionată de potenţialul turistic, gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic al zonei, iar Albac, staţiunea aflată chiar pe Valea Arieșului Mare, este deosebit de frumoasă, ar fi păcat să nu o vizitaţi.

Albac (30)

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture