Spiritualitate argeșeană: Biserica Înălțarea Domnului și Schitul Brădetu de pe Valea Vâlsanului

Biserica Înălțarea Domnului din Brădetu

Nu ai cum să ajungi pe Valea Vâlsanului fără să te oprești în fata micuței biserici din Brădetu, ridicată în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Biserica cu hramul Înălțarea Domnului, ce aparține de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, este una dintre cele mai vechi din țară, de peste 600 de ani, așa cum este și cea a Mănăstirii Cozia, cea mai importantă ctitorie a domnitorului. Se spune că ar fi primul monument construit în întregime de meşteri români.

Inițial, pe aceste locuri a fost ridicat un schit, în jurul căruia s-a dezvoltat o mică așezare, astăzi satul Brădetu, atestat prima dată într-un document emis de voievodul Țării Românești, Radu cel Mare, în 1506. Călugării de atunci s-au dus la Mănăstirile Robaia și Curtea de Argeș, iar la Brădetu a rămas doar biserica de mir, pentru nevoile religioase ale sătenilor.

Biserica a fost consolidată de-a lungul timpului, dar pictura rămasă este cea originală. Catapeteasma inițială din lemn, a luat foc în urma cu 200 de ani și a fost refăcută din cărămidă.

La intrare, în pronaos, chiar în partea dreaptă, se afla Iisus Pantocrator din 1615, icoana pictată de Stoica Zugravu din Târgoviște și donată bisericii de către jupanița Boloșina, care avea moșii în localitatea învecinată, la Vâlsănești. Osemintele ei au fost descoperite când s-au făcut săpături pentru consolidarea lăcașului de cult, prin anii ’60. Iisus “Pantocrator” e pictat pe 3 bucăți din lemn cu două esențe diferite, păr și tei. Oriunde s-ar afla cel care se roagă, în orice unghi al bisericii, Iisus se îndreaptă spre credincios să îi asculte rugile. Cuvântul “Pantocrator” provine din limba greacă și s-ar traduce prin „Atotstăpânitorul” sau „Atotțiitorul”. În tabloul votiv îi regăsim înfățișați și pe Mircea cel Bătrân, într-o ipostaza tânără, împreună cu soția sa Mara.

În curtea micuță și liniștită se află un mic muzeu, înființat de părintele Victor în fosta clopotniţă. În acesta găsim obiecte foarte vechi care au rămas de la călugări, precum cărți bisericești, icoane foarte frumoase, una dintre ele fiind cusută cu fir de aur. De asemenea, sunt câteva fotografii din vechime. vase de cult și obiecte de uz casnic, chiar și o ladă de zestre de prin 1745. Săpăturile arheologice făcute în zonă au dus la descoperirea de cuțite și monede și a unor topoare din epoca de piatră și de bronz. M-au surprins opincile din lemn și, mai ales din fier, pe care cu greu mi le închipuiam că ar putea fi folosite, dar numai prin astfel de obiecte vechi ne putem imagina viața oamenilor de altădată. Icoanele împărătești de la prima catapeteasmă expuse în muzeu vor fi restaurate în viitor.

Un copac ginkgo biloba, denumit și arborele pagodelor, cea mai veche specie de copac din lume, care se află în curte pe partea stângă, apără cu strășnicie locul. În cimitir se mai află vechile morminte ale călugărilor, dar crucile nu se mai păstrează.

În Brădetu există și un Spital de Recuperare Balneo-Fizio-Terapeutică construit în anul 1975. Factorul principal de cură îl reprezintă apele minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate și iodurate, descoperite în anul 1888, utilizate pentru multe afecțiuni. În muzeu am văzut chiar câteva fotografii cu băile vechi.

Schitul Brădetu

În mica noastră aventură pe Valea Vâlsanului am stat cazați la Pensiunea Ciprian, care se află la mică distanță de biserică, pe care am reușit să o vizitam în ultima zi. Spre Schitul din Brădetu am pornit mai întâi într-o plimbare de seară, preț de vreo 3 kilometri, chiar într-o vineri, cand se oficiază slujba de Sfântul Maslu. Am revenit și în următoarea zi când am pornit pe un traseu cu 4×4 organizat de Carpatia Tour care includea vizite la Biserica Brădetu – Schitul Brădetu – Mănăstirea Corbii de Piatră – Lacul Învârtita – Cascada Vâlsan – Barajul Vâlsan.

Schitul cel nou, ridicat pe dealul Seci la 800 de metri altitudine a fost închinat Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Nectarie Tămăduitorul – Mitropolitul Pentapolisului. Între anii 2004 şi 2007, s-au adus icoane pictate după erminia bizantină. Naosul este împodobit de doisprezece icoane mari. Într-un baldachin din lemn de tei, bogat ornamentat, se află fixate icoana Sf. Nectarie şi racla cu Sfintele sale Moaşte. Aici se săvârșesc slujbele, iar noi am prins chiar o parte din Sf. Maslu, iar a doua zi am ascultat povești uluitoare de credință spuse de unul dintre călugări.

O altă construcție monahală aflată în curte găzduiește mica bibliotecă a Schitului, în salonul de primire de la parter.

A fost ca o întoarcere în timp vizitarea acestor locuri atât de liniștite în  care simți nevoia să mai zăbovești puțin, cât să te încarci cu credință și frumos.

De reținut:

  • Localizare: Brădetu este un sat din comuna Brăduleț, situat pe cursul superior al râului Vâlsan, la 626 m altitudine, în județul Argeș, la 28 km de Curtea de Argeș și la 59 de km de Pitești.
  • Adresa: Sat Brădetu, Comuna Brăduleț, Județul Argeș.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture