Spiriduşii lui Moş Crăciun ne aşteaptă la Fabrica de globuleţe de la Pucioasa!

Curioasă să văd procesul de fabricaţie al globurilor multicolore ce ne încântă privirile când vin sărbătorile de iarnă, am purces la o Întâlnire cu spiriduşii lui Moş Crăciun la Fabrica de Globuri de sticlă pictată manual de la Pucioasa, deschisă cu mai bine de 20 ani în urmă şi care, paradoxal, chiar funcţionează…Şi spun asta în contextul în care s-au închis multe fabrici în România, în tot acest timp.

spiidusi-9

spiridusi-telefon-3Dansul frunzelor zgribulite pe şosea la orele timpurii ale dimineţii preconizau o zi friguroasă de toamnă, şoptindu-mi să mă întorc acasă la căldura unei zile de duminică, dar m-am încăpăţânat să fiu iar pe drum, pentru o nouă excursie în care urmă să revăd şi staţiunea Sinaia, pe lângă singura fabrica de globuri de sticlă de pictate manual care vinde exclusiv pentru România, respectiv cea de la Pucioasa ((judeţul Dâmboviţa).

Poate te interesează şi 5 idei de cadouri neaşteptate pe care le poţi oferi de sărbători!

Fabrica nu este mare, sunt doar câteva încăperi în care are loc întreg procesul prin care un cilindru din sticlă (baghetă) special conceput pentru a deveni glob prinde viaţă prin încălzire, în funcţie de degetele care îl mânuiesc şi cât aer se suflă în el, în diverse forme rotunde sau alungite. Ulterior, balonul de sticlă deja format, trece printr-un proces de argintare pentru a deveni strălucitor sau rămâne mat, apoi se vopseşte cu pigment în culoarea dorită, prin scufundare într-o baie de vopsea.

Câteva mâini dibace iau globurile la pictat, modelele alese fiind trasate cu pensula înmuiată în aracet pentru ca să se prindă praful strălucitor dintr-o paletă bogată de nuanţe pe suprafaţa acestora.

Modelele alese ţin de imaginaţia celor care pictează globurile, una dintre angajatele fabricii practică această meserie de 10 ani, dezvăluindu-mi că le-a decorat chiar şi după modelele de pe perdea, iar numărul de globuri pe care le poate picta într-o zi este de 150-400 de bucăţi, în funcţie de complexitatea modelelor.

Munca e migăloasă, dar plăcută, altfel nu cred că ar fi rezistat cineva atâta timp, iar fabricarea globurilor se face în tot cursul anului,  pentru a putea acoperi necesarul pentru sărbătorile de iarnă, producţia fiind de circa 1000 de globuri pe zi.

Fabrica de Globuri de la Pucioasa desface globurile pe piaţa din România, într-un lanţ de magazine, dar noi nu am mai avut răbdare şi am cumpărat chiar din fabrică. Preturile pornesc de la 5 lei pentru glob de Crăciun, în funcţie de mărimea acestuia, de la 20 mm, cel mai mic, până la 150 mm, cel mai mare, dar sunt şi seturi de 3-4 globuri la 8-10 lei. Globurile pot avea diferite tematici, am văzut că sunt pictate şi cu personaje din desene animate.

Micul atelier de atelier de pictat globuleţe de Crăciun, veselia copiilor

Mai mult decât atât, am pictat un glob pe care îl voi agăţa primul în bradul de Crăciun, amintindu-mi de vizita mea aici, dar şi de faptul că mereu trebuie să încerci ceva nou, să experimentezi, să evadezi din ale tale şi să creezi ceva palpabil care să rămână peste ani.

De reţinut:

Fabrica de Globuri de la Pucioasa poate fi vizitată cu ocazia unei excursii de o zi – #onedaytrip – Întâlnire cu Spiriduşii lui Moş Crăciun, organizată de agenţia de turism Holiday Boutique, care mai are astfel de programe interesante atât în România, cât şi în străinătate. Dacă mergeţi într-o astfel de excursie aveţi ocazia de a picta propriile globuri de sticlă şi/sau de a comanda globuri înscrise cu mesajele dorite. Şi pentru că vine Crăciunul, vă recomand vizitarea unei superbe Pieţe de Crăciun din Londra: Hyde Park Winter Wonderland, pe care am văzut-o anul trecut în peregrinările mele prin Marea Britanie.

Citeşte şi Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Westminster, simbol al Londrei

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 15 November, 2016

    […] Curioasă să văd procesul de fabricaţie al globurilor multicolore ce ne încântă privirile când vin sărbătorile de iarnă, am purces la o Întâlnire cu spiriduşii lui Moş Crăciun la Fabrica de Globuri de sticlă…… citeste mai mult […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture