Southsea, o bucățică din istoria Angliei

Southsea, locul de unde regele Henric al VIII-lea a asistat la scufundarea tragică a navei de război Mary Rose

Lunile bune petrecute în Marea Britanie mi-au oferit prilejul de a o vizita în toate cătunele, iar unul dintre orașele în care m-aș mai întoarce este Southsea, care se afla pe Insula Portsea, chiar lângă coasta de sud a Angliei, în regiunea Hampshire și care are a treia cea mai mare populație din insulele britanice. Conectată de rețeaua feroviară continentală printr-un scurt pod feroviar la Portsbridge Creek, trenul din Londra vă va duce în trei ore spre una din cele dou gări ale orașului, în care puteți coborî pentru a-l explora pe jos: Portsmouth și Southsea.

Cu o priveliște frumoasă spre Insula Wight, stațiunea de coastă Southsea pastrează acel farmec tradițional britanic deosebit. Orașul și-a început expansiunea odată cu extinderea puterii maritime britanice în timpul Imperiului Britanic, devenind astăzi o stațiune turistică cunoscută. În Southsea puteți face plajă ori încerca sporturi nautice, dar puteți merge și într-un safari subacvatic la Acvariul Blue Reef.

Vizitați neapărat Castelul Southsea, un fort de artilerie construit inițial de Henric al VIII-lea în 1544, în partea sudică a insulei Portsea și care a reprezentat cea mai ambițioasă schemă de apărare de coastă de la apusul epocii romane, explorand inclusiv pasajele subterane ale acestuia. Construcția a fost determinată de temerile regelui cu privire la un atac francez asupra orașului Portsmouth. Acesta chiar a asistat de aici la scufundarea navei amirale Mary Rose.

Farul înalt de 10 metri care a fost ridicat abia în 1828 în vârful meterezei de vest a castelului, marcând partea de est a intrării în port, incă servește că ajutor pentru navigație. După o istorie zbuciumată, castelul a devenit muzeu în 1967, dar este folosit și pentru concerte și festivaluri de muzica ori alte evenimente publice că multe castele din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât domeniul castelului este că un amfiteatru natural. Castelul se poate vizita gratuit între lunile aprilie și octombrie în fiecare an. Un restaurant faimos amplasat pe terenul uimitor al castelului istoric, oferă o experiență culinară minunată la malul mării.

De aici veți avea ocazia să ajungi în maxim 40 de minute cu feribotul sau cu hovercraftul pe insula Wight, care este accesibilă pe mare din portul Portsmouth, aflat foarte aproape de Southsea. Wight este o adevărată insulă de aventură, cunoscută pentru fauna sălbatică şi carierele de fosile de dinozauri bine conservate din Europa, un loc de magie și mister în care există zeci de locuri de văzut și lucruri de făcut. Bineînțeles, vizitați și Portsmouth, oraș în care s-a născut scriitorul Charles Dickens și care este dominat pe faleză de Turnul Spinnaker, care are 170 metri, adică de două ori şi jumătate mai mult decât coloana lui Nelson, unul dintre cel mai înalte turnuri din Regatul Unit, cu un design similar cu Burj Al Arab din Dubai. În afară de serviciile de feribot către Insula Wight, există, feriboturi către Franţa și Spania.

Citește și Seven Sisters, cele şapte ”surori” celebre ale Angliei!

În această excursie veți afla că orășelele englezești și-au păstrat farmecul de altădată, motiv pentru care sper să fie doar începutul unei aventuri care să vă ducă în cât mai multe locuri interesante din Marea Britanie.


Citește și London Eye, cea mai înalta roată de observaţie din Europa

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Fuzzy says:

    Southsea este un loc minunat si istoric vizitat de multi turisti an de an, iar o plimbare pe faleza si pe tarmul din apropiere este un mod foarte placut de a intelege trecutul sau si ingineria inginerilor navigatori. Este o calatorie intinsa in timp, cand regele Henric al VIII-lea a asistat la scufundarea navei de razboi Mary Rose in anul 1545, activitate care a marcat zona si l-a fermecat pe turistul modern, dezvaluindu-i-l o istorie despre marinarii care ajung acolo in cautarea banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture