Schonbrunn de România: Palatul Brukenthal din Avrig
Cred că majoritatea dintre noi avem un wishlist în care ne propunem să nu ratăm anumite destinații de care am auzit și care ne atrag. O astfel de destinație a fost pentru mine Avrig, o localitate din județul Sibiu, amplasată chiar la poalele Munților Făgăras, pe valea Oltului, pe care am reușit să o descopăr puțin cu ocazia unui infotrip la Palatul Brukenthal.
Deși localitatea are câteva atracții turistice, noi am preferat să ne plimbăm pe Valea Avrigului, un afluent al Oltului și să vizităm Palatul de vară Brukenthal, care a fost construit în anul 1771 în stil baroc, ca reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, între anii 1777-1787, născut în Sibiu, colecționar de artă și fondator al muzeului care îi și poartă numele. Muzeul Brukenthal din Sibiu nu este numai primul muzeu din țară, dar și din Europa Centrală și de Est și deține colecții de artă contemporană, europeană și romanească, prezentând și istoria farmaciei.
Dacă prima dată când am văzut “palatul” am rămas surprinsă de exteriorul nu prea bine conservat, ulterior, aflând că era de fapt Oranjeria 🙂 , ce urma să fie restaurată și pe afară, în interior fiind refăcută, am avut realmente un șoc când am văzut curtea și grădina, dar și Palatul în sine, ce va deveni hotel. Pentru o clipă mi-am adus aminte de Palatul Schonbrunn din Viena, asemănarea fiind izbitoare.
Cred că după ce întreg domeniul va fi complet restaurat, Palatul Brukenthal și grădinile sale baroce vor reprezenta o locație de top din România. În prezent, cazarea se face în Oranjerie, situată în mijlocul parcului și care reprezintă un punct de atracție pentru cei care vin să viziteze Complexul.
Oranjeria a fost construită între anii 1770-1779 după planurile baronului, fiind renovată în perioada 2011-2012. Restaurantul romantic aflat la parter chiar m-a făcut să mă simt transpusă în alte vremuri. Tot aici se află săli de evenimente și conferințe. Pe vremuri, langă Oranjerie erau numai plante exotice pe aici și se pare că se dorește reînoirea acestor tradiții.
Parcul, numit și grădina franceză, este superb, iar în momentul în care amenajarea peisagistică va fi terminată, atunci va avea multe de spus, mai ales că este unicul parc baroc din sudul Transilvaniei.
În cadrul Complexului se află alte două grădini, cea englezească și cea olandeză din fața Oranjeriei, unde acum poți savura o socată excelentă. Nu cred că am băut atâta socată în viața mea, nu mi-a mai trebuit nici apă și nici altceva! Este foarte bună și se prepară în tot cursul anului, indiferent de sezon. Un răsfăț…
Din această grădină nici nu vezi Palatul, deși, dacă urci dealul printr-o pădurice mică, ajungi numai în 5 minute la el. Prin parc îți ia circa 15 minute, dar priveliștea este răpitoare, mai ales că este traversat de pârâul Morii, ce alimenta chiar fântâni arteziene.
Palatul Brukenthal, ale cărui începuturi te duc cu mai bine de 250 de ani în urmă, este situat pe o terasă de 12 metri deasupra Văii Oltului, în punctul cel mai ridicat al orașului Avrig și nici nu îți dai seama ce splendoare poate fi când vii dinspre șosea la intrarea principală.
Ansamblul cuprinde o clădire principală cu trei aripi, de care sunt alipite alte două clădiri anexă fără etaj. Planul este in formă de U și este orientat inspre parc, de unde se poate admira în toată splendoarea lui și de unde ai senzația că ai pătruns în Grădina Palatului Schonbrunn din Viena, doar că dispunerea este inversă (Gloriette este pe deal). După ce am avut această senzație, am și aflat că palatul vienez a fost sursă de inspirație…Cât farmec trebuie să fi avut odată!
După ce s-a succedat mai multor proprietari, în anul 1999 terenul intră în proprietatea fundației Samuel von Brukenthal, iar în anul 2005 a fost desființat sanatoriul ce funcționa aici, fiind într-un proces de refacere continuu, astfel încât să poată fi și vizitat întregul complex.
Sper din tot sufletul ca să se refacă așa cum a fost și să dea strălucire orașului Avrig. În prezent, poți petrece câteva zile de relaxare aici sau doar să te bucuri de o cină romantică ori chiar alege Complexul ca locație de nuntă, iar specialitățile culinare au la bază și ingrediente produse în propria fermă și grădină de zarzavaturi.
În Avrig se poate vizita celebra Fabrica de Sticlă, de care chiar se leagă Palatul Brukenthal prin faptul că, la un moment dat, fusese vândut fabricantului de sticlă din acele timpuri.
De asemenea, sunt si câteva obiective turistice in Avrig (de exemplu, Muzeul Etnografic, Casa Memorială Gheorghe Lazăr), pe care nu am apucat să le vizitez acum, însă aproape e orașul Sibiu, la numai 26 de kilometri. Merită să ajungeți aici, dar și să explorați Valea Avrigului, în zonă s-au construit câteva pensiuni, iar peisajul este fabulos!
Ai captat intreaga energie a locului, de o maniera unica;) citesc, cu toata atentia si bucuria, de parca nu as fi fost acolo;)
Sunteti o povestasa autentica si cu har, draga Monica.
Energia ti-o mai dau si cei din jur 🙂
Am intrat pe blogul tau pentru ca impartasim aceeasi pasiune pentru calatorii. Sunt placut suprisa sa descopar aici, pe blogul tau, poze superbe din locuri noi (pentru mine), peisaje superbe si detalii foarte bine structurate. Te voi urmari in contiunare cu mult drag. Mult succes pe mai departe!
Multumesc!
Frumoase locuri. Nu stiam ca exista acest palat. O sa-l vizitez cu prima ocazie :).
si noi l-am descoperit in aceasta vara,mai precis pe 1 august,desi vazusem indicatoarele cand am mai trecut spre Sibiu.
Speram sa se renoveze si Palatul.
Felicitari pt. blog.
Cat despre palat ……
Nu este nimuc renovat.
Parcul arid. Nici iarba nu este taiata. Apa din fantana imputita.
Sunt doar balarii.
O tentativa de aranjare, cu flori, in fata restaurantului.
In acel mare cort organizeaza nunti.
Se incaseaza bani dar nu se investeste nimic.
Mare pacat. Exista potential. Gradina este destul de mare.
Dar cum arata dealurile, campurile, asa arata si ea.
Si pt asta cer 5 lei taxa vizitare parc. Curata inselatorie.
Cladirile sunt in aceeasi stare de degradare.
Daca urmaresti linia terenului se poate intra pe la restaurant char si cu masina, fara sa platesti.