Schitul Sfântul Nectarie sau Mănăstirea Nouă Şinca Veche

Cel mai mult iubesc să călătoresc prin România și nu pentru că îmi este mai la îndemână, ci pentru că o consider foarte frumoasă. Pe mine nu mă deranjează drumurile de țară uitate de lume în care ți-e frică să nu îți rupi mașina, nu țin să merg numai pe șosele, ba din contră, îmi place să explorez zone mai puțin căutate și să mă bucur de natura care a fost atât de generoasă cu noi.

În cursul anului 2011 am făcut o excursie în Țara Făgărașului (aproximativ 22 km de Făgăraș) și am poposit pe Dealul Pleșu, cunoscut pentru drumul care duce la Schitul Sfântul Nectarie, un lăcaș ce poartă hramul “Nașterea Maicii Domnului”. Pe aici, altădată zburdau căprioarele, iepurii și vulpile…

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (39)Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (49)

Accesul se poate face atât dinspre șosea, cât și dinspre Templul Ursitelor, , trecând de izvorul “Buna Vestire”, de unde se suie o cărare amenajată pentru a ajunge la schit. Drumul printre pini este absolut încântător!

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (8)

Schitul este așezat chiar în vârf de deal, asemanandu-se mai degrabă cu o casă țărănească, cu o prispă și cu multe de flori, așa cum îi șade bine unui lăcaș bisericesc, acesta făcând parte din așezământul istoric-cultural “Bucuria Neașteptată Sinca-Veche Brașov” (se mai numește și Paraclisul Sfântul Nectarie).

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (12)

Am remarcat icoanele frumoase de aici, precum cele ale Sfintei Paraschiva, Sf. Ecaterina, Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, precum și icoana Sf. Ioan Botezătorul. Vitraliile sunt pictate cu sfinți și motive florale.

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (27)

În partea dreaptă a altarului regăsim icoana și o parte din moaștele Sf. Nectarie, alte părticele găsindu-se în Biserica Radu Vodă din București. În fața icoanei împărătești a lui Isus Cristos se mai află o icoană a Sf. Nectarie Taumaturgul.

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (28)

Între paraclis și celelalte încăperi s-a amenajat un magazin bisericesc unde se pot cumpăra icoane și broșuri bisericești, dar și diferite obiecte lucrate manual de măicuțe.

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (32)

“Schitul Sfântul Nectarie” cuprinde atât paraclisul, cât și cinci chilii.

Când am fost noi era destul de multă lume. Niște oameni săraci și simpli care culegeau conuri de brad din care vroiau să facă decorații pentru sărbătorile creștine, ne-au abordat, minunându-ne de căldura din sufletul lor și de vorba iscusită, încântându-ne cu povești uimitoare.

Uneori rămâi surprins de oamenii pe care îi întâlnești, de lecțiile de viață pe care le primești, convingerea mea fiind că cel mai adesea suntem victimele prejudecăților.

Cadrul natural în care este construit Schitul Sfântul Nectarie, se pare că transmite o atmosferă deosebită pelerinilor care îl vizitează, mai ales în timpul sărbătorilor importante, pentru a se ruga Sfântului să primească tămăduire.

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (46)

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (14)

Dacă ne gândim că în apropiere se află “Templul Iubirii Divine”, sau “Mănăstirea Rupestră”, cum mai este cunoscut, unde creștinii se roagă și se reculeg în așteptarea unor minuni cerești, atunci putem spune că o vizită în aceste locuri minunate este de mare folos…

Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (3) Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (2)Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (15)Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (17)Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (26) Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (23) Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (24) Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (25)Schitul Nectarie Sinca Veche Fagaras (34)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Nu am fost aici, dar in apropiere da, am vizitat Cetatea Fagarasului si chiar am trecut prin Sinca Veche, venind dinspre Predeal. E un loc demn de luat in seama , pentru data viitoare. Multumiri ! Denumirea de ”Templul Iubirii”….te duce cu gandul la …Grecia:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture