Săptămâna Haferland – cel mai mare eveniment dedicat sașilor din România!

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, vine cu a treia ediție în perioada 6 – 10 august 2015, fiind așteptati peste 1500 de turiști.

sapt-Haferland-2015-final-ro-983x1024

Festivalul include o serie de manifestări cultural – artistice, dar și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete. Vom afla care este viața în Haferland, prin poveștile captivante dezvăluite de generațiile de altădată, inclusiv povești săsești în șura casei parohiale din Viscri.

Aceasta a treia ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș. Din programul evenimentului mai fac parte concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii.

Satul Crit

Tocmai pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este Istoria ne învață!”

Festivalul are ca scop să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România.

Mi-ar fi plăcut să nimeresc în Viscri pe perioada acestui festival, atunci când l-am vizitat eu. În general, este de dorit ca vizitarea unei zone să coincidă cu manifestările importante legate de tradițiile din zona respectivă, reușind astfel să intrăm în contact cu localnicii și cultura specifică lor.

IMG_0464IMG_0430

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu predilecție ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Turnul cu ceas din Saschiz

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului și nu numai.

Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, ajutorarea victimelor inundațiilor în anul 2010 în judetul Botoșani, precum și susținerea unor proiecte inițiate de alte organizații, cum sunt: Fundația Peter Maffay – inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roadeș, UNICEF – prevenirea abandonului școlar, Asociația „Rumänien Soforthilfe“  prin finanțarea a două locuri pentru copii în „casa Prietenia”, Premiul Cultural Săsesc și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic”sau „Musica Coronensis”.

Picture1 Bal sasesc

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 8 August, 2015

    […] Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, a venit cu a treia ediție! Festivalul are în program diverse manifestări cultural – artistice, dar și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete. Aceasta a treia ediție a Săptămânii Haferland include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș. Din programul evenimentului mai fac parte concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture