Sankt Petersburg, orașul supranumit ”Veneţia Nordului”

Sankt Petersburg m-a fascinat încă din primul moment, un oraș care iți crează o atmosferă plină de magie, pe care vă recomand să îl includeți pe lista unui viitor concediu, în detrimentul altor orașe foarte vizitate și care deja nu mai fac față numărului de turiști, precum Barcelona ori Veneția. Sankt Petersburg-ul este astăzi capitală culturală a Rusiei, o adevărată „fereastră către Europa”, iar la baza acestei afirmații stau mărturie sutele de muzee și mulțimea de biserici și palate baroce și neoclasice, dar mai ales, orașul în sine, cu o bogată tradiție literară și culturală.

În lume sunt multe muzee faimoase, însă chiar dacă nu sunteți un fan al lor, este imposibil să nu fi auzit de Muzeele Luvru sau Ermitaj. Dacă primul pare mai accesibil doar pentru faptul că se află într-una dintre cele mai romantice capitale europene – Paris, des vizitată de turiști, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg pare desprins din poveștile de demult.

Muzeul este un palat compus din clădiri care poartă amprenta arhitecturii baroce, reconstruite și restaurate în timp, iar cea care a hotărât ridicarea sa ca reședință pe lângă Palatul de Iarnă a fost Ecaterina cea Mare. O zi întreagă nu va fi de ajuns să te plimbi printre antichități grecești și române, opere de artă ale pictorilor și sculptorilor celebri. Noi am zăbovit mai bine de cinci ore cautând să vedem măcar picturile și sculpturile cele mai faimoase.

În muzeu sunt expuse opere ale lui Rafael, Da Vinci, Rubens, Van Gogh, Monet, Picasso, Cezanne, Gauguin, Matisse, Rembrandt, Van Dyck, dar și o sculptură a lui Michelangelo. Muzeul celebru adăpostește una dintre cele mai mari colecții de artă de pe mapamond. În total sunt peste 3 milioane de piese în custodia muzeului, datând din antichitate până în prezent. Veți avea ocazia să admirați colecția muzeului în mai bine de 1.000 de săli, ceea ce pare imposibil ținând cont și de mărimea acestora, tocmai de aceea sfatul meu este să le vizitați pe cele reprezentative.  Din piaţa muzeului Ermitaj se vede turla Catedralei Sfântul Isaac, simbol al orașului.

Unul dintre cele mai atractive din nordul continentului, Sankt Petersburg, al patrulea că mărime dintre orașele Europei și al doilea din Federația Rusă, se lasă descoperit și cu alte atracții turistice, chiar dacă istoria să nu depășește 300 de ani.

Momentul potrivit pentru a vizita Sankt Petersburg este vara, când ziua e foarte lungă și se înserează după ora 23.00, atunci când sunt ”nopțile albe” (iunie – iulie), care aduc atât de mult farmec în nordul continentului european.

Un tur de oraș îți va dezvălui cel mai renumit bulevard – Nevsky Prospekt, kilometrul zero al acestuia, Catedrala Kazan, Piața senatului cu monumentul Călărețul de Aramă, Amiralitatea, fortăreața și Catedrala Sfinților Petru și Pavel, unde se odihnesc toți țării Rusiei începând cu Petru cel Mare. Totuși, vă recomand ca orașul vechi să îl bateți agale la pas, pentru a-i pătrunde misterul, centrul orașului fiind unul dintre siturile protejate de UNESCO.

O croazieră pe Neva și pe canalele orașului-port la Marea Baltică poate încheia o zi perfectă, iar seara vă puteți delecta cu spectacolul ridicării podurilor de pe Neva, doar pentru ca în următoarea zi să porniți dis-de-dimineață spre Peterhof, cunoscut ca și Petrodvorets, reședința imperială de vară a țarilor Romanovi și considerat Versailles-ul Rusiei, de care îl despart doar 25 de kilometri de Sankt Petersburg.

Frumusețea grădinilor și fântânilor sale arteziene, un adevărat ”Paradis pe malul marii” cum îl numea Petru Cel Mare, Peterhof vă va fascina cu reședințele de vară imperiale extravagante, cum este și Balsoi Dvoret (Marele Palat), o oglindă a luxului și gloriei rusești.

La plecare puteți lua acasă cu voi o bucățică din Rusia, dacă alegeți îndrăgita matrioshka, bijuterii din chihlimbar, ceaiuri și samovare, dar și alte suveniruri care să vă aducă aminte de o destinație de vacanță fascinantă în cel mai frumos oraș din nord-estul Europei, perla fostului imperiu țarist, bogat în istorie și povești uimitoare.

De reținut:

– Este bine să știți și că Luni e închis, iar în prima zi de joi a fiecărei luni din an, accesul este liber. Biletele costă de la 300 la 700 de ruble.

– Puteți vizita orașul Sankt Petersburg în circuitul Nopți albe la Moscova & Sankt Petersburg (Parisul Estului și Veneția Nordului) în perioada 19.06-27.06.2019 de la 799 euro / persoană. Am vizitat și Moscova și este un oraș absolut superb! Pentru înscrieri și detalii, vă rog să lăsați un comentariu ori să trimiteți o solicitare pe adresa manoliumiki@yahoo.comProgramul este următorul:

  • ZIUA I: BUCUREȘTI – MOSCOVA. Prezentare la Aeroportul Otopeni la ora 11.30. Decolare la ora 14.10. Sosire la Moscova pe aeroportul Sheremetyevo la ora 15.45.Transfer în oraș și cazare la Hotel 3 */2* Plimbare nocturnă în PIAȚA ROȘIE.
  • ZIUA II: MOSCOVA. Mic dejun. Se face o plimbare prin centrul istoric cel mai cunoscut din lume. Metroul moscovit e una din cele mai renumite obiective ale orașului, astfel că se vor admira stațiile considerate adevărate opere de artă. După-amiază se va face o plimbare pe faimoasa stradă a artiștilor, ARBAT, unde este o adevărată atmosferă pariziană. Tot în această zi se va merge pentru închinare la moaștele SF. MATRONA, ocrotitoarea MOSCOVEI. Opțional, se va participa la un spectacol la renumitul BALSOI TEATRE. Cazare Moscova.
  • ZIUA III: MOSCOVA. Mic dejun. Se vizitează KREMLINUL (optional Arsenalul, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Catedrala Buna Vestire, Catedrala Arhanghelului Mihail, turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare), Mausoleul lui LENIN, BISERICA VASILI BLAJENII, dar și Magazinul GUM. Se face și o croazieră pe Raul Moscova. Cazare Moscova.
  • ZIUA IV: MOSCOVA- ST PETERSBURG. Mic dejun. Transfer la aeroport pentru zborul de St Petersburg. În SANKT PETERSBURG. Se va începe cu un Tur Panoramic al orașului, Catedrala SFÂNTA FECIOARĂ DIN KAZAN, PALATUL DE IARNĂ, Catedrala Sfântul ISAAC, PIAȚA SENATULUI, Fortăreața Petru și Pavel. Cazare hotel 3*/2*.
  • ZIUA V: SANKT- PETERSBURG. Micul dejun. Se vizitează renumitul PALAT DE IARNĂ al ȚĂRILOr RUSIEI!! muzeul ERMITAJ care are o colecție de 3 milioane exponate Se găsesc prezente aici toate ȘCOLILE DE PICTURĂ EUROPEANĂ ITALIANĂ, FLAMANDĂ, SPANIOLĂ prin capodopere semnate de PICASSO, El GRECO, PETER BRUGGEL LEONARDO DA VINCI, MICHELANGELO, etc. Opțional, după-amiază se poate face o croazieră pe râul NEVA prin VENEȚIA NORDULUI. Cazare hotel 3*/2*.
  • ZIUA VI: SANKT- PETERSBURG – VALAAM. Micul dejun. Timp liber la dispoziție sau OPȚIONAL se face o excursie la o distanță de 234 Km spre Mănăstirea VALAAM de pe Lacul Ladoga din Nordul Rusiei la granița cu FINLANDA. Aici se face închinăciune la moaștele Sf. român din zona Bacăului, ANTIPA DE LA CALAPODESTI, sfânt făcător de minuni. Cazare hotel 3*/2* în SANKT PETERSBURG.
  • ZIUA VII: SANKT – PETERSBURG – MOSCOVA. Mic dejun. In aceasta dimineață se va merge către cimitirul SMOLENSK pentru închinare la SF. XENIA. Transfer aeroport. Zbor către MOSCOVA. SOSIRE la MOSCOVA. Cazare Moscova hotel 3*/2*.
  • ZIUA VIII: MOSCOVA. Mic dejun. Timp liber la dispoziție pentru vizite sau cumpărături de suveniruri în zona TEATRALNIA unde se află  mai multe teatre: BALSOI, TEATRUL MIC și casele memoriale ale marilor artiști ruși (GORKI, CEHOV) sau o nexcursie la MĂNĂSTIREA SERGHEI POSAD pentru închinare la moaștele din acest renumit lăcaș de cult. Cazare Moscova 3*/2*.
  • ZIUA IX: Mic dejun. Transfer aeroport. Decolare ora 9.25, sosire București ora 13.25. PREȚUL INCLUDE:

• Bagaj de cală de 21 kg și de mană
• Bilet de avion BUCUREȘTI – MOSCOVA-BUCUREȘTI  /bilet avion MOSCOVA– SANKT PETERSBURG – MOSCOVA
• 5 nopți cazare MOSCOVA hotel 2/ 3* cu mic dejun în camere duble / triple
• 3 nopți cazare Sankt – Petersburg, hotel 2 /3 * cu mic dejun în cameră duble / triple

PREȚUL NU INCLUDE:
• Taxa de viză și invitația (aprox 99 euro)
• Asigurare medicală, bilete de intrare la obiectivele turistice, opționalele, cheltuieli personale.

Documente necesare: pașaport valabil 6 luni.

Sursă foto https://pixabay.com. 

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture