“Salvați turismul!”, protest online al lucrătorilor din turism

Turismul este unul dintre cele mai afectate domenii din cauza epidemiei de coronavirus și se pare că nu se ia nicio măsură concretă pentru salvarea acestuia. Ghizii de turism din România se alătură și susțin acțiunea de protest online din data de 1 mai, inițiată de ALTI – Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripisti 

Prin acest protest, am decis să atragem atenția asupra situației in care se află industria turismului din România, industrie din care fac parte și ghizii de turism, declară Alina Tomer președinte ProGuide, într-un comunicat al acestei asociații.

Zeci de mii de oameni din industrie sunt afectați, iar cel mai greu sunt loviți ghizii de turism, care literalmente au rămas fără nici o sursă de venit, modalitatea de desfășurare a activității în cazul acestei meserii reglementate fiind atipică. Pericolul iminent în care ne găsim este acela de a intra într-un “șomaj permanent”.

Sunt 2 luni de când am intrat in criza COVID-19, nici o măsură concretă nu s-a luat in ce privește industria turismului, se repetă mereu că nu se pune problema ajutorului de stat. Am făcut un sondaj în rândul ghizilor atestați și activi, cu privire la situația de criză în care ne aflăm, peste 62% dintre colegi au ca sursă principală de venit activitatea de ghidaj, aproximativ 50 % nu se încadrează în soluțiile propuse de guvern ca ajutor, doar 5% dintre colegi au contracte de munca permanente. În România sunt aproape 7000 de ghizi de turism cu atestat, lista se găsește pe site-ul ministerului de resort.

În acest context, Asociatia ProGuide Romania a transmis o petiție în regim de urgență pe 10.04.2020 către Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si Ministerul Finanțelor, cu propuneri concrete, la care ÎNCĂ așteaptă un răspuns. Petiția, susținută de către Federația Europeană a Asociațiilor ghizilor de turism, a fost trimisă la Comisia Europeană, respectiv CEPLIS – Consiliul European al Profesiilor Liberale.

Recent, Comisia Europeană a lansat “Un instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în caz de urgență (SURE)”, iar 100 de miliarde de euro sunt la dispoziția țărilor afectate. România este o țară afectată, industria turismului din România este grav afectată.

Nu avem nici o măsură comprehensivă pentru TURISMUL DIN ROMĂNIA, implicit pentru profesia noastră, până la această dată. GHIZII DE TURISM, indiferent de modalitatea de lucru, au nevoie de sprijin pe toată perioada de criză, (poate chiar până la sfârșitul anului), riscul de șomaj este de 100%, a completat în comunicat, Alina Tomer președinte ProGuide.

Citește și Ghid de turism sau ghid turistic?

Industria de turism își va reveni cu greu după această pandemie, având în vedere că depinde de opțiunile de călătorie ale turiștilor, care nu se vor grăbi să își programeze o vacanță prea curând, într-un procent care să o mențină măcar pe linia de plutire. Condițiile de călătorie se vor modifica și adapta în viitor, tocmai pentru a reduce riscul răspândirii cu COVID-19, astfel că vor crește costurile de transport, în primul rând (investiții în noi uniforme pentru însoțitorii de zbor, reducerea numărului de pasageri într-un mijloc de transport, etc.).

În aceste condiții, până la redresarea completă a turismului, se impune o intervenție rapidă a statului care să vina cu soluții viabile pentru păstrarea specialiștilor care activează în această industrie, persoane care și-au dedicat ani de pregătire profesională pentru asigurarea unor servicii de calitate, de care să beneficiem toți, ca turiști.

Citește și Cursuri de formare profesională în industria ospitalității!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture