Sagrada Familia – capodopera lui Gaudi
Barcelona, o adevărată capitală a modernismului, trebuie vizitată măcar o dată în viață, mai ales pentru celebra Sagrada Familia, care reprezintă una dintre cele mai uimitoare biserici din lume. Datorită arhitecturii sale deosebite, milioane de turiști vizitează anual această operă lui Gaudi, cel supranumit “Arhitectul lui Dumnezeu”.
Francesco de Paula del Villar a fost, însă, desemnat inițial cu ridicarea unei biserici pe locul în care avea să strălucească zeci de ani mai tărziu Sagrada Familia. Ulterior, proiectul a fost preluat de către Antoni Gaudi care a modificat arhitectura predecesorului său.
Gaudi a continuat construcția grandioasei biserici în anul 1883, dar la moartea sa, în anul 1926, biserica era abia începută. El a încercat toată viața să finalizeze acest proiect, dar nu a reușit din lipsa fondurilor. Construcția nu este pe deplin încheiată nici astăzi, iar anul în care se estimează că se va finaliza este 2026, atunci când se va celebra un centenar de la moartea arhitectului.
Catedrala este realizată în stil neo-gotic cu influențe moderniste și a fost prevăzută cu 18 turle decorate cu mozaicuri multicolore, dintre care 12 dedicate în cinstea apostolilor, 4 evenghelistilor, iar celelalte două lui Iisus, respectiv Fecioarei Maria. Acestea au fost gândite de diferite dimensiuni, tinandu-se cont de ierarhia celor pe care îi reprezintă, însă numai 8 turle sunt terminate.
Două dintre cele trei fațade ale bazilicii sunt finalizate. Fațada Nașterii Domnului, cum a fost denumită prima dintre ele, poartă amprenta stilului baroc și uimește prin profunzimea detaliilor, fiind ornamentată cu motive care simbolizează animalele și plantele. Realizată de către Gaudi însuşi, aceasta are partea centrală de forma unui chiparos învăluit de porumbei.
Fațada Nativității (Nașterii Domnului) este singura care a fost construită sub ochiul atent al lui Gaudi. Aceasta are trei portaluri – Speranța, Milostivirea și Credința. Chipurile de pe Portalul Milostivirii au fost realizate folosind inclusiv mulaje ale fețelor muncitorilor.
Fațada Patimilor, care simbolizează suferințele lui Hristos, începută mai tărziu, a născut multe controverse, având în vedere că denatura stilul marelui arhitect. Aceasta este dedicată morții lui Hristos și are mai puține sculpturi, în comparație cu fațada Nativității. Sunt înfățișate scene din Ultima cină, sărutul lui Iuda, răstignirea și învierea. Fațada Patimilor are 6 coloane mari și înclinate, care seamănă cu trunchiurile arborelui de Sequoia.
În prezent, este în construcție o a treia fațadă, numida Fațada Gloriei, care va întregi catedrala, alături de celelalte turle care urmează să fie finalizate. Aceasta simbolizează învierea lui Iisus și ridicarea la Cer, raiul, iadul și purgatoriul. Fațada Gloriei va fi cea mai înaltă și principală fațadă a Sagradei Familia.
În vârful turnurilor poți ajunge cu liftul, nu numai pe scări, iar priveliștea fantastică asupra Barcelonei de la înălțimea lor te lasă fară suflare. Nu doar fațadele și turlele Sagradei sunt uimitoare, ci și portalurile, arcadele, rozetele de la ferestre și întreg interiorul sunt în perfectă armonie cu exteriorul.
Datorită măreției și frumuseții sale ”teribile” după cum a caracterizat-o Salvador Dali, Sagrada Familia a fost inclusă în patrimoniul mondial Unesco.
Gaudi nu a trăit ca să își vadă opera terminată, dar o parte din sufletul său se află în biserica impunătoare, în cripta căreia își găsește odihna eternă și trupul acestuia, spre nemurire.
De reținut:
- Site oficial: https://sagradafamilia.org/en/home .
- Mozaicul de pe acoperișul Sagradei Familia este proiectat pentru a reflecta lumina lunii. Mai mult, reflectarea acoperișului la soare face ca biserica să fie vizibilă din toate punctele orașului.
- Bugetul alocat, de circa 25 de milioane de euro pe an, este obținut în întregime prin banii încasați din biletele de intrare în biserică și prin donații private.
- Junta Constructora, care se ocupă de finalizarea Sagradei Família, a decis să oprească construcția și vizitele la acest obiectiv turistic. Această decizie se aplică și Muzeului Casei Gaudí din Parcul Güell și reprezintă o măsură luată pentru protejarea vizitatorilor, a personalului și a colaboratorilor externi împotriva posibilului risc de contaminare cu COVID-19.
Citește și Activități de făcut în carantină și izolare la domiciliu
- Spania, a doua țară din lume afectată de pandemia de coronavirus, nu se gândește la redeschiderea sectorului turistic până spre finalul anului 2020, potrivit ElMundo.