Râşnov în sărbătoare de Ziua Naţională a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural, 2015
Am revăzut Râşnov, a treia staţiune de interes naţional din judeţul Braşov după Poiana Braşov şi Predeal, cu prilejul celei de-a XII-a ediţii a Zilei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural, ce s-a desfăşurat în weekendul Floriilor. Evenimentul a fost organizat de ANTREC România, ANTREC Braşov şi Primăria Râşnov cu sprijinul Asociaţiei Rosenau Turism.
Începutul evenimentului, devenit o tradiţie în ultimii ani, anul trecut având loc la Fundata, a fost marcat la Complexul Turistic Pănicel, ocazie cu care am putut admira o expoziţie de meşteşuguri tradiţionale făurite de oameni deja dragi mie (ouă încondeiate, ii, broderii, brâuri, ţesături din lână), dar şi o expoziţie gastronomică cu produse tradiţionale ale proprietarilor de pensiuni ANTREC din zona Bran-Moieciu, ca să amintesc numai de cozonaci, rulade cu mac şi nucă de la Pensiunea Mama Cozonacilor, pască, plăcinte cu mere şi brânză, brânzeturi de la stână, dulceţuri şi alte preparate care lasă gura apă, asta ca să ne facă să nu mai dorim să plecăm de acolo 🙂 .
Ce-i drept, preparatele tradiţionale sunt atât de gustoase, încât este păcat să nu petrecem cât mai multe zile de vacanţă în zone încărcate de tradiţii, istorie şi cultură, iar România, slavă Domnului, că are cu ce se lăuda la aceste capitole!
În cadrul evenimentului a fost prezentată şi o expoziţie de fotografie istorică dedicată Reginei Maria, iar atmosfera a fost întregită de dansuri şi prezentare de porturi tradiţionale ale Ansamblului „Muguraşul” din Râşnov.
Gazdele evenimentului au fost doamna Mioara Vişan Stoian – preşedinte ANTREC Braşov şi domnul Adrian Veştea, primarul Râşnovului, care au subliniat rolul hotărâtor pe care-l are turismul rural, ecologic şi cultural în promovarea unei Românii autentice.
Şi pentru că turismul rural înseamnă, în afară de ospitalitate, tradiţii, gastronomie şi agrement, am avut prilejul să admirăm un show ecvestru în cadrul manejului Complexului turistic Pănicel, care se se află la 7 km de Bran, 9 km de Poiana Braşov şi în apropiere de Cetatea Medievală Râşnov, un loc perfect de a te refugia de aglomeratia oraşului.
Aşa cum Bran nu înseamnă numai Castelul Bran, vă asigur că Râşnov nu înseamnă numai Cetatea Râşnov, pe care am şi revăzut-o acum, ci este un loc cu adevărat feeric, iar pensiunile de aici sunt uimitoare. Eu am rămas plăcut impresionată de complexul Maggie’s Ranch, o pensiune de cinci margarete din zona Valea Glăjăriei, de baza olimpică pentru sporturile de iarnă, de care habar nu aveam şi de bucatele de nota 10 preparate de chef Marinel Dima de la Restaurantul Promenada.
Cu această ocazie ţin să îi mulţumesc domnului Constantin Ungureanu, director al Asociaţiei Rosenau Turism-Râşnov, care ne-a îndrumat şi ne-a fost un ghid desăvârşit, ce ne-a adus aminte de viitorul Parc cu dinozauri ce se va deschide în curând în apropierea Cetăţii. Am aflat şi că un funicular va lega Cetatea Râşnov de centrul oraşului. Instalaţia este gândită după modelul cetăţii din oraşul belgian Ringgenberg. Va presupune un lift înclinat (cu cremalieră), cu cabină deschisă şi va avea geamuri din sticlă. Staţiile de plecare vor fi una în spatele Casei de Cultură, iar cealaltă chiar la Cetate, lungimea traseului fiind de 165 de metri. Săpăturile în piatră au fost facute manual, iar pe timpul verii funicularul poate transporta chiar şi 5000 de turişti pe zi. Posibil ca inaugurarea să fie pe 1 iunie, dată la care se speră și deschiderea Dino Parc.
Impresionantă am fost şi de ghidul de turism al Cetăţii Râşnov, despre care o să vă povestesc la un moment dat.
Nu puteam omite să revăd Peştera Valea Cetăţii, plimbarea până la peşteră fiind revigorantă. Peştera Valea Cetăţii, aflată la circa 2 km de cetate, este singura peşteră din judeţul Braşov amenajată pentru accesul turistic la standarde europene, cum aveam să aflu de la ghid şi unde se susţin şi concerte de jazz.
Pentru mine a fost un weekend perfect şi vă asigur că un weekend în locurile minunate din România, reprezintă un mod ideal de a petrece clipe de vis!
2 Responses
[…] câteva plimbări prin ţară, inclusiv la Râşnov, cu ocazia Zilei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural, unde am vizitat locuri noi, am făcut şi primele ieşiri din ţară, în Bulgaria, la Ruse, […]
[…] Citeşte şi Râşnov în sărbătoare de Ziua Naţională a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural […]