Propuneri de weekend în decembrie 2017

În sfârșit, a sosit și luna decembrie și chiar dacă este prima lună de iarnă și ne-a întâmpinat cu frig și ploaie, să nu uităm că se apropie Crăciunul și Revelionul, evenimente pe care le așteptăm cu nerăbdare. Până atunci, putem să ne bucurăm de zilele de weekend, pentru care v-am făcut o selecție de propuneri interesante.

Citește și 5 idei de cadouri neaşteptate pe care le poţi oferi de sărbători!

Propuneri de weekend: 1-3 decembrie 2017

Alba Iulia. De Ziua Națională 2017 la Alba Iulia, toți cei prezenți în cealaltă capitală vor fi ospătați cu o masă populară la care vor fi servite gratuit 12.000 de porții de fasole cu cârnați și varză cu ciolan, în curtea interioară a unității militare, aflată în apropiere de Piața Cetății. Programul Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2017, la Alba Iulia, include și o paradă militară, concerte de muzică populară și usoară la ”Festival de Romania” și focuri de artificii. În data de 3 decembrie are loc Festivalul Gustului Românesc cu chef Cătălin Scărlătescu (latura de Vest a Cetății Alba Carolina).

Arad. Târgul de Iarnă va avea loc până pe data de 7 ianuarie 2018 și va fi organizat în centrul orașului și în Parcul Mihai Eminescu, unde sunt fi pregătite căsuțe cu produse specifice sărbătorilor de Iarnă, brazi împodobiți și programe artistice, un carusel, atelierul lui Moș Crăciun. De asemenea, în cadrul târgului au loc concerte dedicate Zilei Naționale a României, sosirea lui Moș Nicolae și concertele din ultima noapte a anului la Revelionul Popular.

Brașov: Kronstadt Dance Fest, ii așteaptă pe iubitorii de dans în data de 3 Decembrie 2017. Accesul în Sala Sporturilor se face pe baza de biletului de intrare în valoare de 15lei/persoană, iar copii au intrare gratuită. Program: 9.00-17.00.

Brăila: Târgul de Iarnă care va ține până pe 10 decembrie va fi amplasat în parcarea Palatului Administrativ și reunește meșteșugari din toate colțurile țării, formații, ansambluri și artiști de muzică populară. În Piața Independenței, pe lângă standuri ale meșterilor populari din România și din Republica Moldova, vor avea loc spectacole de muzică populară susținute de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.

Deva: Concertele live și Balul de Crăciun sunt doar o parte dintre surprizele de care vor avea parte vizitatorii Târgului de Iarnă, în Piața Unirii din centrul istoric. Evenimentul se desfășoară până la sfârșitul anului. În fiecare weekend, pe scena din Piața Unirii vor avea loc concerte de muzică ușoară și folclorice, susținute de soliști, trupe și grupuri vocal-instrumentale.Toate spectacolele vor începe la ora 17.00, iar în zilele de 20 și 21 decembrie 2017, de la ora 18.00.

Galaţi:

 • Târgul Zilelor Galaţiului care se desfășoară între Elice şi Parcul Viva este destinat petrecerii timpului liber şi zilelor de sărbătoare ale oraşului, unde toţi cei care vin sunt ademeniţi cu brânzeturi, grătare, cârnaţi, pastramă de oaie şi mititei, preparate stropite, după gust, cu bere sau cu vin fiert!
 • La Galați are loc și tradiționalul Târg de Sfântul Andrei, care vine cu opere ale meșterilor populari din tară, la Shopping City, unde sunt vor fi prezenţi meşteri în lemn cioplit din Vâlcea şi, de peste Prut, din Colibaşi, ceramiști din Horezu şi Braniştea, dar și meșteri cu ceramică de tip medieval, de la Baia Mare. De asemenea, meşterii aduc piese de pielărie şi cojocărie, ţesături, ii, costume şi ştergare, ouă încondeiate.Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10.00 – 22.00, cu spectacole de la ora 17.00.

Iași. În perioada 1 – 10 decembrie, gurmanzii sunt așteptați in parcul Palas, pentru o experientă culinară interesantă la Street FOOD Festival cu o ediție specială de sărbători, sub denumirea Christmas Goodies. La cele 12 truck-uri de streetfood va fi ca o călătorie în jurul lumii pentru că se vor putea gusta pizza napoletană, burgeri americani, cârnați nemțești, paella și bunătăți după rețete asiatice. Program: 12.00 – 22.00. Intrarea este liberă.

Citește și O călătorie în timp prin Iași, orașul celor șapte coline

Sibiu:

 • Expoziţia „VIO şi poveştile mamelor singure libere”, realizată de artistul plastic Cynthia Loris are loc în Turnul Sfatului, în perioada 1 – 10 decembrie.
 • Tradiţii şi Cultură Gastronomică din ţara Secaşelor, un eveniment organziat de Muzeul ASTRA are loc sâmbătă 2 decembrie la ora 11:00, la Târgul de ţară din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

București:

 • Cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae, între 1 și 3 decembrie, orele 9:00-17:00, meșteri populari din București și din tară vin la Muzeul Satului cu obiecte tradiționale la Târgul „Daruri de Moș Nicolae”. Program: 9.00-18.00.
 • In perioada 1 -3 decembrie are loc și Târgul de Sf. Nicolae la Muzeul Național de Geologie, zilnic între orele 10.00 -18.00.
 • Pită și slană. De Ziua Natională, este un alt eveniment care are loc de la ora 19.00, la Clubul Țăranului, unde va rula documentarul Descoperă România cu irlandezul Pețer Hurley, iar de la ora 21.00, se cântă și se joacă cu Nea Vasile & Taraful de la Marșa. Pita, slana și cu țuica sunt din partea casei.  Desert: dovleac copt.
 • Cea de-a II-a ediţie a Bucharest Short Film Festival 2017 are loc în perioada 2 – 6 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului.
 • ”Visual Art Fest”, un festival dedicat artelor vizuale cu spectacole de muzică live, instalații de artă vizuală, workshop-uri și ateliere de creație vor umple Pavilionul Central de la Romexpo, în weekendul 1-3 decembrie.

Propuneri de weekend: 8-11 decembrie 2017

București:

 • Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2017 are loc în perioada 8-10 Decembrie 2017, la Centrul Expozițional ROMEXPO, Pavilion B1. Expozanții îi așteaptă pe cei care sunt pasionați de tradiții la ateliere de lucru în cadrul cărora artizanii și meșteșugarii vor demonstra cum se pregătesc produsele lor: covoare țesute manual, tapiserii, ștergare; împletituri; produse care se pregătesc în ateliere de olărit, țesut, broderie, dantelărie, iconografie. Program: 9.00-19.00/18.00-duminică. Tot aici are loc Antique Market.
 • La Muzeul Colecțiilor de Artă are loc recitalul de muzică și poezie Pianul cu Poeme (9 decembrie, între orele 16.00-18.00).
 • Pe 9 și 10 decembrie, în Grădina Verona va fi Târgul Ozosep. Gulașul la ceaun va fi de nelipsit și la această ediție, dar și brânzeturile și preparatele din carne, alături de o pâine de casă bună cu un vin fiert sau suc de mere condimentat, fierbinte. Vor fi și hotdog secuiesc special, pregătit pe loc din ingrediente proaspete cu cârnați speciali ai casei, precum și kurtoskalács și lángos proaspăt, după rețete originale.
 • Bucureștiul prin ochii mei. ”Un București romantic, îmbrăcat în haine albe, dar în același timp un București viu colorat, plin de viață, cu străduțe cu un farmec aparte și colțuri încărcate de lumină”, ne așteaptă între 6 și 17 decembrie la Teatrul Nottara pentru a vedea o “Poveste de iarnă prin Bucureștiul meu”, oferită de Dana Ștefanescu, iar pe 17 decembrie suntem invitați la Vernisaj (18.30-20.30).

Mediaș. Festivalul concurs de muzică folk Mediaș – Cetate Seculară va avea loc în perioada 8-9 Decembrie 2017 la Sala Traube din Mediaș.

Timișoara. Caricaturistul Ștefan Popa Popa’S a donat o parte din creațiile sale muzeului care îi poartă numele, deschis recent în Bastionul Theresia din Timișoara. Câteva sute de caricaturi ale regilor lumii, șefilor de state, papilor de la Vatican, politicienilor, marilor sportivi ori oameni de cultură, alături de o parte din premiile și medaliile primite de ”cel mai rapid caricaturist al lumii” sunt expuse pe simezele și în vitrinele noului muzeu. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 decembrie, între orele 10.00-18.00.

Mogoșoaia. S-a deschis Ambasada lui Moș Crăciun, un târg pe care îl recomand cu bucurie și o să vedeți aici de ce. Acest târg are loc în Târguşorul Brancovenilor din Parcul Mogoşoaia, astfel că spațiul este perfect pentru familiile cu copii, pentru că se pot întâlni cu Moș Crăciun într-o căsuță ca-n povești. Aleea principală este flancată de alte căsuțe cu multe bunătăți… Ambasada este deschisă din 6 Decembrie, de la ora 18.00 și până în 24 Decembrie.

Propuneri de weekend: 15-17 decembrie 2017

București:

 • La Catedrala Sf. Iosif are loc pe 16 Decembrie,  între orele 14:00 – 16:00 Concertul de colinde ,,Christus Natus Est” și Christmas Organ Concert, în data de 17 Decembrie, între orele 19:30 – 20:30. Intrarea este liberă.
 • ”IUBESC VINUL ROMÂNESC” revine în decembrie. Cei care iubesc cu adevărat vinul românesc, sunt așteptați la cea de-a VII-a ediție a Salonului VINTEST – ”VIN DE CRĂCIUN – Vinul – Arta si design-ul sticlei și al etichetei, arhitectura cramei”. Sute de sortimente deosebite de vin, de spumante și frizante, de distilate în sticle mai mult sau mai puțin clasice, cu etichete semnate de pictori, graficieni consacrați vor fi expuse, degustate la Sala Expozițională a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu ” din București, în perioada 15-17 decembrie 2017. Cei dornici să deguste și să cumpere vin pentru Sfânta Masă de Crăciun, o pot face de vineri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 la ”IUBESC VINUL ROMÂNESC – VIN DE CRĂCIUN”. Un bilet de intrare costă 20 lei, pentru care fiecare vizitator primește câte un pahar de vin suvenir pentru multiple degustări în cadrul salonului.
 • Cea de-a 30-a ediţie a Târgului Bounty Fair are loc la Casa Universitarilor din București.
 • Muzeul Național de Geologie ne invită la Târgul Expo Cristal de Crăciun.

Piatra Neamţ. Festivalul de Datini, Obiceiuri şi Bunătăţi de Crăciun se desfășoară în Parcul Tineretului (15 – 24 decembrie).

Braşov. Târgul „Poveste de Crăciun” are loc de la ora 11:00 la Centrul Cultural Reduta, Galeria Mică (15 – 17 decembrie).

Propuneri de weekend: 22-24 decembrie 2017

Sighetu Marmatiei: Festivalul Datinilor de iarnă „Marmația”, care este cea mai veche manifestare cultural-artistică din Sighetu Marmaţiei și unul dintre cele mai mari astfel de festivaluri din România, are loc până pe 28 decembrie, când se va încheia cu o sesiune de comunicări pe teme de obiceiuri și datini de iarnă, desfășurate la Muzeul Satului.

Vișeu de Sus. În Seara Crăciunului, pe data de 24 decembrie, începând cu orele 22.30, celor care îşi petrec Crăciunul în Maramureş, le fac sugestia de a participa la Noaptea „Viflaiemurilor” , un eveniment unic, ce demonstrează frumusețea unui obicei păstrat de secole în Vişeu de Sus şi care se va desfăşura în centrul oraşului. Evenimentul Noaptea Viflaiemurilor va cuprinde întâlnirea Viflaiemurilor în centrul orașului, jocul dracilor și al mascaților şi cântatul de colinde în fața Primăriei. Viflaim reprezintă forma arhaică, regională, pentru Bethleem, locul naşterii lui Iisus, în care apar personaje biblice, îngerii, magii şi cei trei păstori, iar în Maramureş li se alătură personaje mai puţin obişnuite, între care Moartea şi dracii.

Citește și Plimbarea cu Mocăniţa pe Valea Vaserului, o experienţă de neuitat!

Propuneri de weekend: 29-31 decembrie 2017

București: Expoziția “JAPONIA, FILE DE ATLAS. Hărți nipone din secolul XIX” are loc până pe 14 ianuarie 2018. Expunerea este realizată de Muzeul Național al Hărților și Cărții în colaborare cu Ambasada Japoniei în România și Autoritatea de Informații Geospațiale din Japonia.

Iași: Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Asociația „Communio” Iași ne invită, în perioada 17 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, la expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă. Steaua”.

Citește și O călătorie în timp prin Iași, orașul celor șapte coline

În luna decembrie sunt deschise și Târgurile și Piețele de Crăciun în multe orașe din țară, la care puteți participa, iar pe măsură ce se anunță și alte evenimente de weekend, vă dau de știre 🙂 . Nu îmi rămâne decât să vă doresc sărbători fericite și o Lună a Cadourilor cu multe bucurii și surprize!

Citește și Cum petreceau românii sărbătorile de iarnă?

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture