Propuneri de weekend: 6-7 iunie 2015

După weekend-ul prelungit de Rusalii, care a inclus și Ziua Copilului, parcă am dori să avem un sfârșit de săptămână asemănător și cel puțin la fel de lung! Până la urmă nu contează cât timp liber avem la dispoziție, ci cât de frumos îl petrecem și cât de mult ne bucurăm de el.

În județul Alba, deja suntem obișnuiți să se desfășoare evenimente în fiecare weekend, acum având loc Festivalul Internațional de Film Etnografic Zlatna. Aflat la a treia ediţie, FIFE Zlatna, singurul festival etnografic din România ce ajută la formarea și educarea cineaştilor independenţi, are acel rol de a descoperi noi talente, promovând schimbul de valori culturale cu alte ţări. La Blaj are loc Festivalul Blaj aLive cu trupe de muzicieni de peste hotare (pe Câmpia Libertăţii).

Schimbarea GarziiLa Alba Iulia sunt Zilele Municipiului – Alba Fest, în cadrul cărora au loc două concerte pe Scena Piața Cetății (Goran Bregovic, sambată la ora 19.00  și Smiley, duminică la ora 19.00), dar şi spectacole de stradă şi focuri de artificii.

În acelasi timp, la Sala Unirii este deschisă expoziţia ce prezintă piese din aur şi argint din tezarul antic al României. Vom putea vedea „Cloşca cu puii de aur” şi celebrele brăţări dacice.

femei-pe-matasari-editia-a-v-a-la-strada-matasari-bucuresti-i113646În București, la Muzeul Național al Țăranului Român avem Târgul lui Cireșar (producători și meșteri, artizani și colecționari de antichități, bucătari pricepuți, ne așteaptă cu lucruri meșteșugite și bucate fel de fel), dar și un eveniment stradal, Femei pe Mătăsari, un festival ce a împlinit cinci ani şi care ne așteaptă cu multe surprize, inclusiv concerte, toate pe strada Mătăsari!

natura-fest-i113663În Parcul Cișmigiu se celebrează Ziua Internațională a Mediului (marcată pe 5 iunie) prin festivalul Natura Fest, cu expoziții de artă cu materiale reciclate, ateliere creative pentru toate vârstele, jocuri, o plimbare prin București cu bicicletele, dans și alte surprize.

Programul vine în completare cu o serie de concerte acustice pe scena din parc (trupele Toulouse Lautrec, The Amsterdams, Grimus, Les Elephants Bizarres, Tony Baboon şi Domino).

festivalul-namaste-india-edi-ia-a-vii-a-i113432În Parcul Național se desfășoară un Bazar Multicultural cu expoziții culinare și produse din cinci continente condimentate cu muzică românească și din America de Sud.

La Muzeul Satului ne întâmpină Festivalul Culturii Indiene Namaste India, un eveniment plin de culoare cu multe spectacole de muzică și dans, târguri cu artizanat și specialități culinare, lansări de carte, proiecții de filme, expoziții de fotografie, ateliere și diverse alte prezentări (până pe 9 iunie).

dansIubitorii mașinilor de epocă pot admira 50 de astfel de exemplare la Centrul Expozițional Romexpo (pavilionul central), expuse în cadrul Auto Total Business Show 2015, unde are loc Bucharest Classic Car Show, un eveniment ajuns deja la ediția a VI-a, iar Tulcea va găzdui a XVI-a ediție de Danube Delta Rally.

Tot în Bucureşti, la Centrul Național al Dansului (Bulevardul Mărășești 80-82) s-a deschis expoziția Muzeul Dansului Modern și Contemporan, o inițiativă unică în România, care pregăteşte lansarea Arhivei Dansului Românesc, ce va avea loc în toamnă. Aceasta îşi propune să atragă atenția publicului asupra cercetării istoriei dansului românesc din ultimele decenii.

Astăzi este ultima zi când se sărbătoresc și Zilele Craiovei 2015, cu ateliere, expoziții și concerte, culminând cu cel al Loredanei din această seară și cu foc de artificii.

rural-407Să nu uităm și de o nouă ediție a Târgului Ceramicii Populare Românești “Cocosul de Hurez”, ce şi-a deschis vineri porțile. Ceramiști din toată țara sunt prezenți pe Platoului Stejarilor din Horezu pentru promovarea ceramicii românești.

Crucea-Caraiman-68La târg vor participa şi în acest an reprezentanţii ai ceramiştilor din ţări precum Italia, Franţa sau Bulgaria.

Și pentru că amintesc de ceramica de Horezu, intrată în Patrimoniul Imaterial al Umanității Unesco, iată că la Caracal, are loc cea de-a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”,  Ritualul Călușului fiind inclus în același patrimoniu încă din 2005.

Un weekend de poveste!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture