Propuneri de weekend: 5-7 aprilie 2019
Primăvara poate fi considerat cel mai frumos anotimp, pentru că natura explodează în forme și culori uimitoare și totul se trezește la viață. Veselia pune stăpânire pe tot ce este în jur, iar optimismul începe să își facă simțit prezența. Fiecare weekend este un prilej de a ne bucura de o mini vacanță și sper ca selecția de evenimente care vor avea loc în acest sfârșit de săptămână să vă relaxeze și să vă aducă buna dispoziție.
Pe 7 aprilie 2019, în Delta Văcărești din București, va avea loc un eveniment de familie pentru copii si cei care iubesc natura: Ziua Pasărilor. Biologii, membrii și voluntarii SOR ne așteaptă alături de rangerii Parcului la plimbări ghidate pe traseele de biodiversitate, dar și la diferite activități, precum: construirea de cuiburi alături de cei mici, participarea la jocuri de copii, admirarea păsărilor, discuții în detaliu despre despre natură.
De asemenea, suntem invitați și anul acesta la Sărbătoarea florilor de cireș în Grădina Japoneză din parcul “Regele Mihai I”(Herăstrău) din București. În această perioadă a anului, când pot fi admirate florile de cireș, ne vom putea bucura de acest obicei, parte a culturii japoneze, alături de: ceremonia ceaiului, tobe japoneze, kimono și origami. Data: 7 aprilie 2019. Orele: 14.00-16.00. Intrarea este liberă.
In acest weekend, vom avea parte și de câteva expoziții interesante. Expoziția „Semnele Ceriului” îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.
Cea de-a doua expoziție, „Constelații românești tradiționale”, este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii nostri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Ambele expoziții pot fi admirate la Muzeul National al Satului, “Dimitrie Gusti”, intre orele 10.00-18.00. Vernisajul va avea loc joi, 4 aprilie, începând cu ora 15:00, în Sala „Gheorghe Focșa”, Șos. Kiseleff nr. 28.
Sfârșitul săptămânii marchează și ultimele zile ale Expoziției Mari fotografi din Transilvania – secolele XIX-XX,organizată de Muzeul Județean de Istorie și arheologie Maramureș, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Muzeul Ţării Făgăraşului Valer Literat. Aceasta poate fi admirată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
În acest an, târgul de Paște de la Timișoara va fi amenajat în Piața Victoriei, vis a vis de Catedrala Mitropolitană, într-un decor nou, adaptat sărbătorilor pascale. Vor fi ateliere: de încondeiat ouă, împletituri, pictură pe sticlă, pielărie; concerte corale în parteneriat cu Mitropolia Banatului; acțiuni dedicate copiilor: Parada iepurașilor, pictură pe ouă supradimensionate, Atelierul iepurașului. Primăria Timișoara va premia participanții din cadrul expoziției de pictură “Lumina Florilor de Paști” găzduită de Muzeul Catedralei Mitropolitane. Târgul va fi deschis în perioada 5 aprilie – 1 mai 2019.
Salonul de Carte Bookfest Timișoara va fi inaugurat, în 4 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri, unde iubitorii de cultură vor putea găsi cele mai bune cărți, la cele mai bune prețuri. Salonul de Carte Bookfest Timișoara, vine cu o ofertă de peste 25.000 de volume și reduceri între 10 și 80%, cărți pentru copii, auxiliare educaționale, dar și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile și interesele. Vor fi patru zile de sărbătoare pentru pasionații de lectură, alături de unii dintre cei mai îndrăgiți autori români ai momentului.
Un alt eveniment marca Okianoteca va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, începând cu orele 17:00. In cadrul acestuia, Carmen Murășan, ghid de turism, va vorbi despre Brașovul secolelor XIV-XVII, despre oamenii din epoca Evului Mediu, dar și din perioada premodernă. Vor fi prezentate informații inedite despre Brașov, iar ghidul le va ilustra și cu ajutorul costumației așa cum se îmbrăcau femeile în vechime.
Vom avea ocazia sa aflăm cum era configurat sistemul de apărare (porți, ziduri, turnuri, bastioane), cine popula străzile orașului, primim și informații despre categoriile sociale (de la patricieni, breslași, orășeni simpli, până la categoriile marginale: cerșetori, slujnice, călăi, vrăjitoare, prostituate). Se va povesti și despre tradiția alimentară, despre provocările vieții cotidiene (boli, incendii, invazii, cutremure), dar și despre remedii de frumusețe ale femeilor, remedii farmaceutice populare în epoca vizată, atât în Brașov, cât și în întreaga Transilvanie. Toate acestea sâmbătă, 6 aprilie, de la 17:00, la Okianoteca, de pe strada Mureșenilor nr. 1 din Brașov.
A venit și momentul Festivalului de științe umaniste, care se va desfășura la Arad în perioada 03 – 07 aprilie 2019 sub prestigioasa titulatură a Conferințelor Dilema Veche. Conferințele Dilema veche preiau și dezvoltă conceptul Festivalului de științe umaniste, desfășurat la Arad în fiecare an începând cu 2015, într-un format de maraton cultural, care a propus în fiecare an teme grele și importante (Despre libertate, Despre adevăr, Despre rău și România următorilor 100 de ani,), provocând publicul pe parcursul a 3-4 zile, la evenimente de anduranță și concentrare. Intrarea este liberă la toate evenimentele. Locatii: Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad (3 – 4 aprilie, de la ora 18.00), Colegiul Național Moise Nicoară, sala festivă, (5 aprilie, de la ora 10.00), Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad (5 aprilie, de la ora 18.00), Sala de concerte a Filarmonicii (6-7 aprilie, de la ora 17.15).
Asociația Chinologică Bistrița-Năsăud organizează o nouă ediție a evenimentului Bistritzer Burg Dog Show, la Viișoara. Acesta debutează sâmbătă, 6 aprilie, la ora 9:30 – cu Expoziția Națională CAC și expoziția internațională CACIB. Duminică, 7 aprilie, de la ora 10:30 – Expoziție Internațională CACIB.La expoziție vor participa posesori de exemplare canine din mai multe țări, printre care România, Polonia, Ucraina, Cehia, Slovacia, Germania, Franța, Italia etc. Iubitorii de animale, părinți și copii sunt invitați să participe în cele două zile de expoziție, pentru a se delecta vizionând cele peste 400 de exemplare înscrise, făcând parte din mai multe rase precum Ciobănesc Belgian, Welsh Corgi Pembroke, Ciobănesc de Beauce, Kuvasz, Puli, Pumi, Collie, Ciobănesc german, Ciobănesc Românesc Carpatin, Terra Nova, Schnauzer, Mastiff etc. Complexul Heidenfeld va fi gazda expoziţiei.
Un weekend minunat!