Propuneri de weekend: 4-5 ianuarie 2014

Propuneri de weekend pentru bucureşteni

Având în vedere că tocmai am sărbătorit trecerea dintre ani, încă ne mai odihnim după petrecerea de Revelion, aşa că în acest sfârşit de săptămână poate că preferăm să stăm în casă…

Totuşi, dacă ne-am plictisit şi vrem să ieşim la o gură de aer proaspăt, noi, bucureştenii, avem câteva opţiuni.

Bucuresti Calea Victoriei (20)Astfel, încă mai putem vizita Bucharest Christmas Market care rămâne deschisă până mâine inclusiv, aşa că avem ce să povestim cu prietenii la un pahar de vin roşu, poate despre cum am petrecut Revelionul ori să ne încărcăm bateriile pentru noul an pe care sperăm să îl avem mai bun! Cum arata Piaţa de Crăciun în acest an şi despre ce putem găsi de cumpărat am scris în articolul Piaţa de Crăciun din Bucureşti, 2013.

afis-Podoabe-din-trecutŞi dacă tot ne aflăm în oraş, putem merge la Expoziţia Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR, care este deschisă chiar până în data de 27 aprilie 2014. Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Naţional de Artă al României în Rotonda Sălii Auditoriu din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3.

În această expoziţie putem vedea 80 de piese din argint ori aurite, unele decorate cu sidef, coral sau perle. Pentru cine nu ştie, paftaua este o încuietoare ornamentală pentru haine sau curele ori cingători şi este lucrată din metal preţios împodobit cu pietre preţioase. Paftaua s-a purtat foarte mult şi în Ţara Românească.

DSC_0402O plimbare ceva mai lungă, dar de mare însemnătate spirituală o puteţi face ieşind din Bucureşti spre Biserica Sf. Nicolae pictată de Arsenie Boca, aflată în Comuna Drăgănescu din judeţul Giurgiu. Pictarea acestei biserici a durat 20 de ani, iar scenele biblice surprinse sunt pline de semnificaţii adânci, unele chiar profetice, altele însoţite de texte scrise chiar de Arsenie Boca. Una dintre picturi surprinde omul modern care stă la televizor şi vorbeşte la telefon, fără să mai acorde însemnătate religiei. Tot în această scenă se poate distinge o navă spaţială şi o antenă satelit, în mod sigur nu aţi mai văzut astfel de picturi pe pereţii bisericilor!

În acelaşi timp, regăsim sfinţi pictaţi înainte ca aceştia să fie canonizaţi, acest lucru demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că părintele Arsenie Boca era un vizionar. Biserica mai este denumită “Capela Sixtină” a ortodoxiei româneşti.

Vă doresc o sâmbătă şi o duminică frumoase!

 

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

1 Response

  1. Despre picturile moderne si neobisnuite din aceasta biserica pot spune ca unele asemanatoare se mai afla in Orsova, la Catedrala Romano-Catolica Neprihanita Zamislire. Este cea mai socanta capodopera arhitecturala a secolul XX in materie de biserici.
    Un lacas de cult foarte modern, unic in Europa, care uimeste nu doar prin forma lui asemanatoare cu cea a unui cort, ci si prin acoperisul in forma de cruce si prin faptul ca turnul se afla la cativa metri de cladirea biserici si are si el o forma la fel de ciudata. De asemenea, pictorul Gabriel Popa, cel care a realizat Calea Crucii in maniera moderna in interiorul catedralei, a reusind cu succes sa realizeze un model noncomformist, prin alaturarea in picturile sale fetele unor personalitati precum cea a Nadiei Comaneci, a lui Florin Piersic, a fostului membru al trupei Beatles si a revolutionarului bolsevic Lenin, printre sfinti !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture