Propuneri de weekend: 3-4 septembrie 2016

Dacă mă întrebaţi pe mine, nu ştiu când a trecut vara asta şi parcă timpul trece prea repede în ultima vreme. Singurul mod în care pot percepe că am mai mult timp este să fac cât mai multe lucruri, de aceea călătoresc mult şi când nu o fac, particip la unele evenimente de weekend, invitându-vă şi pe voi la cele mai interesante.

DSC_0598Unul dintre ele este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai important din ţară. Târgul Naţional de Turism Rural Albac, ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie, va reuni, în perioada 3 – 4 septembrie 2016, cererea şi oferta din turismul rural, dar îşi propune în acelaşi timp să promoveze şi gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic.

bors2Festivalului Borșului de Pește din Crișan ne invită să urmărim concursurile gastronomice pe bază de reţete tradiţionale deltaice preparate bucătari de pe întreg teritoriul Deltei, care se vor întrece în măiestria gătitului, concursuri ce includ şi pe  cel în care se desemnează „cel mai bun borş de peşte”. Perioada de desfăşurare 2 – 4 septembrie 2016. Locul de desfăşurare – centrul localităţii  Crişan,  pe braţul Sulina, la 47 de kilometri de Tulcea.

rural (408)Târgul Olarilor, cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan, reuneşte meşteri olari din întreaga ţară (Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi), reprezentanţi ai celor mai renumite centre de olărit din România, pentru a expune produsele în Piaţa Mare din Sibiu recreând atmosfera de târg din secolul XVIII. Din perimetrul târgului nu va lipsi roata olarului, aşa că cine va ajunge la târg va avea prilejul să urmărească transformarea unei bucăţi de lut în vas. Târgul se desfăşoară sâmbătă – 3 septembrie şi duminică – 4 septembrie 2016, în Piaţa Mare din Sibiu şi este deschis între orele 9.00-20.00.

Citeşteşi Horezu, patria ceramicii românești

poster-afis-sinaia-forever-2016Ceva mai devreme decât de obicei se anunţă şi Festivalul Sinaia Forever 2016 care ne aşteaptă cu concerte în parcul “Dimitrie Ghica”, de la ora 19:30 (Holograf, Grimus, Dorian Popa şi Faydee se numără printre artişti), dar şi cu cei mici la atelierele creative şi de ştiinţă distractivă. În acelaşi timp, la festival participă meşteşugari cu obiecte decorative, dansatori profesionişti care vor da lecţii de dans în aer liber, iar pe un panou de escaladă turiştii vor fi învăţaţi de o echipă de căţărători tainele acestui sport. Tema din acest an este “Inspiraţie” şi urmăreşte să pună în evidenţă “Perla Bucegilor”, prin bogaţia elementelor naturale, culturale şi antropice pe care le deţine.

petrecere-campeneasca-mare-la-fundata-nedeia-muntilor-2016-0La acest sfârşit de săptămână (3-4 septembrie), în comuna Fundata din Judetul Braşov, va fi sărbătoarea tradiţională ,,Nedeia Munţilor”, ce va desfăşura pe “PLATOUL GIUVALA” în vecinătatea Primariei Comunei Fundata, lângă DN 73. Sărbătoarea tradiţională ,,Nedeia Munţilor” este ,,urmaşa” sărbătorii pastorale Sântilia, ţinută în pe timpuri, pe Muntele Sântilie, aflat pe hotarul Branului cu Muscelul şi Dâmboviţa. Această petrecere pastorală tradiţională, mai era denumită ca ,,târg de două ţări”, Transilvania şi Muntenia. Vom avea parte de vestitele preparate culinare ale oierilor de la stâni, de obiecte realizate de mesteri populari şi de un program folcloric special.

Citeşte şi Fundata, file de poveste

feldÎn perioada 3-4 septembrie, în zona Feldioarei se desfăşoară şi Festivalul „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” (cavalerii teutoni sunt consideraţi întemeietorii cetăţii). Programul include parada cavalerilor şi domniţelor, concerte medievale, lupte între cavaleri şi ateliere de artă şi meşteşuguri. Sâmbătă la ora 16.00 are loc parada şi deschiderea oficială, duminică avem muzică medievală cu Cimpoierii de Transilvania de la ora 13.30, iar serile concerte şi artificii.

Program-Focus-Festival-2016În parcul Sub Arini din Sibiu, are loc cea de-a patra ediţie a Focus Festival, al cărui program include concerte ale unor trupe de genuri muzicale diferite (mix de punk, rock, indie, alternative, muzică electronică), zone dedicate sportului, filmului, fotografiei, gastronomiei, activităţilor interactive şi relaxării, evenimentul devenind atât un spaţiu cu acces liber la muzică, cât şi un prilej de distracţie în aer liber.

În data de 3 septembrie 2016, sâmbată, tot in județul Sibiu, între orele 12 şi 18, se vor deschide porţiile Morii Vechi din Hosman pentru cel al 8-ea ediţie a Zilei Morii. Cu ocazia târgului meşteşugăresc organizat cu acest prilej, se va promova şi marca „Din Hârtibaciu, cu drag” a produselor hârtibacene şi vor avea loc demonstraţii de morărit.

meceff-2016Cea de-a şasea ediţie a Mediaş Central European Film Festival, unicul festival competitiv şi tematic consacrat cinematografiilor ţărilor central – europene, ne aşteaptă, în perioada 1 – 3 septembrie, să vizionăm filmele câştigătoare ale premiului naţional din fiecare din cele şapte ţări central-europene: Austria (Noapte bună, mami!), Cehia (Fraţii Şarpe), Polonia (Trupul), România (Aferim!), Slovacia (Koza), Slovenia (Copacul) şi Ungaria (Fiul lui Saul). Pe lângă Sala Traube, o serie de proiecţii speciale vor avea loc la Sinagoga din Mediaş (filme clasice în limba idiş restaurate), dar şi în aer liber, în Piaţa “Corneliu Coposu” (Piaţa Primăriei).

În Bucureşti avem cateva evenimente interesante, precum: AeroNautic Show 2016 (deasupra lacului Morii), BikeFest în Parcul Izvor, Bucharest Craft Beer Festival 2016 (locul de desfăşurare este pe Barbu Văcărescu 162-164).

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 11 September, 2016

    […] Dacă mă întrebaţi pe mine, nu ştiu când a trecut vara asta şi parcă timpul trece prea repede în ultima vreme. Singurul mod în care pot percepe că am mai mult timp este să… Mai mult […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture