Propuneri de weekend: 28-30 august 2015

Credem sau nu credem, vara e pe sfârșite…Ne-am plimbat, ne-am distrat, am avut vacanțe, concedii, dar va trebui să reluăm rutina unui job, indiferent cât de mult ne-ar plăcea acesta sau nu. Un lucru e cert: weekend-urile nu ni le ia nimeni!

Ce facem în ultimul weekend din august?

Facem ce facem și mâncăm o mămăliguță fierbinte cum ne place nouă românilor, dar nu acasă, ci în Lunca de Jos, din județul Harghita, unde are loc cel mai  așteptat eveniment al verii din Valea Rece, Ghimeș: tradiționalul ”Festivalul Mămăligii cu Brânză”, ediția a X-a (29-30 august 2015). În acest an, în cadrul acestui festival, se va organiza  în prezența reprezentanților oficiali Guinness World Records, gătirea mămăligii de brânză în greutatea de 3.500 kg!

ksztel_resÎn cadrul evenimentului, organizatorii (Pensiunea Csángo și Fatányéros) au pregătit mai multe programe distractive și interesante atât pentru cei mici cât și pentru adulți (curse de biciclete și de abilitate, programe folclorice locale, spectacole de cabaret, concerte, foc de tabără, foc de artificii).

brancusi-primaÎn aceasta perioadă, Consiliul Județean Gorj derulează a doua ediție a programului „Vino acasă la Brâncuși”! Considerat cel mai bun program național de promovare turistică, „Vino acasă la Brâncuși” însumează  4 zile de concerte în aer liber, excursii, evenimente culturale, Forumul Internațional de Turism „Brâncuși’s Homeland”, Transalpina Bike Fest (include concert rock IRIS și TROOPER, orele 21:30 – Rânca), un  Târg al meșterilor populari (Zona centrală din Târgu Jiu– Piața Prefecturii) și Festivalul Tarafurilor și Fanfarelor (Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara). Iată și programul complet.

Citește și Târgu Jiu a primit trofeul The Golden Apple 2014!

festivalul clatitelorPrimăria oraşului Amara și Consiliul Local Amara ne invită în perioada 29-30 august la Festivalul Clătitelor, eveniment în care vor concerta şi artişti pe scena Gradinii de Vară – Cinemascop Amara. Așadar, se lasă cu pofte…

Sâmbătă, Târgu Secuiesc (în parcul Molnár Józsiás), are loc o nouă ediție a Festivalului Cartofului, manifestare gastronomică la care s-au înscris 20 de echipe de bucătari amatori din țară și străinătate. La concursul gastronomic la foc deschis din cadrul Zilelor Oraşului Târgu Secuiesc concurenții pregãtesc mâncãruri tradiționale din cartofi!

smochineFestivalul Smochinelor (Sviniţa, judeţul Mehedinti), ce a fost deschis vineri de concursurile sportive la fotbal, tenis de masă, şah şi pescuit sportiv, a continuat cu prezentarea standurilor cu produse din smochine. În acelaşi timp, au avut loc înscrieri pentru concursul “Cea mai bună dulceaţă de smochine” şi “Cea mai bună ţuică din smochine”.

goran-bregovic-la-bucuresti-in-2015-i113268La festival are loc şi un spectacol artistic susţinut de ansamblurile folclorice din Arad, Timiş, Caraş – Severin, Serbia , Ponoarele şi Sviniţa.

Pe  bucureșteni îi invit sâmbătă, 29 august de la ora 17:00, la Arenele Române, unde se  desfășoară prima ediție a Festivalului Intercultural “€œBaro Foro”. Evenimentul îl are ca invitat pe artistul GORAN BREGOVIC și Wedding and Funeral Orchestra, dar și pe Rona Hartner & The Zuralia Orchestra și Provincialii.

festivalul-placintelor-28-30-august-2015-parcul-national-bucu-i116188Înainte, însă, vă recomand să dați o fugă până în Parcul Național, unde se desfășoară Festivalul Plăcintelor. Atracția festivalului va fi plăcinta gigant tricoloră, care va cântări aproape o tonă şi va avea 20 de metri lungime. Aceasta va fi glazurată cu trei feluri de ingrediente naturale și gustoase ce vor îmbrăca plăcinta în culorile tradiționale.

jazzLa Bran avem parte de jazz, deoarece are loc a III-a ediție a Festivalului Jazz at Bran Castle, care se va desfășura în incinta curții interioare a Castelului Bran și în Biserica Evanghelică Râșnov, cele două locații devenind tradiționale pentru iubitorii muzicii de jazz. Concertele vor avea loc până duminică, începând cu orele 19.00, în curtea interioară a Castelului Bran și sâmbătă, de la ora 12:00, în Biserica Evanghelică Râșnov.

Zilele-municipiului-TurdaDe multă muzică ne putem bucura și la Turda, în județul Cluj, unde se sărbătoresc Zilele Municipiului Turda (între orele 10:00 – 23:00), iar în comuna Rășinari, de lângă Sibiu, are loc (29-30 august) cea de-a XII-a ediție a Festivalului Brânzei și Țuicii.

fest_medieval_1-260pxx372Festivalul Medieval “Cetăți Transilvane” ne așteaptă în Sibiu, unde arta și cultura medievală coboară în cetate!  Iarmaroc medieval, tabere medievale, ateliere ale meșterilor pietrari, spectacole de teatru istoric, parade și concerte, toate vor bucura pe cei care ajung la acest festival (între orele 10:00 – 23:00, Piaţa Mică, Piața Mare).

82c8e915d7b7-max-247x300Cea de a doua ediție a Pro Istoria Fest va avea loc în zilele de 28 și 29 august (la poalele Cetății Enisala, județul Tulcea), sub forma unui festival adresat iubitorilor de muzică și de activități în aer liber (între orele 16:00 – 23:30). Spectatorii vor fi întâmpinaţi cu spectacole de folclor, concerte şi teatru de păpuşi, ateliere de modelaj, sculptură, pictură şi împletituri, tenis de masă, tir cu arcul, înălţare de zmee şi multe alte jocuri. Cântecele se vor auzi până târziu în noapte în jurul focului de tabără pregătit de organizatori!

unnamed (2)Poate că este sfârșit de august, dar marea încă ne cheamă și numai bine, pentru că în acest weekend are loc cel mai așteptat festival de pe litoral: Festivalul Antic Tomis 2015, ce se desfășoară în perioada 28-30 august 2015 în Constanța, în Parcul Tăbăcăriei.

Pe lângă taberele cu ateliere antice, luptele de gladiatori, muzica și dansurile antice, teatrul antic sau preparatele culinare după rețete antice, participanţii vor putea vedea luptele “pe viu” între daci și romani, cu prezentarea tacticilor vremii și a echipamentelor celor două tabere ”inamice”.

Continuă la mare și cel mai mare Festival Internaţional de Arte Vizuale din România, “Vama sub lumini de Oscar”!

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture