Propuneri de weekend: 27-28 septembrie 2014

Ne vine să credem sau nu, iată că se duce și prima lună de toamnă…Și nu se duce oricum, ci marchează cu ea data de 27 septembrie 2014, când se celebrează Ziua Mondială a Turismului, iar tema din acest an este Turismul și Dezvoltarea Comunității, evidențiind potențialul turismului de a promova oportunități pentru comunitățile din lumea întreagă.

Despre oportunități discutăm și acum, dar despre acelea care ne scot din casă, tot în numele turismului 🙂 , oferindu-ne posibilitatea de a ne simți bine și de a ne relaxa la sfârșit de săptămână.

10275908_855219187835329_4479599842726939107_nAstfel, județul Iași ne întâmpină cu un festival inedit, respectiv Festivalul Pălăriilor ce are loc la Palatul Cuza din Ruginoasa. Deși pălăriile nu mai sunt chiar în vogă, evenimentul și-a propus o paradă a acestora, dar și un spectacol artistic cu o “Horă a satului”.

Festivalul Pălăriilor doreşte promovarea turismului rural în judeţul Iaşi, obiceiurile din zona comunei Ruginoasa, multe din ele păstrate şi în zilele noastre. Costumul naţional, din care face şi pălăria, dansul popular, tradiţiile de la marile sărbători de peste an şi alte obiceiuri frumoase au menirea de a ne arăta satul românesc de altă dată.

10710980_708112222601340_1954117603915659624_nChiar în Iași este și un Festival al Naturii, un eveniment popular ce va avea loc în perioada 28 – 30 septembrie la Centrul Expozițional Moldova, prin care se sărbătorește producătorul agricol și roadele pământului și se promovează tradițiile românești legate de toamnă.

În București ne îndulcim cu must și vin la Ziua mustului și a vinului ce are loc în Parcul Obor, între orele 09.30-13.30. Nu mai puțin de 70 de standuri ale producătorilor din zonele tradiționale viticole ale țării vor ameți simțurile iubitorilor licorii lui Bachus pe ritm de folclor din Moldova.

Tot vinul este vedetă și în Parcul de agrement din Valea Călugărească la Sărbătoarea Vinului, ce are menirea de a promova obiceiurile şi tradiţiile producătorilor autohtoni de produse specifice toamnei, ca pastramă, cârnați, brânzeturi, cașcavea, struguri, vin, must și mititei. 

administrator-2014-09-25-083940-afisUn pahar de vin merge băut și la Festivalul Toamnă barocă la Avrig, unde contese şi conţi, baroni şi baronese, muschetari şi personaje de poveste, ne dau întâlnire sâmbătă, începând cu ora 16.00. Seara se va încheia cu un show de lasere. Totul în grădina reşedinţei de vară a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig.

Avem și o Sărbătoare a Castanelor la Baia Mare și nu întâmplător, deoarece acest oraș este punctul cel mai nordic de pe glob unde trăiește castanul comestibil, originar din Asia Mică. O sărbătoare cu multe concerte de muzică pop, rock, folk, vernisaje, expoziții de carte, spectacole folclorice, dar și întreceri sportive, etc.  Loc de desfășurare Zona Sala Sporturilor “Dacia”, Hotel Mara, Casa Tineretului.


10646634_10152249594501666_9140372351756977175_nȘi pentru că este toamnă, Brașov ne întâmpină cu
Târgul Toamnei și Ziua Recoltei, un eveniment organizat pe platforma de pe strada Poienelor – Talciocul Roman. Și în București avem un târg de toamnă, respectiv Piața Tărănească și Meșter(Ești), organizat în curtea MNȚR, dar și la Timișoara, pe Aleea Pietonală Mărășești. Zilele Recoltei ne așteaptă și în Parcul Lumea Copiilor din capitală.

ravasitul-oilor-bran-2014-i103557Ne întoarcem în județul Brașov pentru Răvășitul Oilor – Festivalul Brânzei și-al Pastramei ce se va desfășura pe Platoul “Inima Reginei” din Bran. Se vor degusta și cumpăra cele mai gustoase produse din lapte, renumita brânză în coajă de brad, telemea, urdă dulce, caș și pastramă. Programul complet al evenimentului include spectacole de muzică populară, expoziții gastronomice, degustare de produse tradiționale și serbări câmpenești.

administrator-2014-09-02-220906-sinaia-forever-2014Sinaia Forever iese la rampă în acest an sub auspiciul Festivalului Faptele Bune. Un festival care s-a reinventat în fiecare an și la care am participat ani în șir cu aceeași dorință! Ocazie cu care va fi și un Târg de Bunătăți.

La Praid avem Festivalul Internaţional al Sarmalelor cu concerte, povești, concursuri, program folcloric, dansuri tradiționale, capodopere culinare, muzică de fanfară, războinici medievali, toate reunite în tema festivalului ,,Ospitalitate în Grădina Zeilor”. În fiecare zi de weekend, până seara târziu!

A VI-a ediție a Festivalului Artelor din Zalău – Muza Fest a început de joi, 25 septembrie și ține până pe 9 octombrie.

Ar mai fi de povestit, dar nu am apuca să mergem la toate! Zile frumoase să aveți!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Festivalul Sarmalelor este cel mai longeviv din seria gastronomica initiata de ANTREC in 1994…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture